Είναι γνωστό εδώ και αρκετόν καιρό ότι η παχυσαρκία και η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου...αλλά μία νέα μελέτη αποκαλύπτει και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που παίζουν ρόλο.
Η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και ο διαβήτης επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο, ενώ η άσκηση ασκεί προστατευτική δράση. Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όμως όχι, σύμφωνα με επιστήμονες από το αυστραλιανό Ίδρυμα Διεθνούς Υγείας Τζορτζ.
Όπως αναφέρουν η δρ Ρέιτσελ Χάξλι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ίδρυμα, και οι συνεργάτες της, ανέλυσαν περισσότερες από 100 δημοσιευμένες κλινικές μελέτες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, η φυσική δραστηριότητα και η διατροφή, διαπιστώνοντας ότι όσοι πίνουν περισσότερα από επτά ποτά την εβδομάδα έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν αλκοόλ.
Τον κίνδυνο αύξανε επίσης κατά 20% το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης (όσο και η υπερκατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος).
Επειδή κάθε άνθρωπος έχει 7 στις 100 πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του παχέος εντέρου κάποια στιγμή στη ζωή του, τα ευρήματα αυτά πρακτικά σημαίνουν πως το πολύ αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες αυτές στο 11,2% και το τσιγάρο, η παχυσαρκία και ο διαβήτης στο 8,4%.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους. Παγκοσμίως υπολογίζεται πως πλήττει ετησίως ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ 665.000 πεθαίνουν εξαιτίας του.
Επειδή είναι από τους καρκίνους που αντιμετωπίζονται πλήρως όταν ανιχνεύονται σε αρχικά στάδια, οι ειδικοί συνιστούν να κάνουν όλοι οι ενήλικοι κολονοσκόπηση στην ηλικία των 50 ετών και μετά.