Το Bloomberg ξέρει τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές για Πρόεδρο

Με τον 73χρονο Σταύρο Δήμα να είναι ο εκλεκτός του Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το «μπαλάκι» των εξελίξεων περνάει πλέον στο γήπεδο των...
βουλευτών. Τόσο της μείζονος αντιπολίτευσης, όσο και σε εκείνο των ανεξάρτητων βουλευτών. Το ζητούμενο είναι, πλέον, πώς θα κινηθούν στις τρεις ψηφοφορίες.

Το Bloomberg προσπαθεί να δει πίσω από τις γραμμές και να συγκεκριμενοποιήσει τις προθέσεις τους.

Εκκληση Σαμαρά στο... πορτοφόλι

Αναφέρει πως με την επιλογή Δήμα ο Σαμαράς κάνει έκκληση στις αρχές και το... πορτοφόλι των βουλευτών. «Τους δίνει να καταλάβουν πως σε περίπτωση που ανέβει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εξ αυτών θα χάσουν τη δουλειά τους εντός του Κοινοβουλίου. Άρα, οφείλουν να σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης», σημειώνει ο καθηγητής Νομικής και Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Αθήνας Αριστείδης Χατζής και συμπληρώνει: «Αρκετοί εξ αυτών βγήκαν βουλευτές το 2012 και ίσως να είναι και η τελευταία φορά τους».

«Ο Σαμαράς προσπαθεί να κάνει μια κίνηση που θα υπερκεράσει τον Τσίπρα», γράφει το Bloomberg

Το άρθρο αναφέρει πως αν ο κ. Δήμας αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συγκυβέρνηση θα σωθεί μέχρι το 2016. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει πολλές από τις περικοπές που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά, με ό,τι αυτό σημαίνει. Την ίδια στιγμή, οι αγορές αντέδρασαν με φόβο στην κίνηση Σαμαρά.

Η απειλή Σαμαρά στον Τσίπρα

Στην πολιτική σκακιέρα, αναφέρει το Bloomberg, ο Σαμαράς προσπαθεί να κάνει μια κίνηση που θα υπερκεράσει τον Τσίπρα. Φέρνει την προεδρική εκλογή πριν από την τελική συμφωνία με την Τρόικα, αναγκάζοντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει αν στη συνέχεια θα αποδεχθεί τα αιτήματα των δανειστών ή όχι.

Λέει η Δάφνη Χαλικιοπούλου, λέκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ: «Είναι σαν να λέει στον Τσίπρα "είτε θα συναινέσεις στην εκλογή Προέδρου, είτε θα καταλήξεις σε μια κατάσταση που θα αναγκαστείς να κάνεις πολλούς συμβιβασμούς"».

Τι θα κάνουν οι ανεξάρτητοι, οι καινούργιοι και οι ΑΝΕΛ

Το ζητούμενο είναι, πλέον, πώς θα αντιδράσουν οι βουλευτές εντός του Κοινοβουλίου. Το άρθρο αναφέρει πως υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες από τις οποίες θα προσπαθήσει να αλιεύσει ψήφους ο Σαμαράς. Κατ' αρχάς οι συντηρητικοί -και υπάρχουν αρκετοί εντός Βουλής- που δέχονται τον Σταύρο Δήμα. Αυτή ήταν άλλωστε και η λογική του Σαμαρά στην επιλογή του κ. Δήμα. Να φέρει μπροστά ένα πρόσωπο που θα δελεάσει τους συντηρητικούς βουλευτές.

Μπορεί ο Πάνος Καμμένος να δήλωσε πως το κόμμα του δεν θα ψηφίσει υπέρ του Δήμα, αλλά δεν είναι σίγουρο πως μπορεί να επιβάλλει τη γραμμή του σε όλους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του βουλευτή Παναγιώτη Μελά, που προσφάτως ανεξαρτητοποιήθηκε, έπειτα από δημόσια διαμάχη με τον Καμμένο, με αφορμή την προεδρική εκλογή. Είναι ένας βουλευτής που προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, με ό,τι αυτό σημαίνει για την τελική απόφασή του.

Το δεύτερο γκρουπ βουλευτών, πάντα σύμφωνα με το άρθρο, είναι εκείνοι που φοβούνται ότι θα χάσουν τη θέση τους στη Βουλή αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Όπως σημειώνει ο Αριστείδης Χατζής, «αυτό ενδέχεται να είναι το κριτήριο για κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές. Να ψηφίσουν τον Δήμα για να κρατήσουν τη θέση τους στο Κοινοβούλιο».

Πάντως, κάποιοι ανεξάρτητοι έχουν ήδη δηλώσει την αντίθεσή τους στον Δήμα. Η Ραχήλ Μακρή, μιλώντας στο Bloomberg, αναφέρει: «Είναι καιρός οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι βουλευτές δεν μπορούν να εκβιάζονται. Προσωπικά δεν θα ψηφίσω για τον Πρόεδρο».

Αναγνώστες