«Γυμνή» η άμυνα της Κύπρου

Η Κύπρος δεν διαθέτει κανένα μέσο εντοπισμού υποβρυχίων στα χωρικά της ύδατα και ευρύτερα στην ΑΟΖ, κάτι που αποτελεί...
σοβαρό πρόβλημα για την ασφάλεια των ερευνών και των γεωτρήσεων που διεξάγονται από ξένες εταιρείες. Τα μικρά περιπολικά σκάφη που διαθέτει το κυπριακό ναυτικό και η Λιμενική αστυνομία δεν διαθέτουν συστήματα εντοπισμού, αλλά ούτε και συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου. Ως εκ τούτου οι κυπριακές ένοπλες δυνάμεις έχουν δυνατότητα παρακολούθησης μόνο πλοιων επιφανείας χωρίς όμως να μπορούν και να ελέγξουν καθ” οιονδήποτε τρόπο τον θαλάσσιο χώρο.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου μια φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού η οποία θα ενταχθεί στις δυνα΄μεις του ΟΗΕ για τον Λίβανο UNIFIL ώστε να αποφευχθεί προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τη δική της παρουσία με την ελληνική. 

Ένα ακόμη μειονέκτημα της Κύπρου είναι η ανυπαρξία αεροπορίας καθώς διαθέτει μόνο κάποια ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα και κάποια άλλα που δεν έχουν δυνατότητα αξιόπιστου ελέγχου στη περιοχή.

Παραμελημένη άμυνα 




Η άμυνα της Κύπρου παρουσίασε κάμψη μετά το φιάσκο των S-300 ότα αντί να μεταφερθούν στη Κύπρο μεταφέρθηκαν στη Κρήτη λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας. Ήταν μια κοινή απόφαση των κυβερνήσεων Κληρίδη και Σημίτη. Από την περίοδο εκείνη έως σήμερα οι προϋπολογισμοί για την αμυντική θωράκιση μειώνονταν χρόνο με το χρόνο, χωρίς να γίνεται αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων ή αγορά νέων.

Ακόμα και η προμήθεια των αντιαεροπορικών πυραύλων TOR-M1 έχει αφήσει μια πικρή γεύση αφού όπως έχει αποκαλυφθεί υπήρξε όργιο με τις μίζες για τις οποίες καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και δικάζεται ο Κύπριος υπ. εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης.

Όχι σε πλοία




Πριν λίγους μήνες το υπουργείο άμυνας της Κύπρου πρότεινε αγορά δύο πλοίων ανοικτής θαλάσσης από το Ισραήλ. Αν και η πρόταση εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, η αγορά δεν προχώρησε αφού τα κόμματα αρνήθηκαν να αποδεσμεύσουν τα σχετικά κονδύλια από τη Βουλή. Σήμερα γίνονται δεύτερες σκέψεις αλλά ακόμα και αν ληφθεί απόφαση, ο χρόνος κατασκευής δεν αναμένεται να είναι μικρότερος των 18 μηνών.

Η Κυπριακή άμυνα αντιμετωπίζει ακόμα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα λόγω του εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στις πωλήσεις όπλων και οπλικών συστημάτων κάθε είδους στη Κύπρο. 

Την ίδια ώρα ο κατοχικός στρατός είναι πλήρως εξοπλισμένος με αμερικάνικα όπλα. Ακόμα και όταν στα τέλη της δεκαετίας του 90 η Ελλάδα είχε μεταφέρει στη Κύπρο άρματα Μ-48 υπήρξε παρέμβαση των ΗΠΑ για απομάκρυνση τους. Το ίδιο έπραξαν οι αμερικανοί και με δύο αμερικάνικα ελικόπτερα που επίσης είχαν μεταφερθεί στη Κύπρο από την Ελλάδα.

Αναγνώστες