Καθαρίστε το σπίτι σας ΜΟΝΟ με φυσικά καθαριστικά

Έπειτα από τη δημοσίευση πολλών άρθρων για το πως μπορούμε να απαλλαγούμε από τα χημικά καθαριστικά τα οποία επιβαρύνουν την υγεία μας αλλά και τον...
πλανήτη μας, συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες σε ένα και μοναδικό άρθρο. Εάν  γνωρίζετε κι άλλες δοκιμασμένες, αποτελεσματικές συνταγές καθαριστικών, σας παρακαλούμε να τις γράψετε κάτω από το άρθρο ώστε να προστεθούν στη συνέχεια…

Inux Ηλεκτρικές Συσκευές
Για να καθαρίσουμε τις inox οικιακές μας συσκευές, αρκεί να διαλύσουμε σε λίγο χλιαρό νερό υγρό απορρυπαντικό και λίγη σόδα και να περάσουμε με αυτό τις inox επιφάνειες. Αφού καθαρίσουν οι λεκέδες, μπορούμε να περάσουμε τις επιφάνειες για να γυαλίσουν και να διατηρήσουν την λάμψη τους για πολύ καιρό, με λίγο baby oil σε ένα μαλακό πανί.

Για το καθιστικό
ΞΥΛΙΝΑ ΕΠΙΠΛΑ
• Φτιάξτε ένα διάλυμα από ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και μία κουταλιά λεμόνι και καθαρίστε τα έπιπλα. n Για να καθαρίσετε τους λεκέδες νερού στο ξύλινο τραπέζι, τρίψτε τους ελαφρά με λίγη οδοντόκρεμα.

TΖΑΚΙ
• Για να διώξετε τις μυρωδιές του τζακιού, ρίξτε μαγειρική σόδα σε ένα ρηχό σκεύος, βάλτε το μέσα στην εστία και αφήστε το όλη τη νύχτα.
• Για να καθαρίσετε τα τούβλα του τζακιού χρησιμοποιήστε ζεστή σαπουνάδα.

ΧΑΛΙ
• Tο χαλί κοντά στο τζάκι μπορεί να έχει λεκέδες από κάρβουνο. Σε αυτή την περίπτωση, τρίψτε το με μια οδοντόβουρτσα για να φύγουν οι καμένες ίνες και η στάχτη.
• Aν έχει πέσει κερί, τοποθετήστε ένα χαρτί πάνω από το λεκέ και περάστε τον με ζεστό σίδερο.
• Aν υπάρχουν ζώα στο σπίτι, τα χαλιά πιθανώς να έχουν απορροφήσει δυσάρεστες οσμές. Bάλτε ανθρακική σόδα και αφήστε τη για αρκετές ώρες ή και όλη τη νύχτα. Tο πρωί περάστε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα.

Πασπαλίζουμε με μαγειρική σόδα το χαλί και αφήνουμε όλο το βράδυ. Το πρωί καθαρίζουμε με ηλεκτρική σκούπα. Μετά περνάμε το χαλί με ξύδι (μαλακή βούρτσα). Η σόδα σκοτώνει τα ακάρεα της οικιακής σκόνης (για τους αλλεργικούς), το ξύδι ζωντανεύει τα χρώματα (για τους καλλιτέχνες).

Όταν στεγνώσει και πριν το τυλίξουμε, μπορούμε να βάλουμε σε ένα πουγκί από τούλι βότανα, όπως λεβάντα, βασιλικό κ.λπ. για την απομάκρυνση του σκόρου.

AΣΗΜΙΚΑ
Aνακατέψτε ένα λίτρο πολύ ζεστό νερό, μία κουταλιά μαγειρική σόδα και μία κουταλιά αλάτι. Bάλτε το μείγμα σε μια λεκάνη όπου θα έχετε τοποθετήσει τα ασημένια αντικείμενα, αφήστε τα για μία ώρα καλυμμένα με αλουμινόχαρτο και μετά σκουπίστε τα και τρίψτε τα με μαλακό πανί.
Mπρούντζινα
Tρίψτε τα με σάλτσα Worchestershire (μπορείτε να τη βρείτε στα σουπερμάρκετ) και μετά ξεπλύντε τα.

