Προχώρησε ο Πούτιν στην αναγνώριση της Κριμαίας ως ανεξάρτητο κράτος.
Η αναγνώριση έγινε το βράδυ της Δευτέρας και ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό διάταγμα.
«Σύμφωνα με την επιθυμία του λαού της Κριμαίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου του 2014, (διατάζω) να αναγνωριστεί η Δημοκρατία της Κριμαίας, στην οποία η πόλη της Σεβαστούπολης απολαμβάνει ιδιαίτερο στάτους, ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».
Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας καταδίκασε, κάνοντας λόγο για «πολιτικό εκβιασμό», τις κυρώσεις που επέβαλε ο Λευκός Οίκος εναντίον της ιδίας και 10 ακόμη Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων με αφορμή την επέμβαση της Μόσχας στην Κριμαία.
«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απόφαση. Κάτι τέτοιο ήταν ανήκουστο ακόμα και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ η Βαλεντίνα Ματβιένκο.
«Πρόκειται για έναν πολιτικό εκβιασμό» υπογράμμισε η Ματβιένκο, προσθέτοντας πάντως ότι οι κυρώσεις δεν θα την πλήξουν προσωπικά αφού όπως υποστήριξε δεν διατηρεί «κανένα τραπεζικό λογαριασμό ή περιουσιακό στοιχείο στο εξωτερικό».
Η Ματβιένκο, 64 ετών, αποτελεί την τρίτη τη τάξει ηγετική προσωπικότητα της Ρωσίας μετά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας – της Άνω Βουλής. Στενή σύμμαχος του Πούτιν, εξελέγη κυβερνήτης στη γενέτειρά της, την Αγία Πετρούπολη το 2003 και προχώρησε στην υλοποίηση μιας σειράς σχεδίων για έργα υποδομής προκειμένου να μεταμορφώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας.
Η Ματβιένκο υπήρξε η πρώτη Ρωσίδα αξιωματούχος που αναφέρθηκε στην πιθανότητα ρωσικά στρατεύματα να σταλούν στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας για να προστατέψουν τους Ρώσους πολίτες και το στόλο της Μαύρης Θάλασσας της χώρας. Υπαναχώρησε όμως γρήγορα από αυτήν την θέση, λέγοντας ότι δεν θα κηρυχθεί πόλεμος στην Ουκρανία.
Απογοητευμένος αλλά και ανήσυχος ο Μπαν Κι Μουν
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε σήμερα ότι είναι «πολύ απογοητευμένος και ανήσυχος» μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία κι εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης που θα περιλαμβάνει «το σεβασμό στην ενότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».
Ο Μπαν ζήτησε από όλες τις πλευρές «να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να εργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο υπέρ μιας ειρηνικής λύσης» στην κρίση, προσέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στεφάν Ντουζαρίτς.
«Ο γενικός γραμματέας είναι πολύ απογοητευμένος και ανήσυχος βλέποντας ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν έκανε τίποτα άλλο να επιδεινώσει την κατάσταση» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπός του.
Ο Μπαν «ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να εργαστούν για μια λύση που θα βασίζεται στις αρχές του [Καταστατικού] Χάρτη των ΗΕ, περιλαμβανομένου του σεβασμού στην ενότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».
Ο γγ του ΟΗΕ «καταδικάζει τις βιαιότητες που εκτυλίχθηκαν στα ανατολικά της Ουκρανίας», στη ρωσόφωνη περιοχή, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ζητά «από όλες τις πλευρές να απόσχουν από κάθε είδους βία και να δεσμευτούν προκειμένου να μειωθεί η ένταση και να ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος χωρίς να αποκλειστεί κανείς».
«Μια κλιμάκωση της κατάστασης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον ουκρανικό λαό, για την περιοχή και πέρα από αυτή» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.
Σε ερώτηση για τη νομιμότητα του χθεσινού δημοψηφίσματος, που χαρακτηρίστηκε παράνομο από το Κίεβο και τις χώρες της Δύσης, ο Ντουζαρίτς αρνήθηκε να απαντήσει, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στην ανακοίνωση που μόλις είχε διαβάσει.
Απέρριψε την ιδέα ότι ο Μπαν Γκι-μουν προσπαθεί να «ικανοποιήσει όλες τις πλευρές» επιβεβαιώνοντας ότι «εκείνος βασίζεται στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ».