όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, είναι το αρχαιότερο δέντρο στον κόσμο εξαγριώνοντας τοπικές οργανώσεις και κοινότητες ιθαγενών.
Ο γίγαντας....
Samauma, το δέντρο που χρονολογείται σε πάνω από 5800 χρόνια, όπως δείχνουν οι ομόκεντροι δακτύλιοι του, με ύψος κοντά στα 40 μέτρα, ήταν ένα σημαντικό μέρος της φύσης για τις φυλές που ζουν εκεί.
Samauma, το δέντρο που χρονολογείται σε πάνω από 5800 χρόνια, όπως δείχνουν οι ομόκεντροι δακτύλιοι του, με ύψος κοντά στα 40 μέτρα, ήταν ένα σημαντικό μέρος της φύσης για τις φυλές που ζουν εκεί.
Ο τοπικός ηγέτης της φυλής Tahuactep της φυλής Matsés δήλωσε: «Ήταν η Μητέρα πνεύμα του τροπικού μας δάσους, από αυτό το δέντρο παίρναμε δύναμη ζωής. Έφεραν το σκοτάδι όχι μόνο για το λαό μας, αλλά για όλο τον κόσμο »
Οι Αυτόχθονες κοινότητες ανησυχούν όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ.
«Για πολλές γενιές, το δέντρο μητέρα έφερε την υγεία και καλή τύχη στους ανθρώπους. Οι ρίζες του δέντρου της Μητέρας γης, είχαν εξαπλωθεί σε όλο το τροπικό δάσος και έφερε το πνεύμα της ζωής του σε όλο τον κόσμο.
Η Άννα Γκόλντινγκ, τοπική ερευνητής για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και μέλος της ομάδας Rainforest για την Προστασία του Αμαζονίου (RPC), μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας, πιστεύει ότι το «συμβάν» πρέπει να αφυπνίσει ολόκληρο τον κόσμο.
«Υπάρχουν μεγάλα τμήματα μέσα στον Αμαζόνιο που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να εκμεταλλευτούν την περιοχή για πολλά χρόνια. Οι προστατευόμενες ζώνες έχουν κοπεί στο μισό κατά την τελευταία δεκαετία και αυτό συμβαίνει γιατί θέλουν να απαλλαγούν από τους τοπικούς πληθυσμούς που αγωνίζονται να διατηρήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και τον τρόπο ζωής τους, και καταλήγει.
«Οι ενέργειες αυτές είναι σαφές ότι διαπράττονται με τη συναίνεση των τοπικών αρχών και της κυβέρνησης. Αν δεν ισχύει αυτό, γιατί οι τοπικές υπηρεσίες περιβάλοντος δεν ασκούν δίωξη στις παράνομες εταιρείες υλοτομίας ; Γιατί τους αφήνουν ελεύθερος να συνεχίσουν να κάνουν ό, τι κάνουν; Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα », προσθέτει.
Μεταξύ του 1991 και 2014, η συνολική έκταση των δασών που χάθηκε στον Αμαζόνιο υπερτριπλασιάστηκε, με το μεγαλύτερο μέρος του δάσους χάνονται και όλοι βοσκότοποι για τα βοοειδή. Τα τροπικά δάση είναι οι πλουσιότερες περιοχές της γης που κατέχουν την πλειοψηφία της βιοποικιλότητας του πλανήτη, αλλά 100 στρέμματα τροπικών δασών αποψιλώνονται κάθε λεπτό, εκτιμά μια πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων για το 2014.
Δείτε ΕΔΩ το μοναδικό βίντεο ντοκουμέντο
Δείτε ΕΔΩ το μοναδικό βίντεο ντοκουμέντο