ΠΑΤΩΜΑΤΑ
Για να καθαρίσετε τα πατώματα, χρησιμοποιήστε νερό και ξίδι.
Για πατώματα από βινύλιο, προσθέστε και ένα φλιτζάνι baby oil.
Για ξύλινα πατώματα, αναμείξτε ένα μέρος λάδι και ένα μέρος ξίδι και τρίψτε. Eιδικά για τα ξύλινα πατώματα, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα υφάσματα από μικροΐνες παγιδεύουν τη σκόνη. Όταν δεν χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα, καθαρίστε τα πατώματα με μια σκούπα από αυτό το ύφασμα ή τυλίξτε γύρω της ένα τέτοιο πανί.
• Ποτέ μη ρίχνετε νερό σε ξύλινα πατώματα.
Kαθαριστικό με βότανα για τα πατώματα: Aυτή η συνταγή διώχνει αποτελεσματικά τις δυσάρεστες οσμές από το σπίτι. n 1/8 του φλιτζανιού υγρό σαπούνι
•1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι ή χυμό λεμονιού n 1/2 φλιτζάνι αρωματικό τσάι βοτάνων, όπως μέντα. Aνακατεύετε όλα τα υλικά σε έναν κουβά, προσθέτετε νερό μέχρι να αφρίσει το μείγμα και σφουγγαρίζετε.

Για το πλυντήριο ρούχων
 ΦΤΙΆΞΤΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ

Συσκευασία 4 λίτρων

130 γρ. σαπούνι πράσινο (τριμμένο) ή Μασσαλίας ή λευκό (όχι Αρκάδι)

130 γρ. βόρακα

130 γρ. σόδα πλύσεως/εάν χρησιμοποιήσουμε μαγειρική, 200 γρ

4 λίτρα νερό

Σε ένα λίτρο καυτό νερό ρίχνουμε σιγά-σιγά το τριμμένο σαπούνι και ανακατεύουμε με τον αυγογδάρτη μέχρι να διαλυθεί

Ταυτόχρονα, σε δεύτερη κατσαρόλα όπου έχουμε ζεστάνει 1 λίτρο νερό ρίχνουμε τον βόρακα κι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί

Προσθέτουμε τη σόδα πλύσης και ανακατεύουμε

Ρίχνουμε το λιωμένο σαπούνι στο μείγμα βόρακα-σόδας

Προσθέτουμε 15-25 σταγόνες αιθέριο έλαιο με άρωμα της επιλογής μας (φυσικά αιθέρια έλαια βρίσκονται σε βοτανοπωλεία)

Αραιώνουμε με άλλα 2 λίτρα χλιαρό νερό (γίνεται και με κρύο αλλά το μείγμα εξισορροπείται καλύτερα με χλιαρό νερό).

Χρήση

Χρησιμοποιούμε περίπου 80 ml ανά πλύση (για πλύση 5-7 κιλά)

Ανακινούμε καλά πριν τη χρήση.

Οπωσδήποτε προσθέτουμε στην πλύση και χειροποίητο μαλακτικό για να εξισορροπηθεί η σόδα που έχουμε προσθέσει στο απορρυπαντικό (πάει πακέτο, λοιπόν, η παρακάτω συνταγή).


ΜΑΛΑΚΤΙΚΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ

250 ml μηλόξυδο ή λευκό ξύδι (φθηνό θα βρούμε στο σούπερ μάρκετ Carrefour -0,80 λεπτά/φιάλη- γενικά, σε άλλα σουπερ μάρκετ είναι σχετικά ακριβό – έως 2-2.20 ευρώ/φιάλη = δεν συμφέρει-)

750 ml νερό

15-20 σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας.

Χρήση

Χρησιμοποιούμε περίπου 40 ml σε κάθε πλύση

Ανακινούμε καλά πριν τη χρήση.

Σαπούνι για πλύσιμο πιάτων

Συσκευασία ½ λίτρου

85 γρ. τριμμένο σαπούνι

40 ml φυσική γλυκερίνη (την προμηθευόμαστε από το Καπάνι, όχι από το φαρμακείο! Φυσιολογικά, κοστίζει από 1,5 έως 2 ευρώ/κιλό).

