Θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση της φυλακής υψίστης ασφαλείας

Θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση της φυλακής υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό όπου θα φιλοξενηθούν κρατούμενοι και υπόδικοι για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς... ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης αλλά και όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές τύπου Γ όπως αποκαλούνται το οποίο θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση θα καθορίζει ποιοι θα μεταφερθούν εκεί καθώς και το καθεστώς χορήγησης των αδειών τους.

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου οι κρατούμενοι σε αυτές τις φυλακές δεν θα λαμβάνουν καμία άδεια.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

-Οι κατάδικοι ή υπόδικοι για αδικήματα όπως τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία κλπ θα φιλοξενούνται υποχρεωτικά 10 χρόνια εκεί χωρίς να έχουν δικαίωμα άδειας, και η κράτηση τους θα επανεξετάζεται τότε με δικαίωμα ανανέωσης κάθε δυο χρόνια. Αν επιστρέψουν σε φυλακές Α η΄Β τύπου τότε οι αιτήσεις για άδεια θα επανελέγχονται όπως και σήμερα από το Συμβούλιο των φυλακών. Επίσης θα είναι περιορισμένη πλέον η τηλεφωνική και δια ζωής επικοινωνία με τους συγγενείς τους.

-Οι κατάδικοι που κατηγορούνται για άλλα αδικήματα αλλά κρίνονται επικίνδυνοι από τον αρμόδιο εισαγγελέα θα κρατούνται υποχρεωτικά χωρίς άδεια για 4 χρόνια στις φυλακές υψίστης Ασφαλείας και θα μπορεί να παρατείνεται η κράτηση τους επί 2 χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να κρίνονται επικίνδυνοι. Στην ίδια κατηγορία θα εντάσσονται και όσοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων (βιαιοπραγίες)

Όσοι έχουν ήδη καταδικαστεί και εκτίουν ποινές κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες ή άλλα αδικήματα τέτοιας βαρύτητας θα μεταφερθούν μεν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας αλλά ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής τους δεν θα είναι 10ετια αν αυτή έχει ήδη εκτιθεί αλλά θα ανανεώνεται ανά διετία όπως προβλέπει ο νέος νόμος. Το ίδιο θα ισχύει και για το καθεστώς αδειών τους.

Παράλληλα με το νομοσχέδιο αυστηροποιείται και ο τρόπος επικοινωνίας των κρατουμένων με τους συγγενείς τους.

Αναγνώστες