Ο Κουβέλης "βλέπει" βουλευτικές εκλογές μέσα στο 2014

Σε μια εποχή κατά την οποία η κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη της στο πολιτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην διαμορφώνονται συνθήκες μεγάλων πλειοψηφιών, κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να…
ζήσει τον μύθο του. Όσο μικρό κι αν είναι, όσο συρρικνωμένη κι αν είναι η απήχησή του στη κοινωνία.

Το δυστύχημα είναι ότι μια τέτοια βιωματική πραγματικότητα οδηγεί εκ των πραγμάτων σε εκνευριστική αποσταθεροποίηση, που δεν επιτρέπει στη χώρα να αναπτύξει εθνική στρατηγική σε βάθος χρόνου, και να στείλει τα σχετικά μηνύματα στο εξωτερικό. Εκεί από όπου περιμένουμε την επιβράβευση της “μεγάλης επιστροφής” της Ελλάδας στην κανονικότητα.

Ένας τέτοιος πόλος αποσταθεροποίησης μοιάζει να είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Ένας από τους δημοφιλέστερους, πλέον αξιοπρεπείς και σεβαστούς Έλληνες πολιτικούς, με αποδοχή και απήχηση πολύ ευρύτερη της… μηδαμινής αντίστοιχης απήχησης του κόμματος του οποίου ηγείται.

Ο άλλοτε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που έχασε από τον Αλέξη Τσίπρα στη μάχη για τη διαδοχή του Αλέκου Αλαβάνου στην ηγεσία του τότε Συνασπισμού, και στη συνέχεια επέλεξε να αποχωρήσει, και να δημιουργήσει τη Δημοκρατική Αριστερά, δείχνει τον τελευταίο χρόνο να έχει απωλέσει την αίσθηση “ορθής ανάγνωσης” των εξελίξεων.

Ξεκινώντας από τον τρόπο που επέλεξε να αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2013 από τη μέχρι τότε τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να μετατρέψει σε… διαρκές θρίλερ την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνητικού σχήματος, και να ενισχύσει την παρεμβατική δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ, και φτάνοντας μέχρι σήμερα, που ουσιαστικά διαμορφώνει το πλαίσιο για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών εντός του 2014.

Μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”, με τον Γιώργο Οικονομέα και τον Δημήτρη Καμπουράκη, ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει η προοπτική να εκλεγεί διάδοχος του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο μιας συναινετικής υποψηφιότητας, που θα διαμόρφωνε τις προϋποθέσεις συγκρότησης “προεδρικής πλειοψηφίας” από την παρούσα Βουλή, και κατά συνέπεια θα απέτρεπε την προοπτική διενέργειας πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τη στιγμή που η χώρα επιχειρεί να επιστρέψει στις αγορές, μακριά από το Μνημόνιο εθνικής μελαγχολίας και κοινωνικής αποσύνθεσης των τελευταίων 4 ετών.

Και όχι μόνο αυτό. Ουσιαστικά, απονεύρωσε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι δεν συνιστά “μάχιμο” πολιτικό μετερίζι, και προανήγγειλε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά, ούτε φυσικά θα επιστρέψει στην κυβέρνηση, αν “δεν αλλάξει η πολιτική”.

Μόνο που την αλλαγή, την προσδιορίζει με τα δικά του δεδομένα ανάγνωσης…
ysterografa.gr

Αναγνώστες