Απανωτούς ελέγχους έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τροχαία για τον εντοπισμό των περίπου 830.000 ιδιοκτητών ανασφάλιστων οχημάτων. Ήδη το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου και η...
Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΟΙΚ ολοκλήρωσαν, πριν από μερικές ημέρες, την πρώτη φάση της ταυτοποίησης των δύο βάσεων δεδομένων με τα ασφαλισμένα και τα κυκλοφορούντα Ι.Χ.Έτσι, τα πρώτα ειδοποιητήρια υπολογίζεται ότι θα αποσταλούν στους ιδιοκτήτες αρχές Μαΐου, αφότου ολοκληρωθεί -δηλαδή απομονωθούν ενδεχόμενα λάθη- η ταυτοποίηση των αυτοκινήτων που είναι ανασφάλιστα και αυτών που κυκλοφορούν στους δρόμους.
Έως 500 ευρώ
Το πρόστιμο θα διαμορφώνεται για τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες στα 500 και 250 ευρώ, αντίστοιχα, με τους ιδιοκτήτες να έχουν περιθώριο 30 ημερών για την εξόφλησή του από τη στιγμή που θα παραλάβουν το «ραβασάκι».
Ο μόνος τρόπος για να γλυτώσει κάποιος το πρόστιμο είναι να καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας και να θέσει σε ακινησία το αυτοκίνητο. Σε διαφορετική περίπτωση, ένα ανασφάλιστο όχημα, ακόμη κι εάν βρίσκεται μόνιμα στο γκαράζ, υπόκειται στην επιβολή των τσουχτερών προστίμων.
Με άλλα λόγια, από τη στιγμή της παραλαβής του ειδοποιητηρίου, οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων Ι.Χ. θα πρέπει εντός ενός μήνα να αποδείξουν ότι το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο. Εάν δεν τα καταφέρουν, θα πληρώσουν το πρόστιμο και, βέβαια, θα πρέπει να συνάψουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Τι ισχύει για τα ανασφάλιστα οχήματα
Το να κυκλοφορεί κάποιος με ανασφάλιστο όχημα είναι ένα ιδιαίτερα ακριβό και επικίνδυνο... «σπορ». Και αυτό επειδή προβλέπεται:
- αφαίρεση του διπλώματος, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για 10 ημέρες
- η επί τόπου αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας για δύο χρόνια, εάν το όχημα εμπλακεί σε ατύχημα. Για να παραλάβει ο ιδιοκτήτης τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας θα πρέπει να παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα και, βέβαια, να προσκομίσει το σήμα ασφάλισης.
- η επιβολή χρηματικού προστίμου υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου που βεβαιώνεται με πράξη της αστυνομίας και διαμορφώνεται σε 500 ευρώ για τα επιβατικά, 250 ευρώ για τα δίκυκλα και 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης. Εάν το πρόστιμο δεν πληρωθεί, τότε η οφειλή θα μεταφερθεί στην εφορία.