«Σατανική» κούκλα του Μπιν Λάντεν σχεδίαζε η CIA

Για να υπονομεύσει τη γοητεία που ασκούσε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν σε πολλούς ανθρώπους και ιδίως στους νεότερους σε ηλικία, η CIA είχε την ιδέα να λανσάρει...
μια κούκλα η οποία μεταμορφωνόταν σταδιακά και το πρόσωπό της αποκτούσε διαβολικά χαρακτηριστικά.

Το κεφάλι της κούκλας, η οποία έφτανε σε ύψος τα 30 εκατοστά (μαζί με το τουρμπάνι), ήταν ζωγραφισμένο με ένα υλικό το οποίο διαλυόταν όταν η θερμοκρασία ανέβαινε, αποκαλύπτοντας σιγά-σιγά ένα κατακόκκινο πρόσωπο με πράσινα δαιμονικά μάτια και μαύρες ουλές.

Αυτή η «ψυχολογική» επιχείρηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ξεκίνησε το 2005, στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, στον οποίο όλα τα μέσα θεωρούνταν σωστά εάν επρόκειτο να οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, η CIA είχε έρθει σε επαφή με τον Ντόναλντ Λέβιν, πρώην υπεύθυνο της εταιρείας κατασκευής παιχνιδιών Hasbro, ο οποίος ήταν εκ των δημιουργών της περίφημης κούκλας Τζι-Άι Τζο. Σύμφωνα με τη CIA, το σχέδιο αυτό παρέμεινε στα χαρτιά αφού η ιδέα απορρίφθηκε, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Κ. Τζ. Κάλντγουελ. «Εξ όσων γνωρίζουμε, παρήχθησαν μόνο τρία πρωτότυπα για να δείξουμε πώς θα ήταν το τελικό προϊόν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η υπηρεσία δεν γνωρίζει εάν τέτοιες κούκλες κυκλοφόρησαν ποτέ στην αγορά.

Ωστόσο η Ουάσινγκτον Ποστ υποστηρίζει ότι πολλές εκατοντάδες κούκλες παρήχθησαν στην Κίνα και μεταφέρθηκαν με πλοίο στο Καράτσι του Πακιστάν το 2006.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η CIA λανσάρει παράξενες ιδέες για να επιτύχει πολύ σοβαρούς στόχους. Τη δεκαετία του 1960 οι ειδικοί εργάζονταν ακατάπαυστα, αλλά χωρίς επιτυχία, για να διαπιστώσουν ποια ουσία θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση της… γενειάδας του Φιντέλ Κάστρο. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ζήτησε από σεναριογράφους του Χόλιγουντ να δημιουργήσουν μια «κάλυψη» για να βοηθήσουν στη διάσωση Αμερικανών διπλωματών από την Τεχεράνη, μια ιστορία που αργότερα γυρίστηκε σε πραγματική ταινία, την «Επιχείρηση Argo».

Αναγνώστες