Οι ουκρανικές συνοριακές Αρχές καταγγέλλουν συγκέντρωση ρωσικών τεθωρακισμένων δυνάμεων στην παραμεθόρια ζώνη κοντά στην Κριμαία, ενώ παράλληλα ...σημειώνουν πως συνεχίζεται η μαζική εισροή ρωσικών στρατευμάτων στη χερσόνησο.
Λύση στο «γόρδιο δεσμό» της Ουρανίας επιχειρούν να δώσουν Ρωσία και Δύση, με το διπλωματικό παρασκήνιο να κορυφώνεται, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να συγκεκριμενοποιήσει τη στάση της.
Εντός της ημέρας συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., ενώ αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και σε επίπεδο κορυφής, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να ανακοινώνει ότι οι ηγέτες των χωρών μελών θα πραγματοποιήσουν «πολύ σύντομα» μια σύνοδο με θέμα την κρίση στην Ουκρανία.
«Συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες μέλη για να καταλήξουμε σε μια κοινή και σθεναρή απάντηση», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.
Ψυχραιμία και ρεαλιστικές λύσεις συνέστησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.
«Αναμένουμε μία ξεκάθαρη και ισχυρή ευρωπαϊκή θέση, η οποία παράλληλα θα είναι και υλοποιήσιμη», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Το μέτωπο της Κριμαίας
Η Ρωσία έχει ουσιαστικά θέσει υπό τον έλεγχό της τη χερσόνησο της Κριμαίας, με τη Δύση να ανησυχεί πως η Μόσχα έχει βλέψεις και για τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου κατοικούν ευμεγέθεις ρωσόφωνοι πληθυσμοί.
Την εν λόγω ανησυχία απήχησε τη Δευτέρα, από το Κίεβο, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ. Αύριο Τρίτη αναμένεται να επισκεφτεί την ουκρανική πρωτεύουσα ο ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι.
Η Δύση, δια στόματος του G-7, έχει καταδικάσει τις ρωσικές κινήσεις στην Κριμαία ως «ξεκάθαρη παραβίαση της αυτοκυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας, με το NATO να καλεί τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της στις βάσεις τους.
Οι ουκρανικές συνοριακές Αρχές καταγγέλλουν συγκέντρωση ρωσικών τεθωρακισμένων δυνάμεων στην παραμεθόρια ζώνη κοντά στην Κριμαία, ενώ παράλληλα σημειώνουν πως συνεχίζεται η μαζική εισροή ρωσικών στρατευμάτων στη χερσόνησο. Κάνουν επίσης λόγο για παραβιάσεις του ουκρανικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών 10 ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα και οκτώ μεταγωγικά αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στην Κριμαία, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι ουκρανικές Αρχές, σε παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για το καθεστώς του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Ο ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ έχει καταστήσει σαφές πως το Κίεβο δεν πρόκειται να παραδώσει την Κριμαία σε οποιονδήποτε. «Οιαδήποτε προσπάθεια της Ρωσίας να αρπάξει την Κριμαία θα αποτύχει», δήλωσε.
Διευκρίνισε όμως πως επί του παρόντος δεν εξετάζεται ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης στη χερσόνησο, και οι όποιες κινήσεις του Κιέβου θα βασιστούν σε οικονομικά και πολιτικά μέσα.
Η απάντηση της Ρωσίας
Από την ρωσική πλευρά, ρώσος υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε τη Δευτέρα από τη Γενεύη πως στόχος της Μόσχας είναι η υπεράσπιση των ρώσων πολιτών και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναντι των «ακραίων εθνικιστών».
«Οι νικητές [στην ουκρανική κρίση] θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους καρπούς της νίκης τους προκειμένου να επιτεθούν στις θεμελιώδεις ελευθερίες των μειονοτήτων [...] Η βία των υπερ-εθνικιστών απειλεί τις ζωές και τα τοπικά συμφέροντα των Ρώσων και του ρωσόφωνου πληθυσμού», σημείωσε ο κ. Λαβρόφ.
Επιπλέον, ο κ. Λαβρόφ, σχολίασε πως ρωσικά στρατεύματα χρειάζονται στην Ουκρανία «έως την ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης», σε δήλωση που συνιστά πιθανή προαναγγελία παρατεταμένης ρωσικής παρουσίας στην Κριμαία.
Εν τω μεταξύ, στο διπλωματικό πεδίο, την κατανόηση του Πεκίνου για τους χειρισμούς της στην Ουκρανία φαίνεται ότι βρίσκει η Μόσχα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά από την επικοινωνία του κ. Λαβρόφ με τον Κινεζο ομόλογό του το πρωί της Δευτέρας.
Η κρίση μαίνεται και στο οικονομικό μέτωπο, με την ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom να προειδοποιεί σήμερα πως θα επανεξετάσει την τιμολογιακή πολιτική της απέναντι στην Ουκρανία μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2014.