Παράδειγμα ενός ακόμη ανθρώπου που καταδικάστηκε σε φυλάκιση για έγκλημα που ουδέποτε διέπραξε, αλλά το «ομολόγησε», αποτελεί ο Ντεόν Πάτρικ...
Πρόκειται για έναν Αμερικανό, ο οποίος σε ηλικία 20 ετών, είδε τα δεδομένα στη ζωή του να αλλάζουν δραματικά. Ο Πάτρικ συνελήφθη μαζί με άλλα επτά άτομα το 1992, για τη δολοφονία ενός εμπόρου ναρκωτικών και μιας ιερόδουλης στο Σικάγο.
Αρχικά είπε στους αστυνομικούς ότι ήταν αθώος και ότι δεν είχε καμία σχέση με τις δολοφονίες. Έπειτα από 30 ώρες ανάκρισης, όμως και μην έχοντας βοήθεια από δικηγόρο, άλλαξε την κατάθεσή του και «ομολόγησε».
Όπως αποκαλύφθηκε δύο δεκαετίες αργότερα, ένας από τους κατηγορούμενους, ο οποίος βρέθηκε για κάποια ώρα μαζί του στην αίθουσα ανάκρισης, τον συμβούλεψε: «Πες αυτά που θέλουν να ακούσουν για να σε αφήσουν ήσυχο».
Αφού υπέγραψε την ομολογία, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Βγήκε από τη φυλακή τον περασμένο Ιανουάριο, έπειτα από 21 χρόνια.
«Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στις αστυνομικές σχολές και την εκπαίδευση των αστυνομικών, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν την ψυχολογία των κατηγορουμένων, οδηγεί πολύ συχνά σε λανθασμένες καταθέσεις. Έπειτα από ώρες επί ωρών φόρτισης και πίεσης, κάποιοι άνθρωποι χάνουν τις αντοχές τους», δήλωσε ο Ρομπ Ουόρντεν, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Λανθασμένων Καταθέσεων, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το γιατί το 2013 σημειώθηκε ρεκόρ αποφυλακίσων ατόμων που φυλακίστηκαν, αν και ήταν αθώοι.