Τραγικές εικόνες στο hot spot της Μόρια-Σε πολικές θερμοκρασίες και χωρίς θέρμανση οι πρόσφυγες


Συνθήκες πολικού ψύχους επικρατούν στον καταυλισμό της Μόριας όπου ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως... Αφρικανοί που κάθε άλλο παρά συνηθισμένοι είναι σε συνθήκες παγετού. Και ενώ τα χιόνια άρχισαν να λιώνουν, προβληματισμός επικρατεί για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί το βράδυ, καθώς και τις επόμενες μέρες και κυρίως νύχτες που προβλέπεται να επικρατήσουν στην περιοχή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Κυριολεκτικά θαμμένες στο χιόνι ήταν σήμερα το πρωί οι καλοκαιρινές σκηνές στις οποίες ζουν πολλές εκατοντάδες μετανάστες στον καταυλισμό της Μόριας. Οι τέντες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που απλώθηκαν πάνω από τις σκηνές προφύλαξαν όσο γινόταν από τη χιονόπτωση, αλλά δεν μπορούσαν να ζεστάνουν τους ανθρώπους.

Που απεγνωσμένα προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να ζεσταθούν. Σωτήριες αποδείχθηκαν οι καντίνες γύρω από τον καταυλισμό που με τις πλαστικές ημιυπαίθριες κατασκευές συγκέντρωσαν γύρω από ξυλόσομπες κόσμο που στην πλειονότητά του έβλεπε για πρώτη φορά στη ζωή του χιόνι. Η όλη κατάσταση προκάλεσε και διαμαρτυρίες με κόσμο που έλεγε πως «πεθαίνει από το κρύο» ενώ δεν έλειψαν και κινήσεις πανικού. Κάποιοι άρχισαν αν τρέχουν προς τη Μυτιλήνη (απόσταση πέντε χιλιομέτρων) για να βρουν μέρος να ζεσταθούν! Μέσα στα χιόνια πάλι κάποιοι άλλοι έσφαζαν ένα πρόβατο που είχαν αγοράσει προκειμένου να το μαγειρέψουν σε υπαίθριες φωτιές και να φάνε. Οι σχετικές φωτογραφίες που μετέδωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Δεν έλειψαν πάντως και οι καταγγελίες από ΜΚΟ και ανεξάρτητους εθελοντές για το ότι παρά το αναμενόμενο της κακοκαιρίας δεν υπήρξε από τους υπεύθυνους καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

Αντίθετα με την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας στον Καρά Τεπέ όλα δείχνουν διαφορετικά. Οι πρόσφυγες κυρίως οικογένειες και ευάλωτες ομάδες διαμένουν σε θερμαινόμενα κοντέινερ και σε θερμαινόμενους πλαστικούς οικίσκους. Φαγητό διανέμεται κανονικά, ενώ τα παιδιά που μένουν στον καταυλισμό επιδίδονταν όλη μέρα σε έναν αλλιώτικο πόλεμο μεταξύ τους. Τον χιονοπόλεμο. Σημειώνεται ότι ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ δημιουργήθηκε και διαχειρίζεται από τον Δήμο Λέσβου.

Αναγνώστες