Νέες περικοπές υπόσχονται Γαλλία και Ιταλία μετά τις πιέσεις των Βρυξελλών

Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των προϋπολογισμών της Γαλλίας και της Ιταλίας «παραμένει ανοιχτό», απαντά η Κομισιόν.

Έτοιμες να επιβάλουν ....περαιτέρω δημοσιονομικές περικοπές το 2015 δηλώνουν Γαλλία και Ιταλία, σε μια τελευταία προσπάθεια να αποφύγουν τον κίνδυνο προστίμων λόγω των συνεχιζόμενων δημοσιονομικών αστοχιών τους.

Στον απόηχο της δυσαρέσκειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα υψηλά ελλείμματα που προβλέπουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους, Παρίσι και Ρώμη έστειλαν στον προσωρινό επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Γίρκι Κατάινεν επιστολές με τις οποίες υπόσχονται δημοσιονομικές περικοπές 3,6 ως 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα.

Εκπρόσωπος του κ. Κατάινεν χαιρέτισε τη «δημιουργική» κίνηση της Γαλλίας και της Ιταλίας, αποσαφηνίζοντας όμως πως το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των προϋπολογισμών τους «παραμένει ανοιχτό», καθώς οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Η οριστική απάντηση της Κομισόν για τον αν αποδέχεται ή απορρίπτει τους προϋπολογισμούς της δεύτερης και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται αύριο Τετάρτη.

Οι παρατεταμένες δημοσιονομικές αστοχίες της Γαλλίας και της Ιταλίας συνιστούν πολιτικό πρόβλημα για τις Βρυξέλλές και για το Βερολίνο, δεδομένου ότι δοκιμάζουν την ετοιμότητα της Επιτροπής να επιβάλει τα αυστηρά πρόστιμα που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ακόμα και όταν ο «θύτης» είναι ένας από τους «μεγάλους» της ευρωζώνης.

Τα χρήμα θα προέλθουν από…

Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, οι επιπλέον περικοπές είναι δυνατές λόγω της μείωσης των συνεισφορών της Γαλλίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ, των προβλεπόμενων εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (900 εκατ. ευρώ), την κατάργηση διάφορων φοροαπαλλαγών που δικαιούνταν ως σήμερα οι επιχειρήσεις (500 εκατ. ευρώ) και από άλλες μικρότερες προσαρμογές.

Το μεγαλύτερο μέρος των ιταλικών περικοπών θα προέλθει από την ακύρωση ορισμένων φοροαπαλλαγών που προβλέπονταν, αξίας περίπου 3,3 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τον ιταλό ΥΠΟΙΚ Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Αναγνώστες