Την άποψη ότι η χώρα μας κατόρθωσε να φτάσει αν όχι τον τελικό προορισμό, τουλάχιστον το μονοπάτι προς αυτόν εξέφρασε το περιοδικό Economist, στον απόηχο της ελληνικής επιστροφής στις αγορές, σημειώνοντας, ωστόσο...
, πως «η ιδέα και μόνο της ομολογιακής έκδοσης προκαλεί τα βλέμματα και εκπλήσσει, δεδομένου του βάθους της κρίσης που βιώνει η χώρα».
Σύμφωνα με τον Economist η έκδοση ομολόγων αποτελεί ορόσημο, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσει η ελληνική οικονομία. Την ίδια στιγμή, στο άρθρο το οποίο φέρει τον πρωτότυπο τίτλο Beware Greeks bearing bonds (Φοβού τους Ελληνες και ομόλογα φέροντας) επισημαίνεται ότι η Ελλάδα παραμένει ακόμα μακριά από το να μπορεί να σταθεί μόνη της οικονομικά».
Το ποσό (3 δις) μπορεί να είναι μικρό και η απόδοση (σχεδόν 5%) υψηλή σε σχέση με το κόστος δανεισμού σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία (περίπου 2,5%), ωστόσο η ιδέα και μόνο της ομολογιακής έκδοσης προκαλεί τα βλέμματα και εκπλήσσει, δεδομένου του βάθους της κρίσης που βιώνει η χώρα, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμη περισσότερη βοήθεια κρίνεται απαραίτητη, όπως αναφέρεται, με το ΔΝΤ να συνεχίζει να επιμένει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις εάν το ελληνικό δημόσιο χρέος μπει σε μια «βιώσιμη» τροχιά. Το ΔΝΤ θεωρεί δε, ότι ελάφρυνση ύψους 4% του χρέους θα χρειαστεί τον επόμενο χρόνο για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και στο 110% του 2022. Ενώ, όπως σημειώνει το περιοδικό, εάν οι στόχοι αυτοί πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2020.
Παράλληλα, το περιοδικό σχολιάζει ότι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο, από την επιστροφή της χώρας στις αγορές, είναι το εάν η Ελλάδα έχει πραγματικά αλλάξει τους τρόπους δημοσιονομικής διαχείρισης της και αυτό παραμένει ακόμα ασαφές. Η κούραση από τη μεταρρύθμιση (reform fatigue) μπορεί να είναι κατανοητή για την Ελλάδα, ωστόσο προδίδει το δισταγμό να γίνει δεκτό ότι η χώρα αυτή ήταν ο αρχιτέκτονας των κακοτυχιών. Εισήλθε στην κρίση ως ένα δυσλειτουργικό κράτος με εξασθενημένη οικονομία. Το άσχημο πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα υπονοεί ότι η χώρα δεν έχει λάβει ακόμη το μήνυμα για το πόσα περισσότερα ακόμα πρέπει να γίνουν, ο Economist καταλήγει.