Η Δύση θέτει απέναντί της τη Ρωσία

Οι ηγέτες της Δύσης αυξάνουν τις πιέσεις επί της Μόσχας, μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου χθες στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, όπου... κατάσταση κόκκινου συναγερμού έχει κηρυχθεί στο στρατό απέναντι στους κινδύνους που απειλούν την Κριμαία και την ανατολική χώρα.

Η Ατλαντική Συμμαχία αποφάσισε τη σύγκληση σήμερα έκτακτης συνεδρίασης των 28 πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, πριν από την διεξαγωγή της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας το απόγευμα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Την παραμονή της έκτακτης συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, της χώρας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, μεταβαίνει σήμερα στο Κίεβο όπου θα συναντηθεί με τη νέα ουκρανική ηγεσία. Θα συνοδεύεται από τον βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Από χθες οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις που έχει αναπτύξει στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας, διαφορετικά απειλείται με διεθνή απομόνωση και με βαθιά επίπτωση στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον.

Στην τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 90 λεπτών, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στο ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο αναπτύσσοντας στρατιώτες της στην Κριμαία και του ζήτησε να «μειωθεί η ένταση με την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τους στην Κριμαία».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πρόσθεσε ότι αν τίποτε δεν αλλάξει «η επίπτωση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας καθώς και στη διεθνή θέση της Ρωσίας θα είναι «βαθιά»».

Όπως οι ΗΠΑ, πολλές χώρες της Δύσης, μεταξύ τους η Γαλλία, η Πολωνία, η Βρετανία, υιοθέτησαν πολύ σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία. Ορισμένες, όπως ο Καναδάς, ανακαλώντας τον πρεσβευτή τους στη Μόσχα και ανακοινώνοντας ότι πιθανόν να μην μετάσχουν στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι τον Ιούνιο, αν η Ουάσινγκτον πράξει το ίδιο.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, η πρεσβευτής των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ ζήτησε την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία και την αποστολή «διεθνών παρατηρητών» στην Ουκρανία.

Το Σάββατο το Κίεβο έθεσε τον στρατό του σε κατάσταση συναγερμού μετά την ομόφωνη ψήφιση από το ρωσικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) για την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας «μέχρι να εξομαλυνθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα αυτή». Ο πρόεδρος Πούτιν είχε ζητήσει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας αυτής.

Για τον πρόεδρο Πούτιν, αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία αποκτά το δικαίωμα να «προστατεύσει τα συμφέροντά της και τους ρωσόφωνους πληθυσμούς» σε περίπτωση «βίαιων επεισοδίων»στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, όπως δήλωσε στον πρόεδρο Ομπάμα στη συνομιλία τους. Ο αμερικανός πρόεδρος τού απάντησε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να συζητήσει απευθείας με την ουκρανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού. Του τόνισε ότι «χωρίς αλλαγή επί του εδάφους, η Ρωσία θέτει περαιτέρω σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιφέρεια αυτή, απειλείται με απομόνωση τους κόλπους της διεθνούς κοινότητας, ενώ η κλιμάκωση της κατάστασης απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης και του κόσμου», σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Η πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας που έχει βάση στην Κριμαία στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου ή η αποστολή άλλων δυνάμεων από τη Ρωσία, είναι μια απόφαση που μόνο ο πρόεδρος Πούτιν μπορεί να λάβει. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «ο πρόεδρος είναι αυτός που λαμβάνει αποφάσεις. Επί του παρόντος δεν υπάρχει απόφαση προς την κατεύθυνση αυτή».

Ωστόσο το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ήδη ανέπτυξε χιλιάδες στρατιώτες ως ενισχύσεις στην Κριμαία. «Η Ρωσία αύξησε σε 6.000 τον αριθμό των δυνάμεών της» στην Κριμαία, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ιχόρ Τενιούκ.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ρωσία δεν θα πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση καθώς αυτό θα σήμαινε πόλεμο και το τέλος κάθε σχέσης μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

Άλλοι, όπως ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο, το εθνικιστικό κόμμα Svoboda και ο ακροδεξιός Δεξιός Τομέας, κάλεσαν σε «γενική κινητοποίηση».

Αυξάνονται τα θερμά σημεία στην Κριμαία

Αυξάνονται τα θερμά σημεία στην ανατολική και νότια ρωσόφωνη Ουκρανία, με εισβολές ενόπλων σε πολλά στρατηγικά σημεία ή μεγάλες φιλορωσικές διαδηλώσεις. Εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας στο περιθώριο φιλορωσικής διαδήλωσης, η οποία οδήγησε στην εισβολή και κατάληψη του κτιρίου της τοπικής κυβέρνησης από φιλορώσους διαδηλωτές.

Στο Ντόνετσκ, προπύργιο στην ανατολική Ουκρανία του αποπεμφθέντος προέδρου Γιανουκόβιτς, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το καθεστώς της περιφέρειας Ντονμπάς, όπως έχει ήδη προβλεφθεί και στην Κριμαία.

Πολλές στρατηγικές θέσεις τελούν πλέον υπό τον έλεγχο ενόπλων, ένστολων χωρίς διακριτικά. Ελέγχουν τα αεροδρόμια της Συμφερούπολης, της Σεβαστούπολης, της πόλης Κιρόφσκογε και το κέντρο της Συμφερούπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας, υψώνοντας τη ρωσική σημαία σε πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Αναγνώστες