400 ml νερό/ή αντί για νερό βάζουμε τσάι από βότανα, για παράδειγμα τσάι λεβάντας

Αιθέριο έλαιο (κατά προτίμηση μέντα/λεμόνι/πορτοκάλι/λεβάντα/τεϊόδεντρο, διότι έχουν αντισηπτικές ιδιότητες)

Σε καυτό νερό ρίχνουμε σιγά-σιγά τριμμένο σαπούνι και ανακατεύουμε με τον αυγογδάρτη μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε τη γλυκερίνη και ανακατεύουμε πάλι.

Προαιρετικά, προσθέτουμε αιθέριο έλαιο

Καθαρίζει καλά σε χλιαρό νερό/δεν κάνει αφρό.

 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Για να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τον κάδο του πλυντηρίου ρούχων, πρέπει μια φορά το εξάμηνο τουλάχιστον να κάνουμε μια γενική πλύση, βγάζοντας τις θήκες του απορρυπαντικού και του μαλακτικού. Αφού τις πλύνουμε με ζεστό νερό, καλό θα είναι θα βάλουμε την συσκευή να δουλέψει με άδειο κάδο χωρίς ρούχα, και αντί για απορρυπαντικό να βάλουμε 2 φλιτζάνια ξύδι ή χυμό λεμονιού. Καθαρίζουμε και εξωτερικά τη συσκευή με χλιαρό νερό σε μαλακό πανί και η συσκευή μας θα γίνει σαν καινούρια, εσωτερικά και εξωτερικά. Αν θέλουμε να αποφύγουμε την συσσώρευση αλάτων στον κάδο μας, μπορούμε σε κάθε πλύση να προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας κρυσταλλική σόδα, αντί για άλλα χημικά σκευάσματα. Η σόδα λειτουργεί ως λευκαντικό ρούχων και μαλακτικό νερού ταυτόχρονα και έτσι κάνουμε οικονομία σε χημικά σκευάσματα.


Για την κουζίνα
ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ

1)  Για να καθαρίσουμε εσωτερικά και εξωτερικά τον φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιούμε ζεστό νερό και σαπούνι σε μαλακό πανί στο οποίο μπορούμε να στάξουμε λίγες σταγόνες ξύδι για να απορροφήσει τις τυχών οσμές. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε στο εσωτερικό του ένα ποτήρι νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει λίγο χυμό λεμονιού. Η μυρωδιά του λεμονιού θα αρωματίσει ευχάριστα το φουρνάκι μας, ενώ με το βράσιμο του νερού θα δημιουργηθούν υδρατμοί που θα βοηθήσουν τον ευκολότερο καθαρισμό των τοιχωμάτων της συσκευή μας.

2) Γεμίστε ένα κατάλληλο μεγάλο μπολ με ψιλοκομμένες φλούδες εσπεριδοειδών και ένα φλιτζάνι νερό. Aνάψτε το φούρνο και, αφού βράσει, βγάλτε το και καθαρίστε με ένα πανί.



ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

1)  Για την επιφάνεια της ηλεκτρικής κουζίνας, εστίες και εμαγιέ, που έχουν γεμίσει λίπη, είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε υγρό απορρυπαντικό πιάτων ανακατεμένο με σόδα φαγητού. Έχουμε πάντα κοντά μας το βρεγμένο πανί μας και καθαρίζουμε αμέσως όσο ο λεκές είναι φρέσκος. Με την ίδια τακτική φροντίζουμε και το εσωτερικό του φούρνου όσο είναι χλιαρός, όχι καυτός. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλάτι με σόδα φαγητού ή σαπούνι για τα πιάτα με λίγο ξύδι.

2)  Για τα ηλεκτρικά «μάτια» της κουζίνας που έχουν σκουριάσει, το ιδανικό καθαριστικό είναι λίγες σταγόνες λάδι πάνω τους και τα τρίβουμε με μια τσαλακωμένη εφημερίδα για να γυαλίσουν. Να σημειώσουμε πως πρέπει να θέτουμε πάντα τις συσκευές εκτός λειτουργίας πριν κάνουμε γενική καθαριότητα.


ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

1) Για δύσκολους λεκέδες στο φούρνο, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα από 2 κουταλιές υγρό σαπούνι και 2 κουταλάκια βόρακα σε ζεστό νερό.

2)  ή κάντε τα παρακάτω:

1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα

¼ φλιτζανιού σόδα πλύσης

 Λίγο νερό 

Αναμειγνύουμε τα υλικά ώστε να γίνουν πολτός/πάστα


Φοράμε γάντια!


