Πώς να βάλετε όρια στο απαιτητικό παιδί

Οι αρνητικές του συμπεριφορές είναι συμπτώματα άλλων βαθύτερων συναισθηματικών αναγκών που ζητούν φροντίδα ή μαθημένες αντιδράσεις που έχουν ενισχυθεί και αυτοματοποιηθεί μέσα στην πορεία του χρόνου.

Τα υγιή όρια ανάμεσα σε...
γονιό και παιδί είναι απαραίτητα για την ομαλή τους συμβίωση καθώς και προϋπόθεση ενός βασικού αισθήματος ασφάλειας.

Προσπαθήστε να θέτετε τα όριά σας με τον σεβασμό που αυτά απαιτούν στην προσωπικότητα του παιδιού, χωρίς να τα προσαρμόζετε στις δικές σας ανάγκες ή να τα επιβάλλετε με εξουσία.

Όρια σημαίνει και αμοιβαίες συμφωνίες (π.χ. ποια ώρα θα μελετήσει, θα δει τηλεόραση κλπ). Προετοιμάστε τον για τις συνέπειες τις μη υπακοής και τηρήστε τις.

Εξηγήστε του ότι δεν έχει το δικαίωμα να παρεισφρύει στα όριά σας και να διεκδικεί κάθε στιγμή κάτι από εσάς, αλλά οφείλει να μάθει να το ζητάει και να αντέχει την ματαίωση.

Μήπως εσείς οι ίδιοι λειτουργείτε εγωιστικά απέναντι στο παιδί και ούτε εσείς το ακούτε;

Η δυνατότητα να ακούμε το παιδί μας συναισθηματικά και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του κάθε στιγμή, και όχι τη δική μας ανάγκη να του επιβληθούμε, είναι μια δεξιότητα που κάθε γονιός οφείλει να κατακτήσει.

Γονείς που οι ίδιοι είναι απαιτητικοί με τους άλλους και κυριαρχούνται από ένα μόνιμο αίσθημα ανικανοποίητου, εύκολα περνούν αντίστοιχες τάσεις στα παιδιά τους.

Καλλιεργήστε την επικοινωνία μαζί του και ρωτήστε τον όταν γίνεται επιθετικός, τι είναι αυτό που νιώθει και τι τελικά τον κάνει να αποφεύγει την συνεργασία μαζί σας.
tanea

Αναγνώστες