Μία απίστευτη ιστορία βλέπει το φως της δημοσιότητας και αφορά σε μπαράζ κλοπών και διαρρήξεων σε μοναστήρια και εκκλησίες της Ηπείρου από σπείρα αρχαιοκαπήλων που η δράση τους ξεκίνησε το.... 2003 και κορυφώθηκε το 2009.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μέσα στο χειμώνα της χρονιάς εκείνης, έξι εκκλησίες και ανάλογα μοναστήρια, κυρίως στην περιοχή του Ζαγορίου, λεηλατήθηκαν. Το κύκλωμα αρχαιοκαπήλων που έδρασε, κατάφερε το μεγαλύτερο πλήγμα, στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου. Εκεί εισέβαλαν παραμονή των Χριστουγέννων το 2009 κι άρπαξαν εξήντα τέσσερις παμπάλαιες εικόνες, τα δύο Ευαγγέλια, εξαπτέρυγα, ιερά σκεύη, ενώ πήραν ακόμη και τμήματα λειψάνων των Αγίων Παντελεήμονα και Χαραλάμπους!
Γνωστός γκαλερίστας φέρεται ως ο εγκέφαλος της σπείρας
Βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση αυτή που προκάλεσε αναστάτωση πριν λίγο καιρό στη Ήπειρο φέρεται να είναι ένας 43χρονος γκαλερίστας με καταγωγή από τα Τρίκαλα, που δραστηριοποιείται πάντως σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και πολύ καιρό στο Μέτσοβο όπου και είναι αρραβωνιασμένος. Η οικογένειά του έχει ξενοδοχειακές μονάδες σε χειμερινά προορισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες ζούσε μία ιδιαιτέρως άνετη και προκλητική ζωή με ταξίδια συνεχώς στο εξωτερικό αλλά και ολονύχτια γλέντια εντός και εκτός της περιοχής ενώ είχε ιδιαίτερη προτίμηση στα πολυτελή αυτοκίνητα. Το πάθος του για τη φωτογραφία ήταν κάτι που από πολύ νεαρή ηλικία τον οδήγησε στο να ασχοληθεί αρχικά ερασιτεχνικά αλλά αργότερα επαγγελματικά με το αντικείμενο αυτό. Να σημειωθεί ότι ο περί ου ο λόγος κατονομάστηκε από γκαλερίστα του Λονδίνου ως ο άνθρωπος που τον προμήθευσε με κλεμμένες εικόνες από την Ήπειρο. Ο 43χρονος συλλέκτης και φωτογράφος οδηγήθηκε στις ανακριτικές αρχές των Ιωαννίνων με την κατηγορία της κλοπής κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, πολιτιστικών αγαθών του τόπου. Μετά την απολογία του, στην οποία αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή χρηματικής εγγύησης και την υποχρέωση να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα μία φορά το δεκαπενθήμερο. Η δικαστική έρευνα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε τους τελευταίους μήνες στην Ήπειρο και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τι λένε οι κάτοικοι της περιοχής
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες εισήλθαν από παράθυρο του Ναού όμως από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψαν βάσιμες υποψίες ότι εξήλθαν από την κύρια είσοδο. Μάλιστα όπως ισχυρίστηκαν τότε ορισμένοι από τους κατοίκους του χωριού και εξακολουθούν να πιστεύουν ακόμη και τώρα, εκείνοι που άδειασαν την εκκλησία τους, είχαν στην κατοχή τους και τα κλειδιά της! Στις μεγάλες κλοπές συγκαταλέγεται κι αυτή που έγινε στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βισικού, στην Καλουτά Ζαγορίου. Η εκκλησία είναι χτισμένη το 1114 μ.