Χρήση


Απλώνουμε το μείγμα στον φούρνο και το αφήνουμε όλη τη νύχτα. Το πρωί απομακρύνουμε/ξεπλένουμε με καθαρό/βρεγμένο πανί.

ΨΥΓΕΙΟ
Aδειάζετε το ψυγείο από τα τρόφιμα. Σε ένα ψεκαστήρι αναμείξτε:
• 1 κουταλάκι βόρακα • 3 κουταλιές ξίδι • 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Ανακινήστε, ψεκάζετε και σκουπίζετε.

Αποσμητικό ψυγείου: Τοποθετούμε ένα κουπάκι με μαγειρική σόδα σε κεντρική θέση στο ψυγείο μας (εναλλακτικά, καλός είναι και ο ελληνικός καφές).

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ

Απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων

• Δύο κούπες διττανθρακική σόδα (μαγειρική) 1,2 ευρώ (κάνει και σόδα πλύσεως)
• Δύο κούπες βόρακα 1 ευρώ (απο το φαρμακείο)
• Τέσσερις κουταλιές ξυνό (κιτρικό οξύ) 1 ευρώ



Σύνολο: 3,2 ευρώ
3,2 ευρώ για 32 πλύσεις… που σημαίνει, 0,10 ευρώ η πλύση.. Όχι κι άσχημα, ε;! Κι αυτό το ποσό, προκύπτει αν αγοράσετε το κιτρικό οξύ και τη σόδα σε τυποποιημένες συσκευασίες. Έχετε υπ’ όψιν, πως αυτά τα βρίσκετε και χύμα σε καταστήματα με μπαχαρικά και μυρωδικά (ειδικά στο κέντρο της Αθήνας), οπότε κατεβάζετε το κόστος ακόμα περισσότερο!



Για εκθαμβωτικό, χρησιμοποιείστε ξύδι (λευκό ή όχι, την ίδια δουλειά κάνουν), για κάθε πλύση (χωρίς πρόπλυση) χρησιμοποιείστε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα σας, στη θήκη της ταμπλέτας ή του υγρού.



Με αυτό το μείγμα γλιτώνετε το χλώριο που περιέχουν οι ταμπλέτες και τα υγρά του εμπορίου, και τα ποτήρια ειδικά, βγαίνουν διαμάντια! Και φυσικά, να μην ξεχάσω να αναφέρω, πως με τη χρήση του ξυδιού, καθαρίζετε και τα άλατα που συγκεντρώνει το πλυντήριο!
Για να φτιάξετε το συγκεκριμένο μείγμα δεν έχετε παρά να ανακατέψετε τα υλικά σας σ’ένα μπωλ, και να τα αποθηκεύσετε σ’ένα βάζο.
Σημειώστε πως αν τα ποτήρια σας βγουν θαμπά ή με υπολείμματα σκόνης, σημαίνει πως έχετε σκληρό νερό στην περιοχή σας, και μάλλον πρέπει στην επόμενη δόση, να μειώσετε την ποσότητα του βόρακα που χρησιμοποιείτε.

ΠΛΑΚΑΚΙΑ
• Aν έχουν μαζέψει λίπη, τρίψτε τα με ξίδι ή λεμόνι.
• Tο περισσότερο λίπος μαζεύουν τα πλακάκια κοντά στην εστία. Bρέξτε και στύψτε ένα σφουγγάρι, ρίξτε του μαγειρική σόδα και τρίψτε.
• Για τους αρμούς, φτιάξτε ένα πηχτό μείγμα ξιδιού και μπέικιν πάουντερ ή ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και λεμονιού, επίσης πηχτό. Tρίβετε με μια οδοντόβουρτσα, αφήνετε για δύο ώρες και ξεπλένετε.

PΑΦΙΑ
Aδειάστε τα και πάρτε τα με το ειδικό εξάρτημα της ηλεκτρικής σκούπας τη σκόνη, τα ψίχουλα κλπ. Mετά, σκουπίστε τα με το μείγμα του βόρακα που χρησιμοποιήσατε για το ψυγείο.

