Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, δηλώνει πως η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα προσηλωθεί στα μέτρα λιτότητας, τα οποία είναι... «το τίμημα της ανεξαρτησίας της» από την Ρωσία.
Παραδεχόμενος ότι «υπό την σημερινή ρωσική παρουσία» θα είναι δύσκολο για το Κίεβο να κάνει κάτι για να ανατρέψει «το διεθνές έγκλημα» της Ρωσίας στην Κριμαία, πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την κατάληψη της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας με αντάλλαγμα την αποκατάσταση καλών σχέσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.
Ο Αρσένι Γιατσενιούκ αποκαλεί τον εαυτό του επικεφαλής μίας κυβέρνησης «καμικάζι», η οποία είναι καταδικασμένη από τα αντιλαϊκά μέτρα που είναι υποχρεωμένη να λάβει, αλλά επιμένει ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στα μέτρα λιτότητας, στα οποία περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός της τιμής του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές από την 1η Μαΐου, το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων του δημοσίου τομέα, σε ένα οικονομικό περιβάλλον υποχώρησης του ΑΕΠ κατά 3% και διπλού ψηφίου για τον πληθωρισμό.
Η γραμμή πίστωσης ύψους 14-18 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έναντι της εφαρμογής σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα αποτελεί ένα «τρομακτικό βήμα προς το εμπρός», λέει και συνεχίζει:
«Θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία απέναντι στους ξένους επενδυτές. Αυτός είναι ο οδικός χάρτης για την Ουκρανία».
Ο Αρσένι Γιατσενιούκ, πρώην υπουργός Οικονομικών, νομικός και οικονομολόγος, εθεωρείτο πολύ απόμακρος και διανοούμενος για να διεκδικήσει υψηλή πολιτική θέση στην Ουκρανία, διότι «είμαι φαλακρός και φοράω γυαλιά», όπως εξήγησε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kyiv Post τον Δεκέμβριο 2012.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εξέγερσης, δυσκολευόταν να αποκτήσει επαφή με τους χιλιάδες οργισμένους Ουκρανούς στο Μαϊντάν.
Τώρα καταβάλλει προσπάθειες για να βελτιώσει την εικόνα του, κυρίως αποκαθιστώντας επικοινωνία με τον ρωσόφωνο πληθυσμό της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας, περιοχές που θεωρούνται γόνιμο έδαφος για τα στοιχεία που θα επεδίωκαν να τροφοδοτήσουν την ένταση κατά της κυβέρνησης του Κιέβου.
Σε ερώτηση σχετικά με την υποστήριξη που λαμβάνει το Κίεβο από τη Δύση στην αντιμετώπιση της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, απαντά: «Είναι ο κόσμος έτοιμος για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο; Είμαι απολύτως βέβαιος πως όχι».
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός δηλώνει ότι αν και οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας , που περιορίσθηκαν σε ταξιδιωτικούς και οικονομικούς περιορισμούς εναντίον μίας λίστας προσώπων, είναι κατανοητές, επέτρεψαν στη Ρωσία να εντείνει την πίεση επί του Κιέβου με την μορφή εμπορικών περιορισμών, υποκίνησης ταραχών στον ρωσόφωνο πληθυσμό για την υπονόμευση της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που η Μόσχα εξάγει στην Ουκρανία, θεωρεί ότι ο λόγος ήταν αποκλειστικά πολιτικός και προσθέτει ότι περιμένει και νέες πιέσεις στον πόλεμο του φυσικού αερίου, όπως τον περιορισμό της ποσότητας του αερίου προς την Ουκρανία.
«Πιέζουν και πιέζουν και πιέζουν», λέει.
Το ρωσικό μήνυμα της Μόσχας προς τον ρωσόφωνο πληθυσμό της Ουκρανίας είναι ότι, εάν βρίσκονταν στη Ρωσία, θα είχαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, με υψηλότερους μισθούς, καλύτερες συντάξεις και χωρίς τη λιτότητα που προσφέρει τώρα η κυβέρνηση του Κιέβου.
«Λένε: εάν πάτε στη Ρωσία, θα είστε ευτυχισμένοι, γελαστοί, και δεν θα ζείτε σε μία δυτική κόλαση», λέει.
«Αυτοί προσπαθούν να απαντήσουν στις δυτικές κυρώσεις. Αλλα εμείς μπορούμε να πληρώσουμε το τίμημα της ανεξαρτησίας», προσθέτει.
Ο Αρσένι Γιατσενιούκ εντάσσει την προσάρτηση της Κριμαίας, καθώς και τον πόλεμο της Γεωργίας το 2008, σε ένα ευρύτερο σχέδιο του Βλαντίμιρ Πούτιν αποκατάστασης του ελέγχου επί των κρατών που σχηματίσθηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.
Υπενθυμίζοντας τη δήλωση που έκανε ο Πούτιν το 2005 σύμφωνα με την οποία η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του προηγούμενου αιώνα ήταν η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης , λέει, «η πρόβλεψή μου είναι ότι η μεγαλύτερη καταστροφή αυτού του αιώνα θα είναι η ανασύσταση της Σοβιετικής Ενωσης. Αυτό είναι το σχέδιο. Αυτός είναι ο σκοπός».