Αποχή από τις εκλογές; Είμαστε με τα καλά μας;

Γράφει ο Μανώλης Φραγκιαδακης

Φίλες και φίλοι, τα τελευταία χρόνια παρατηρώ την ολοένα και μεγαλύτερη αποχή των Ελλήνων πολιτών από τις εκλογές. 

Με βάση αυτή την τάση...
, την μεγαλύτερη όλων των εποχών δυσαρέσκεια ως προς τα πρόσωπα των πολιτικών και των κομμάτων τους, αλλά και τις συζητήσεις μου με συγγενείς και φίλους, φοβάμαι ότι στις επερχόμενες εκλογές, η αποχή θα είναι τεράστια. Το φοβάμαι και ελπίζω να μην επαληθευτεί.

Θεωρώ ότι όποιος απέχει από τις εκλογές (πάσης φύσης), δεν λειτουργεί Δημοκρατικά. Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι την δυσαρέσκεια του καθενός μας από οτιδήποτε υπεστήκαμε τα τελευταία χρόνια από την σκληρή πολιτική που ακολουθείτε στη χώρα μας. Μου είναι όμως αδιανόητο να σκεφτώ ότι την επόμενη Κυριακή, κάποιοι από εμάς, δεν θα παραβρεθούμε στις κάλπες προκειμένου να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα.

Στη σκέψη αυτή δε με επηρεάζουν ούτε ενδεχόμενες κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν ασκήσει την εκλογική του «υποχρέωση», αλλά ούτε και το εκλογικό αποτέλεσμα λόγω της αποχής. Αναφορικά με την νομοθεσία, δεν θεωρώ ότι σε μια Δημοκρατία μπορεί να τιμωρηθεί κάποιος επειδή δε θέλησε να ψηφίσει και σε κάθε περίπτωση δεν έχω αντιληφθεί μέχρι στιγμής να εφαρμόζονται οι συγκεκριμένες διατάξεις. Τώρα, για το εκλογικό αποτέλεσμα, η αποχή από την ψηφοφορία δεν επηρεάζει τίποτε μιας και τα λευκά, τα άκυρα και εκείνοι που απέχουν απλά δεν μετρούν στην όλη διαδικασία.

Αυτό που με προβληματίζει και με πονάει είναι η λανθασμένη άποψη μας ότι με αυτόν τον τρόπο «τιμωρούμε» τους κυβερνόντες, τους πολιτικούς και τα κόμματα. Αυτό που φοβίζει τους πολιτικούς δεν είναι η αποχή, αλλά το ότι είμαστε ΕΔΏ. Αν έχετε αποφασίσει ότι δεν σας αντιπροσωπεύει η ιδεολογία κάποιου κόμματος, συνδυασμού κλπ… Νομίζω πως είναι προτιμότερο να «ρίξετε» άκυρο ή λευκό… Μην απέχετε όμως… Πραγματικά, πιστεύω ότι οι πολιτικοί ευνοούνται από μια ενδεχόμενη μεγάλη αποχή, επιδιώκοντας ένα μικρότερο αριθμό ψηφοφόρων για να μπορούν να τον ελέγξουν, άρα ουσιαστικά ένα ευέλικτο εκλογικό σώμα.

Οι γονείς μας και κυρίως οι παππούδες και οι προπαππούδες μας και γιαγιάδες αντίστοιχα, έδωσαν μάχες προκειμένου να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, να έχουμε Δημοκρατία εντός ή εκτός εισαγωγικών, να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε. Παρατηρώ, τα τελευταία χρόνια ότι αυτό έχει παρέλθει και την θέση όλων έχει πάρει ο «καναπές». Λίγοι διεκδικούν, λίγοι αγωνίζονται. Όλοι οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένου και εμού του ιδίου, δεν ασχολούμαστε. Σίγουρα δεν είναι ώρα να το αναλύσουμε περαιτέρω. Το αναφέρω όμως, διότι είναι αμαρτία στις επόμενες Κυριακές των εκλογών, όταν δηλαδή θα έχουμε στα χέρια μας ατομικά μια τεράστια ευκαιρία και δύναμη, να μην σηκωθούμε από τον «καναπέ» και να αποφασίσουμε (όχι να αγωνιστούμε) για το μέλλον μας…

Για να προλάβω αντιδράσεις, δηλώνω ότι γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνουν και τι νόημα έχουν οι επερχόμενες Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, καθώς και οι Ευρωεκλογές. Γνωρίζω επίσης, όμως, ότι σχεδόν άπαντες συνδυασμοί ( χωρίς να θέλω να προσβάλω κάποιες μεμονωμένες εξαιρέσεις), στηρίζονται από μεγάλα ή μικρότερα κόμματα. Συνεπώς, μια ήττα ενός συνδυασμού που στηρίζεται από ένα συγκεκριμένο κόμμα θα το πλήξει. Οι επερχόμενες εκλογές, αν και δεν είναι στη φύση τους, θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στα κοινοβουλευτικά κόμματα, όσο και αν δεν θέλουν να το παραδέχονται κάποιοι.

Το κείμενο αυτό, αναφέρεται καθαρά σε όσους από εμάς σκέφτονται να απέχουν από τις εκλογές και σε καμία περίπτωση δεν έχει την τάση να «διδάξει» κάποιον πώς να τιμωρήσει τους ιθύνοντες την Ελλάδα στη σημερινή της κατάσταση. Ιδίως τώρα, που οι συγκεκριμένες εκλογές δεν είναι βουλευτικές, αλλά έχουν άλλο νόημα και κινδυνεύουν να πληγούν συνδυασμοί που τοπικά είναι ικανοί να λύσουν πολλά προβλήματα Περιφερειών, Δήμων και Κοινοτήτων. Έχει σκοπό να ενημερώσει ορθά όσους από εμάς σκέφτονται να απέχουν από την εκλογική διαδικασία, για τα θετικά και αρνητικά της κίνησης αυτής. Προσωπικά και θα παρευρεθώ και θα ψηφίσω έγκυρα.

Ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει. Ακόμα και να απέχει, άσχετα αν εγώ ή κάποιοι άλλοι δεν συμφωνούμε. Αρκεί να μην έχει λανθασμένη εικόνα για τις συνέπειες την κίνησης του! Αρκεί η κίνηση αυτή, να μην αποφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από το σκοπό της, εν αγνεία του ψηφοφόρου!

Αναγνώστες