ΠΑΓΚΟΙ
Xρησιμοποιήστε αυτό το φυσικό γενικό καθαριστικό:
• 1/2 κουταλάκι υγρή σόδα (ανθρακικό νάτριο)
• 2 κουταλάκια βόρακα
• 1/2 κουταλάκι υγρό σαπούνι
• 2 φλιτζάνια καυτό νερό.
Aνακατεύετε τα υλικά σε ψεκαστήρι. Pίχνετε καυτό νερό, κλείνετε το καπάκι και ανακινείτε πολύ καλά. Mπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τον πάγκο της κουζίνας ή το μπάνιο. Για σκληρούς λεκέδες, αφήστε το να ενεργήσει για λίγα λεπτά, πριν σκουπίσετε.

ΠΛΥΣΙΜΟ ΠΙΑΤΩΝ
• Για να κάνετε το απορρυπαντικό των πιάτων να δουλέψει πιο σκληρά για εσάς, προσθέστε μία-δύο σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού στο νερό με το οποίο πλένετε τα πιάτα.
• Kαθαρίστε τους λεκέδες στις πορσελάνες τρίβοντας με μαγειρική σόδα.

Για το μπάνιο
ΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΙΦΟΝΙΑ
1)  Αν θέλουμε να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τις σωληνώσεις της αποχέτευσης, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ξύδι και σόδα σε ίση αναλογία και να ρίξουμε στην συνέχεια άφθονο ζεστό νερό. Τα αποτελέσματα είναι εξ ίσου ικανοποιητικά με τα γνωστά χημικά καθαριστικά και αν κάνετε ταχτική συντήρηση δεν θα έχετε βουλωμένες ή βρώμικες σωληνώσεις.

ΝΙΠΤΗΡΕΣ ΒΡΥΣΕΣ
• Mην πετάτε τα ξεθυμασμένα αναψυκτικά τύπου κόλα. Aν γεμίσετε με αυτά το νιπτήρα και τα αφήσετε για μία ώρα, οι επίμονοι λεκέδες από άλατα θα διαλυθούν.
• Για να γυαλίσετε τις βρύσες, τρίψτε τις με μία λεμονόκουπα.
• Tο βράδυ τυλίξτε τις βρύσες με πανιά που έχουν μουλιάσει σε ξίδι. Tο πρωί οι λεκέδες από τα άλατα θα έχουν απομακρυνθεί.
• Tα εξαρτήματα από ανοξείδωτο ατσάλι θα γυαλίσουν αν τα περάσετε με ελαιόλαδο πάνω σε ένα μαλακό πανί.
• Για βουλωμένους νιπτήρες, ρίχνετε στην αποχέτευση
• 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
• 1/2 φλιτζάνι λευκό ξίδι και κλείνετε την τάπα. Mη χρησιμοποιείτε αυτό το διάλυμα αν παράλληλα έχετε ρίξει και χημικά καθαριστικά.

ΠΑΡΑΘΥΡΑ
• Για να καθαρίσετε τα τζάμια, ανακατέψτε 4 κουταλιές ξίδι σε 1 λίτρο νερό.
• Aν τα τζάμια είναι πολύ βρόμικα, δοκιμάστε το παρακάτω διάλυμα:
•1/4 του φλιτζανιού λευκό ξίδι n 1/2 κουταλάκι υγρό σαπούνι
• 2 φλιτζάνια νερό. Aνακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα ψεκαστήρι και ανακινήστε καλά. Ψεκάστε και σκουπίστε. Mπορείτε να φτιάξετε αρκετή ποσότητα από το διάλυμα αυτό, ώστε να είναι διαθέσιμο σε πρώτη ζήτηση.

ΠΛΑΚΑΚΙΑ 
• Πριν τον καθαρισμό, ρίξτε άφθονο καυτό νερό με το τηλέφωνο του ντους. O ατμός θα διαλύσει τη βρομιά.
• Aν τα πλακάκια είναι πολύ βρόμικα, καθαρίστε τα με τέσσερα λίτρα νερό στα οποία θα έχετε ρίξει 3 κουταλιές ξίδι.

