Έρχονται εντυπωσιακά αστρολογικά φαινόμενα, αλλά στην Ελλάδα δεν μπορούμε να απολαύσουμε εκ του φυσικού το κόκκινο φεγγάρι, γιατί η περίφημη ολική Σεληνιακή έκλειψη δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας.
Ο μόνος τρόπος για να δούμε την μοναδική αυτή εικόνα είναι...
να συνδεθούμε με κάμερες στην Αμερική που καταγράφουν εικόνες από το διάστημα.
Το φαινόμενο καταγράφεται από ισχυρά τηλεσκόπια στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Αφρικής στους Καναρίους Νήσους και την Βόρεια Αμερική.
Όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής του Πλανητάριου, όταν η Σελήνη βρίσκεται πλήρως στη σκιά της Γης, η αντανάκλαση του ηλιακού φωτός πάνω στον πλανήτη μας, φτάνει στο φεγγάρι και το χρωματίζει με μία παράξενη κεραμιδί απόχρωση, που κάνει τον δορυφόρο μας να φαίνεται «ματωμένος».
Οι μελετητές της Βίβλου προειδοποιούν ότι ο ήλιος θα μετατραπεί σε σκοτάδι και το «φεγγάρι θα ματώσει»
Η ημερομηνία της συγκεκριμένου πανσέληνου χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τον καθορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα, που γι’ αυτό είναι κινητή γιορτή. Φέτος, τόσο η Γρηγοριανή Πασχαλινή πανσέληνος, όσο και η Ιουλιανή, πέφτουν την ίδια εβδομάδα, οπότε υπάρχει κοινός εορτασμός του Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών στις 20 Απριλίου.
Η ολική εξαφάνιση του δίσκου του φεγγαριού θα είναι ορατή κυρίως από τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον Ειρηνικό. Το φαινόμενο θα κρατήσει από τις 9 έως τις 12 το πρωί, ώρα Ελλάδος, της Μ. Τρίτης.
Τα άλλα «ματωμένα φεγγάρια»
Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις εκλείψεις της Σελήνης. Κι αυτά «ματωμένα» φεγγάρια, στις 8 Οκτωβρίου φέτος και στις 4 Απριλίου και 28 Σεπτεμβρίου του 2015, σχηματίζοντας έτσι μια από τις «τετράδες» εκλείψεων, που κατά καιρούς συμβαίνουν (και που μερικοί δεισιδαίμονες έχουν συσχετίσει με καταστροφές και δυστυχίες).
Μ ε πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑ και express.co.uk