Ήταν 6 Αυγούστου του 1945, όταν καταγράφηκε η πρώτη ρίψη ατομικής βόμβας στην ιστορία της ανθρωπότητας. ...Οι Αμερικανοί την ονόμασαν «Little Boy». Η Ιαπωνία ήταν η μόνη που δεν είχε παραδοθεί, αφού ο Β’ παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη είχε τελειώσει. Η προέλαση των συμμάχων στον Ειρηνικό δεν έφτανε, αφού οι μεγάλες απώλειες των ΗΠΑ ανησύχησαν τον πρόεδρο Χάρι Τρούμαν. Κι αυτό γιατί πίστευε πως ο πόλεμος έτεινε να γίνει μακροχρόνιος. Ο στρατηγός Καρλ Σποτς του πρότεινε την ρίψη ατομικής βόμβας. Και εκείνος έδωσε το «πράσινο» φως...
@forbes.com
Επιλέχθηκε η πόλη της Χιροσίμα. Σε ένα βομβαρδιστικό B29, που είχε το όνομα «Enola Gay», επιβιβάστηκε ο Πολ Τίμπετς. Έφτασε το πρωί της 6ης Αυγούστου πάνω από την πόλη των 300.000 κατοίκων και απελευθέρωσε την βόμβα ουρανίου. 45 δευτερόλεπτα αργότερα η βόμβα εξερράγη 600 μέτρα πάνω από την Χιροσίμα.
Το ωστικό κύμα που δημιουργήθηκε κατέστρεψε τα πάντα σε ακτίνα 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η φωτιά έκαιγε τα πάντα σε μεγάλη έκταση. Και ποτέ μια μόνο βόμβα δεν προκάλεσε τόσους θανάτους. Πάνω από 90.000 βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Υπολογίζεται πως άλλοι 200.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στα χρόνια που ακολούθησαν.
@theatlantic.com
Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν ήξερε αρχικά τι συνέβη. Έρχονταν συνεχώς πληροφορίες για μια μεγάλη έκρηξη. 16 ώρες αργότερα, ο πρόεδρος Τρούμαν επιβεβαίωνε πως μια βόμβα νέου τύπου χρησιμοποιήθηκε εναντίον της Ιαπωνίας. Ήταν η πρώτη ατομική βόμβα στην ιστορία. Λίγες ώρες πριν την δεύτερη ρίψη, οι ΗΠΑ πετούσαν φυλλάδια πάνω από την Ιαπωνία προειδοποιώντας για την ισχύ του νέου όπλου.
Στις 9 Αυγούστου στο Ναγκασάκι, έπεσε η δεύτερη βόμβα, που ήταν 40% μεγαλύτερη σε ισχύ. Οι νεκροί έφτασαν τους 36.000. Μετά την δεύτερη βόμβα, οι Ιάπωνες κατάλαβαν την δύναμη της νέα βόμβας. Την επόμενη κιόλας μέρα, ξεκίνησε η διαδικασία παράδοσης της Ιαπωνίας, που ολοκληρώθηκε τρεις εβδομάδες αργότερα.
Ο συγκυβερνήτης του «Enola Gay» λίγο μετά την ρίψη της πρώτης βόμβας στην Χιροσίμα, έγραψε στο ημερολόγιό του: «Θεέ μου, τι κάναμε;»...