Δεν μπόρεσε να λάβει ινσουλίνη για τον διαβήτη από τον οποίο υπέφερε, καθώς το Ιράκ ...δεν διέθετε το συγκεκριμένο προϊόν – Τον Ιούνιο του 2017, η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε να στοχοποιεί για απέλαση περισσότερους από 1.000 Ιρακινούς με ποινικό μητρώο
Γεννήθηκε στην Ελλάδα και μετανάστευσε στις ΗΠΑ, ως παιδί με την οικογένειά του. Γνωρίζοντας όμως την βαναυσότητα της μετανάστευσης έχασε τη ζωή του.
Άντρας που ζούσε στο Ντιτρόιτ πέθανε μετά την απέλασή του στο Ιράκ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του ο οποίος μίλησε στο BBC.
Ο 41χρονος Τζίμι Αλνταούντ δεν μπόρεσε να λάβει ινσουλίνη για τον διαβήτη από τον οποίο υπέφερε.
Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) τόνισε, από τη μεριά της, στο BBC πως ο θάνατος του Αλνταούντ οφειλόταν εν μέρει στο γεγονός ότι στο Ιράκ δεν είχε πρόσβαση στην ινσουλίνη.
Είχε καταδικαστεί για ληστεία
Δεν είχε πάει ποτέ στο Ιράκ και δεν μιλούσε αραβικά. Απελάθηκε τον Ιούνιο στο πλαίσιο της καταστολής Ιρακινών μεταναστών με ποινικές καταδίκες.
Ο Μπατζόκα είπε πως ο πελάτης του είχε καταδικαστεί για διατάραξη της τάξης και ληστεία.
Η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Επιβολής Δασμών των ΗΠΑ (ICE) ανέφερε πως ο Αλνταούντ είχε καταδικαστεί 20 φορές σε διάστημα δύο δεκαετιών με κατηγορίες που περιελάμβαναν επίθεση με επικίνδυνο όπλο, ενδοοικογενειακή βία και παραβίαση οικιακής γαλήνης.
Σύμφωνα με την ICE, ο Αλνταούντ είχε διαφύγει από τo πρόγραμμα επιτήρησης χωρίς κράτηση της ICE και καταζητείτο για τέσσερις μήνες προτού συλληφθεί και πάλι ως ύποπτος κλοπής. Ανέφερε επίσης ότι είχε «εφοδιαστεί με ένα πλήρες συμπλήρωμα φαρμάκων προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της φροντίδας» του όταν απελάθηκε.
Ο Αλνταούντ είχε γεννηθεί στην Ελλάδα και μετανάστευσε στις ΗΠΑ ως παιδί με την οικογένειά του, είπε ο Μπατζόκα.
«Ήταν πραγματικά βάναυσο αυτό που του έκαναν και τελικά πέθανε εξαιτίας αυτής της βαναυσότητας», είπε ο δικηγόρος του στο BBC, αναφερόμενος στην ICE.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) χαρακτήρισε τον θάνατο του Αλνταούντ ένα «σοκαριστικό αλλά όχι απρόβλεπτο αποτέλεσμα των βάναυσων μεταναστευτικών πολιτικών των ΗΠΑ».
Τον Ιούνιο του 2017, η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε να στοχοποιεί για απέλαση περισσότερους από 1.000 Ιρακινούς με ποινικό μητρώο. Οι απελάσεις ήταν αποτέλεσμα μιας συμφωνίας με το Ιράκ, υπό τον όρο ότι η χώρα θα αφαιρείτο από τον κατάλογο απαγόρευσης ταξιδιών της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Τους ικέτευα, με ανάγκασαν όμως»
Ο Αλνταούντ ήταν ανάμεσα σε δεκάδες Ιρακινούς χαλδαίους καθολικούς που συνελήφθησαν από τις μεταναστευτικές αρχές στη διάρκεια σαρωτικών εφόδων στο Ντιτρόιτ και σε όλες τις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2017.
Ο Μπατζόκα, ο δικηγόρος του Αλνταούντ, ανήκει στη νομική ομάδα που κατέθεσε ομαδική αγωγή για να αποτρέψει την απέλασή τους από τις ΗΠΑ στο Ιράκ, όπου, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κινδυνεύουν από επιθέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
«Ο τρόπος με τον οποίο απέλασαν τον Αλνταούντ ήταν ιδιαίτερα βάναυσος», είπε ο Μπατζόκα. «Είναι διαβητικός, και τον απέλασαν χωρίς ινσουλίνη, χωρίς φάρμακα. Τον συνέλαβαν και χωρίς να προειδοποιήσουν ούτε τον ίδιο ούτε την οικογένειά του, τον έβαλαν στη φυλακή και μερικές εβδομάδες αργότερα βρισκόταν πάνω σε ένα αεροπλάνο».
Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλνταούντ μίλησε για την απέλασή του στο Ιράκ και τον αγώνα του με τον διαβήτη. Στα πλάνα, που δεν φέρουν ημερομηνία και γυρίστηκαν προφανώς στο Ιράκ, ο Αλαούντ είπε πως δεν είχε ινσουλίνη για να αντιμετωπίσει την κατάστασή του και «κοιμόταν στον δρόμο» χωρίς φαγητό.
«Τους ικέτευα», είπε, αναφερόμενος στις εκκλήσεις του στις μεταναστευτικές αρχές των ΗΠΑ. «Είπα, 'παρακαλώ, δεν έχω δει ποτέ αυτή τη χώρα, δεν έχω πάει ποτέ εκεί». Όμως με ανάγκασαν».