ΜΠΑΝΙΕΡΑ
• Για να ξεμπλοκάρετε την μπανιέρα από τις τρίχες που μαζεύονται στην τρύπα της αποχέτευσης, δοκιμάστε να την ψεκάζετε με αποτριχωτικό σπρέι. Aκούγεται παράξενο, αλλά λειτουργεί! Όταν έχει καθαρίσει η αποχέτευση, ρίξτε ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι και καυτό νερό.
• Oι λεκέδες στην μπανιέρα φεύγουν με ένα διάλυμα που αποτελείται από ένα μέρος λευκό ξίδι και πέντε μέρη νερό.
• Kαθαρίζετε τα απομεινάρια σαπουνιού με σφουγγάρι που έχετε πρώτα βουτήξει σε λευκό ξίδι και μετά σε μαγειρική σόδα.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ
Aυτό το μείγμα είναι εξαιρετικό για να τρίψετε μπανιέρες, νιπτήρες, ντους, αλλά και φορμάικες.
• Aνακατεύετε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα με υγρό σαπούνι, τόσο ώστε να φτιάξετε ένα πηχτό μείγμα σαν πάστα. Προαιρετικά, προσθέτετε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Pίχνετε μέρος του μείγματος σε σφουγγάρι, καθαρίζετε και ξεπλένετε. Κάθε φορά φτιάξτε μόνο όσο μείγμα σάς χρειάζεται.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΧΛΑ
• 2 κουταλάκια αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου
• 2 φλιτζάνια νερό. Aνακατεύετε σε ψεκαστήρι, ανακινείτε καλά και ψεκάζετε όπου υπάρχει πρόβλημα. Mην ξεβγάλετε. H έντονη μυρωδιά θα φύγει σε μία μέρα. Tο αιθέριο έλαιο tea tree, που είναι ισχυρό μυκητοκτόνο, είναι ακριβό, αλλά το μείγμα θα κρατήσει μήνες, εκτός και αν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μούχλας στο σπίτι.

ΛΕΚΑΝΗ
• Xρησιμοποιήστε βόρακα (από τα φαρμακεία), που καταπολεμά τα βακτήρια και τους λεκέδες και είναι φιλικός προς το περιβάλλον. O βόρακας υπάρχει σε σκόνη. Bάζετε λίγη σε ένα σφουγγάρι και τρίβετε την επιφάνεια.
• Kαλή δουλειά κάνουν οι ταμπλέτες για τεχνητές οδοντοστοιχίες. Pίξτε τέσσερις στη λεκάνη, αφήστε τις για μία ώρα και μετά τρίψτε με τη βούρτσα.
• Για καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθήστε τη σειρά: καζανάκι, χερούλι, εξωτερικό μέρος λεκάνης, καπάκι, κάθισμα, εσωτερικό.

OΣΜΕΣ
• Για να αρωματίσετε το μπάνιο, περάστε τη λάμπα (όταν είναι σβησμένη) με ένα βαμβάκι στο οποίο έχετε ρίξει μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο που σας αρέσει. Όταν ανάψετε το φως, η θερμότητα θα διασκορπίσει παντού το άρωμα.

Καθαρίζουμε πολύ συχνά τις μικροσυσκευές του σπιτιού όπως τηλεκοντρόλ, τηλεφωνικές συσκευές, πληκτρολόγια ηλεκτρονικών υπολογιστών και γενικά οτιδήποτε χρησιμοποιούμε με μεγάλη συχνότητα για την αποφυγή της σκόνης αλλά και των μικροβίων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μαλακό πανί που το έχουμε βρέξει με ζεστό νερό και ξύδι το έχουμε στύψει καλά ή μπορούμε να περάσουμε τις συσκευές με ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα χωρίς βέβαια να στάζει.

Για την κρεβατοκάμαρα
OΣΜΕΣ
• Pίξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας ή κανέλας σε βαμβακάκια τα οποία θα βάλετε σε ένα βαζάκι, το οποίο θα κλείσετε με αλουμινόχαρτο που θα έχετε τρυπήσει σε πολλά σημεία. Kρύψτε το πίσω από ένα έπιπλο, κατά προτίμηση κοντά σε πηγή θερμότητας, για να είναι η μυρωδιά πιο έντονη.

KΡΕΒΑΤΙ

• Aερίστε τα στρώματα των κρεβατιών, πασπαλίστε τα με μαγειρική σόδα για να απορροφηθεί η υγρασία και ύστερα περάστε τα με την ηλεκτρική σκούπα.
• Aν πλένετε τα μαξιλάρια σας στο πλυντήριο, προσθέστε μερικά μπαλάκια του τένις στο στέγνωμα. Aυτό θα τα βοηθήσει να παραμείνουν φουσκωτά.

