Την προστασία του επιμελητηριακού θεσμού ζήτησε από το βήμα του συνεδρίου του ΕΒΕΑ για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα ο Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ..., «ήδη στην Ευρώπη η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα αναγνωρίζεται ως ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, αφού μπορεί να συνδυάζει την οικονομική βιωσιμότητα με την ενίσχυση της αλληλεγγύης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση αποκλεισμών, τη συμβολή σε μια οικονομία που θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τον άνθρωπο».
«Η αξία και τα οφέλη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη μεταπολεμική ιστορία της. Σήμερα, περισσότεροι από 1,5 εκατ. συνάνθρωποί μας ζουν σε οικογένειες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Η ανέχεια απειλεί όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ενώ οι επιλογές απασχόλησης για τους νέους ανθρώπους έχουν περιοριστεί δραματικά», είπε, μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι «κάτω από αυτές τις συνθήκες, το μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας μπορεί να προσφέρει πολύτιμη διέξοδο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελλάδα δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, ούτε ότι έχει καταφέρει να αξιοποιήσει επαρκώς τα πλεονεκτήματα που παρέχει – ειδικά στην παρούσα φάση».
Οι προτάσεις του ΕΒΕΑ για την διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου υποστήριξης των κοινωνικών επιχειρήσεων
Ο κ. Μίχαλος προτάσσει ένα πλαίσιο το οποίο θα περιλαμβάνει δομές και μέτρα με στόχο:
– την εξασφάλιση αρχικών κεφαλαίων και υπηρεσιών χρηματοδοτικής υποστήριξης, για την έναρξη και την περαιτέρω ανάπτυξη των Κοινωνικών Επιχειρήσεων
– την άρση νομικών και διοικητικών εμποδίων
– την ανάπτυξη δικτύων, για την αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας και τη μεταφορά καλών πρακτικών
– την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης, ειδικά στα κρίσιμα πρώτα στάδια της επιχείρησης
– την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων που παρέχονται από την Ε.Ε.
– και βεβαίως, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών
«Γι’ αυτό θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το ρόλο των Επιμελητηρίων, στην προσπάθεια διάδοσης του θεσμού», πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Χρειάζεται να δώσουμε μια μεγάλη μάχη με στόχο να διασφαλιστεί η επιβίωση του θεσμού, ο οποίος έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο της τρόικας και ορισμένων εγχωρίων συνομιλητών της».
Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ομιλία του κ. Μίχαλου.