Με τη θετική ψήφο των 30 βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ) και του...
ανεξάρτητου βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, εγκρίθηκε σήμερα από την κυπριακή Βουλή το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών (ΔΕΚΟ).
ανεξάρτητου βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, εγκρίθηκε σήμερα από την κυπριακή Βουλή το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών (ΔΕΚΟ).
Το ίδιο νομοσχέδιο είχε απορριφθεί την περασμένη Πέμπτη από την ίδια σύνθεση της Βουλής, καθώς οι μισοί βουλευτές του ΔΗΚΟ είχαν ψηφίσει υπέρ και οι άλλοι μισοί τήρησαν αποχή.
Για να τηρηθούν τα προσχήματα και να δικαιολογηθεί η αλλαγή στάσης σήμερα, υιοθετήθηκαν κάποιες τροπολογίες άνευ σημασίας και το ίδιο νομοσχέδιο τέθηκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε.
Το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση, ώστε αύριο το Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο. Αν δεν εκταμιευθεί η τέταρτη δόση, εξάλλου, δεν θα μπορούν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.
Το ΔΗΚΟ, αν και αποχώρησε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη λόγω διαφωνιών στους χειρισμούς του Κυπριακού, είναι διχασμένο. Οι μισοί βουλευτές θεωρούν ότι ήταν λάθος η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ ήδη παραιτήθηκε από μέλος του κόμματος ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος έχει επίσης υποβάλει την παραίτησή του και από το υπουργικό συμβούλιο.
Αναμένεται πως ο κ. Λακκοτρύπης, στον ανασχηματισμό που θα γίνει περίπου στα μέσα Μαρτίου, θα επαναδιοριστεί στη θέση του υπουργού Ενέργειας.
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των εργαζομένων στους δημόσιους οργανισμούς, αλλά μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου η εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούσαν έξω από τη Βουλή διαλύθηκε χωρίς επεισόδια και οι διαδηλωτές επέστρεψαν στις εργασίες τους.
Το ΑΚΕΛ είχε ταχθεί κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αν και, όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, είχε αποδεχθεί την ιδιωτικοποίηση οργανισμών στο πρώτο μνημόνιο, που κατατέθηκε το Νοέμβριο του 2012.