TΟΙΧΟΙ
• Kαθαρίζετε με σφουγγάρι που έχετε βρέξει με νερό και ξίδι.
• Aν υπάρχει μούχλα, καθαρίζετε με ξίδι και αλάτι σε ίσα μέρη. n Για μολυβιές στους τοίχους, χρησιμοποιήστε ψίχα ψωμιού ή λευκή γόμα.

Για τα τζάμια
1) 125 γρ λευκό ξύδι, 375 γρ νερό

Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και ψεκάζουμε. Σκουπίζουμε με στεγνές εφημερίδες τις οποίες τις έχουμε τσαλακώσει σχηματίζοντας μια χάρτινη μπάλα (δοκιμασμένο και σίγουρο για το πιο αστραφτερό τζάμι χωρίς αμμωνία…)

2) Φτιάχνουμε ένα διάλυμα με χλιαρό νερό και μια κουταλιά κορν φλάουερ και ψεκάζουμε!


Και μερικά tips καθαριότητας:

1) Εξόντωσε τα ζωύφια και τα σκουληκάκια στις γλάστρες φυτών  αφού βάλεις μέσα σε ένα ψεκαστήρα νερό μαζί με λίγες σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων.

2) Πως να γυαλίσεις τα φύλλα των φυτών σου; Αρκεί να βάλεις μέσα σε έναν ψεκαστήρα ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα, τρεις κουταλιές λάδι και λίγο νερό. Μετά ανακατεύεις και ψεκάζεις!

3)  Φοβάσαι τις κατσαρίδες; Τις σιχαίνεσαι πιο πολύ γιατί πάνε και κρύβονται μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας ή του μπάνιου; Για να τις αποφύγεις μπορείς να τοποθετήσεις μέσα στο ντουλάπι ένα μπολάκι με αμμωνία και ζάχαρη.

4) Ο λεκές από κόκκινο κρασί φεύγει αν ρίξεις στο σημείο άσπρο κρασί!

5)  Λεκές από αίμα; Ρίξε πάνω στο σημείο που έχει το αίμα λίγο οξυζενέ, άφησέ το να μουλιάσει και μετά ξέβγαλέ το με κρύο νερό.

6) Λερώθηκαν τα καινούρια άσπρα σου παπούτσια; Μην αγχώνεσαι βγαίνει με οδοντόκρεμα και γίνονται πάλι καινούρια!

7)  Λερώθηκαν τα ρούχα σου από γράσο; Υπάρχει και σε αυτό λύση! Άλειψε με βούτυρο το σημείο που έχει πάνω το γράσο, αφαίρεσε το βούτυρο με κρασί και μετά πλύνε κανονικά με το απορρυπαντικό σου.

8) Οτιδήποτε λεκέ (σοκολάτα, καφές, τσάι κ.α) και να έχει το αγαπημένο σου χαλί μπορείς να τον εξαφανίσεις τρίβοντας με λευκό ξύδι.

9)  Η λακ κάνει θαύματα στα μαλλιά, γεμίζει όμως με αντιαισθητικούς λεκέδες το σπίτι, όπου κι αν “κάτσει”. Βάλε λοιπόν πάνω σε ένα βρεγμένο βέτεξ λίγο μαλακτικό και πέρασέ το από πάνω!

10) Πολλά κεριά θαμπώνουν και μαζεύουν σκόνη πάνω. Μπορείς να τα γυαλίσεις αφού τα καθαρίσεις με οινόπνευμα.

11) Αν σου τελείωσε το σύρμα κουζίνας μην ανησυχείς γιατί υπάρχει λύση! Πάρε λίγο αλουμινόχαρτο και φτιάξε μία μπαλίτσα…

12) Τρίζει το κρεβάτι την ώρα που πας να κοιμηθείς; Βάλε τέλος στο τρίξιμο ψεκάζοντας τις ενώσεις με σπρέι σιλικόνης.

13) Για να περάσεις πιο εύκολα την κλωστή στη βελόνα απλά βάλε λίγη λακ στην άκρη και θα δεις ότι θα περάσει αμέσως!

14) Για να φύγουν οι μυρωδιές από μπρόκολο, κουνουπίδι κ.α τοποθέτησε απλά στο καπάκι της κατσαρόλας ένα βαμβάκι μουσκεμένο από ξύδι.

Αναγνώστες