Χ και οι άγνωστοι αφαίρεσαν δώδεκα εικόνες από το επίχρυσο τέμπλο της. Λίγο πριν το Πάσχα του 2009, άγνωστοι έσπασαν με σιδηρολοστό την ξύλινη πόρτα του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Ηλιοχώρι Ζαγορίου και άρπαξαν δύο εικόνες, έναν σταυρό, το Ευαγγέλιο και τρία εξαπτέρυγα. Τις ίδιες ημέρες διέρρηξαν και την εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου έξω από το Ηλιοχώρι και πήραν δώδεκα εικόνες. Στα μέσα Μαρτίου 2009, οι ιερόσυλοι άρπαξαν πέντε εικόνες και δύο βημόθυρα από το σπάνιο ξυλόγλυπτο τέμπλο στο βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στον Ελαφότοπο, του Κεντρικού Ζαγορίου που κτίστηκε το 1806. Τον Φεβρουάριο του 2009, είχαν κλέψει εικόνες και πολύτιμα σκεύη από το Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου και πάλι στον Ελαφότοπο. Από τον Ναό του Αγίου Αθανασίου, που κτίσθηκε το 1702 στα Κάτω Πεδινά, στα Κεντρικά Ζαγοροχώρια, έκλεψαν άλλες ένδεκα παμπάλαιες εικόνες. Έναν χρόνο νωρίτερα, οι αρχαιοκάπηλοι χτύπησαν το ιστορικό Μοναστήρι της Γενέσεως της Θεοτόκου στους Δραμεσιούς Δωδώνης. Ξήλωσαν την οροφή του ξυλόγλυπτου τέμπλου που χρονολογείται από το 1683 και άρπαξαν δεκαπέντε παλιές εικόνες.
Μεγάλη κλοπή είχε γίνει στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρίνο, του Ανατολικού Ζαγορίου, τον Νοέμβριο του 2007, όταν οι δράστες άρπαξαν τριάντα επτά πολύτιμες εικόνες και ξήλωσαν ολόκληρη την επίχρυση και ξυλόγλυπτη πόρτα της Ωραίας Πύλης! Την ίδια χρονιά, από την ιστορική μονή Κηπίνας, στα Τζουμέρκα, αφαίρεσαν ολόκληρο το τέμπλο.
Λειτουργούσαν βάσει σχεδίου και… χαρτογράφησης της περιοχής
Η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί, μετά την πολυετή δράση του κυκλώματος, είναι ότι έχει χαρτογραφήσει πολύ καλά την περιοχή, γνωρίζει με ακρίβεια τα μοναστήρια και κυρίως ξέρει κάθε φορά τι θέλει να κλέψει. Αξιωματικοί της ελληνικής αστυνομίας που χειρίστηκαν την υπόθεση, σημειώνουν ότι πρόκειται για κύκλωμα με πολλούς και διαφορετικούς βραχίονες κι έχουν βάσιμες υποψίες ότι σε αυτό ενέχονται και ντόπιοι. Άνθρωποι δηλαδή που γνωρίζουν τα μοναστήρια, τους δρόμους και τα μονοπάτια της περιοχής.
«Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που σκέφτονται να κάνουν το κακό. Εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να καταγράψουμε την κληρονομιά μας, ώστε να μην τους δίνουμε δικαίωμα να δράσουν», σημειώνει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή του Ζαγορίου και μοναστήρια που έχουν λεηλατηθεί κατά το παρελθόν.
Βρήκαν κλεμμένες εικόνες σε γκαλερί του εξωτερικού
Κλεμμένες εικόνες από το Νομό Ιωαννίνων, πέραν από το Λονδίνο, έχουν εντοπιστεί σε γκαλερί του Άμστερνταμ και του Ντίσελντορφ. Καθοριστική για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση ήταν η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της φωτογραφίες από τις κλεμμένες εικόνες κι άλλα κειμήλια που έχουν αφαιρεθεί από την περιοχή.
mesa2.jpg
Σε λίγες ημέρες η λύση του μυστηρίου για τη σπείρα των αρχαιοκαπήλων
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης πιστεύει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο κύκλωμα, με δομή και συγκεκριμένες ομάδες, οι οποίες αναλαμβάνουν την αρπαγή, τη μεταφορά και την προώθηση των κειμηλίων στο εξωτερικό. «Επείγει να προχωρήσουν με ταχύτητα οι έρευνες τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος, ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, οι ηθικοί και οι φυσικοί αυτουργοί, όσο ψηλά και σε όποιο χώρο και αν βρίσκονται», σημειώνει με νόημα στις δηλώσεις του.