Σε θετικό κλίμα και με σημεία ευρύτατης συναίνεσης άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του μεταναστευτικού κώδικα που συγκεντρώνει τα θετικά σχόλια και του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα... αίσθηση προκάλεσε η επιβεβαίωση καταγγελίας ότι 86.000 νομιμοποιητικά έγγραφα μεταναστών εκλάπησαν από δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως από τις περιφέρειες.
Στην εν λόγω καταγγελία προχώρησε ο εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστας Γιοβανόπουλος και του απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος επιβεβαιώνοντας το γεγονός και τονίζοντας ότι «τώρα πλέον πάμε σε αυτοτελές έγγραφο για να μην μπορεί κανείς να το αντικαταστήσει ή να το αντιγράψει με τίποτα.
Θα δίνεται μια ειδική ταυτότητα που δεν θα μπορεί να αντιγραφεί γιατί πράγματι υπήρξαν φαινόμενα τέτοια».
Επί του νομοσχεδίου, η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασιλική Κατριβάνου «αν και καθυστερημένα και σπαγκοραμμένα» -όπως είπε- χαιρέτισε την προσπάθεια της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για ρεαλιστική διαχείριση της πραγματικότητας. Παρότι δε, επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και η κατάσταση στο μεταναστευτικό έγινε έκρυθμη λόγω αυτής της καθυστέρησης και της ανομίας που ήταν αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης, καλωσόρισε την κυβέρνηση «στο βασίλειο της πραγματικότητας και όχι στο βασίλειο της προπαγάνδας και τις ιδεοληψίας».
Η κ. Κατριβάνου δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει τις θετικές διατάξεις προς την κατεύθυνση της ένταξης, αλλά προανήγγειλε επίσης, ότι θα υποβάλλει και τροπολογία που θα καλύπτει και το μέλλον των παιδιών που δικαιούνται ελληνική ιθαγένεια, για την οποία υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «με κοντόφθαλμη λογική τους τη στερεί ».
Απαντώντας επί του θέματος της ιθαγένειας, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, προανήγγειλε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα καταθέσει αυτόνομη νομοθετική ρύθμιση και για την ιθαγένεια ενώ για τα παιδιά των μεταναστών τόνισε ότι το παρόν νομοσχέδιο τα διευκολύνει ώστε να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ελληνόπουλα.
Γενικότερα επί του νομοσχεδίου ο κ. Γρηγοράκος δήλωσε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στη συμβολή των μεταναστών στην οικονομία της χώρας και γι’ αυτό ακολουθεί μια συστηματική πολιτική με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρώπινες αξίες. «Ρυθμίζουμε το νόμιμο μετανάστη, αποκαθιστούμε τον επί μακρό διαμένοντα, και φέρνουμε πολύ γρήγορα το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια» είπε και διαβεβαίωσε ότι δεν νομιμοποιείται κανένας μετανάστης αναφέροντας «Δεν υπάρχει περίπτωση να νομιμοποιηθεί κανείς που δεν είναι μέσα στις τρεις αυτές προτεραιότητες».
Ως θετική παρέμβαση χαρακτήρισε το μεταναστευτικό νομοσχέδιο και ο Παναγιώτης Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι «έρχεται να καλύψει ένα κενό, να στείλει μήνυμα ότι ελληνική κοινωνία και πολιτεία ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και τις ανάγκες των μεταναστών και νομοθετεί με ευρεία συναίνεση και αποδοχή».
Κατά του μεταναστευτικού κώδικα τάχθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ η ΔΗΜΑΡ αιτούμενη περαιτέρω βελτιώσεις επιφυλάχθηκε για τη στάση της.