Ιωάννα Κλάπα – Μαρία Δημητροπούλου. Ο Guardian υμνεί τις δύο γυναίκες – ανακρίτριες που βρίσκονται πίσω από την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής
«Για μισό χρόνο κάθονται στο γραφείο τους, στον έβδομο όροφο, και ...σχολαστικά εξετάζουν τα σκοτεινά βάθη της πιο βίαιης πολιτικής δύναμης της Ευρώπης», γράφει η βρετανική εφημερίδα για τις δύο δικαστικούς- παλιές φίλες όπως σημειώνει- που «τεμάχισαν τη Χρυσή Αυγή με την ακρίβεια χειρουργού».
Μετά από έρευνα σε υπολογιστές που κατασχέθηκαν από τους ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος, την εξέταση μαρτύρων και τα χιλιάδες βίντεο, φωτογραφίες, ομιλίες και έγγραφα που εξέτασαν, οι δύο δικαστικοί συνέταξαν φάκελο 15.000 σελίδων, στον οποίο περιγράφουν γιατί η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση.
«Υπό το βάρος της έρευνάς τους», σημειώνει η Guardian, «η Χρυσή Αυγή άρχισε να σπάει», κάνοντας αναφορά στην παραίτηση του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου την προηγούμενη εβδομάδα. «Το δικαστικό σύστημα είναι από τα λίγα αξιοκρατικά της Ελλάδας και αμφότερες αυτές οι γυναίκες είναι γνωστές για το θάρρος τους, την ανεξαρτησία και την αμεροληψία τους», δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα η Αλίκη Μουρίκη, κοινωνιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. «Για ένα κόμμα τόσο αρρενωπό και μιλιταριστικό, είναι ειρωνεία ότι δύο γυναίκες έπαιξαν αυτό το ρόλο», συμπληρώνει.
Η Guardian δεν παραλείπει να αναφέρει την αντεπίθεση της Χρυσής Αυγής στο έργο των δύο ανακριτριών. «Οι ακροδεξιοί αντέδρασαν με ένα χείμμαρο δηλητηρίου, κατηγορώντας τις δικαστικούς ότι ελέγχονται από το σάπιο πολιτικό κατεστημένο», σημειώνει συγκεκριμένα.
Κατά πολλούς, επισημαίνει η Guardian, η καταστολή της Χρυσής Αυγής έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. «Τα δύο χρόνια από την είσοδό τους στο κοινοβούλιο, σχεδόν κανείς δεν είχε αντιμετωπίσει τις βίαιες τακτικές τους και την κακουργηματική συμπεριφορά τους. Ενώ η ανησυχητική αύξηση των επιθέσεων σε μετανάστες προκαλούσε την καταδίκη από διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς, τα ελληνικά κόμματα και οι διανοούμενοι παρέμεναν ανεξήγητα σιωπηλοί. Και με τη φτώχεια και την ανεργία να σημειώνει ρεκόρ, οι νεο-Ναζί ολοένα και δυνάμωναν», αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα.
«Η αποτυχία του οποιουδήποτε να αντιδράσει, σε μία χώρα που έχει βιώσει τόσο βίαιη ναζιστική κατοχή, είναι απολύτως αδικαιολόγητη», δηλώνει στην Guardian o Νάνος Βαλαωρίτης, που όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα ήταν ένας από τους λίγους που μιλούσαν ανοιχτά για το θέμα. «Η παθητικότητα των Ελλήνων, όταν έχουν πέσει θύματα αυτής της ιδεολογίας είναι τουλάχιστον ασυνήθιστη», προσθέτει. «Αντιθέτως», σημειώνει η εφημερίδα «το δικαστικό σώμα φαίνεται αποφασισμένο να κάνει αυτό στο οποίο απέτυχε το πολιτικό σύστημα, επιτυγχάνοντας έως τώρα στην αντιμετώπιση της μάστιγας».
Κανείς δεν ξέρει τι σκέφτονται η Ιωάννα Κλάπα και η Μαρία Δημητροπούλου, αναφέρει η εφημερίδα. «Δικαστικοί για τα τελευταία 30 χρόνια, έχοντας χειριστεί μερικούς από τους πιο σκληρούς εγκληματίες της Ελλάδας, δεν επιτρέπεται να κάνουν δηλώσεις. Ενοπλοι αστυνομικοί τις προσέχουν όλο το 24ψρο, ενώ από τη στιγμή που τους ανέθεσε την υπόθεση μία τολμηρή εισαγγελέας, οι φρουροί τους έχουν φροντίσει να μην εμφανιστούν σε τηλεοπτικό πλάνο», αναφέρει το δημοσίευμα.
Παρόλα αυτά, δικηγόροι που τις ξέρουν δεκαετίες, μιλούν για γυναίκες ατρόμητες, που δουλεύουν σκληρά και δίνουν απίστευτη προσοχή στις λεπτομέρειες. Τώρα, όπως σημειώνει η Guardian, αυτό που έχει σημασία για εκείνες είναι ο χρόνος, καθώς έχουν το περιθώριο των 18 μηνών για να παραπέμψουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής σε δίκη.