Μεγάλο πολεοδομικό ύψος παίρνει απότομα η Κύπρος με αιτήσεις για ανέγερση σχεδόν εκατό πολυώροφων κτιρίων σε ...ολόκληρη την Κύπρο. Οι αιτήσεις έγιναν τα τελευταία 3 με 4 χρόνια και στις πλείστες περιπτώσεις αντανακλούν το τεράστιο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου, έναντι του αδρού τιμήματος των 2,5 εκατ. ευρώ.
Με δέλεαρ το χρήμα που έρχεται από το εξωτερικό οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, σε συνεργασία στις πλείστες περιπτώσεις με ξένους επενδυτές, προστρέχουν να επωφεληθούν του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος προωθώντας την ανέγερση ψηλών κτιρίων μέχρι και 45 ορόφους, σε όλα τα αστικά κέντρα.
Τη σκυτάλη, για την ώρα, όπως μεταδίδει το stockwatch.com.cy, κρατά η Λεμεσός, με τις πολεοδομικές αιτήσεις να τρέχουν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από ότι σε άλλες πόλεις, όπως καταγράφονται στα στοιχεία που εξασφάλισε η StockWatch από το τμήμα πολεοδομίας και οικήσεως.
Σημειώνεται εντούτοις ότι για τη Λευκωσία, τα στοιχεία αφορούν μόνο περιπτώσεις εκτός της περιοχής του κέντρου της πρωτεύουσας, εφόσον με βάση το (Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λευκωσίας 2016), δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του διευθυντή της πολεοδομίας για αιτήσεις που εμπίπτουν στα όρια του εν λόγω σχεδίου. Στη Λευκωσία βρίσκονται ήδη υπό ανέγερση αρκετά πολυώροφα κτίρια, κάποια εκ των οποίων είναι από τα πιο υψηλά στην Κύπρο. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν επίσης την ελεύθερη Αμμόχωστο και τα πολυώροφα κτίρια της μαρίνας Αγίας Νάπας.
Βροχή αιτήσεων σε όλα τα αστικά κέντρα
Ειδικότερα από το 2016 έως την 31η Ιουλίου 2019 υποβλήθηκαν 148 πολεοδομικές άδειες για ανέγερση οικοδομής με αυξημένο αριθμό ορόφων για τις οποίες απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του διευθυντή πολεοδομίας. Τα 92 από αυτά αφορούν κτίρια πέραν των δέκα ορόφων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε η StockWatch, για τη Λεμεσό κατατέθηκαν 89 πολεοδομικές αιτήσεις. Οι περισσότερες είναι για κτίρια μέχρι 10 ορόφους, συνολικά 33 αιτήσεις. Για κτίρια 11-15 ορόφων κατατέθηκαν 24 αιτήσεις, για 16-20 ορόφων 2 αιτήσεις, και για 21 ορόφους και άνω– που είναι πιο κοντά στο γενικό όρο «πύργοι» που χρησιμοποιείται στην Κύπρο – έχουν κατατεθεί 18 αιτήσεις.
Στη Λευκωσία κατατέθηκαν συνολικά 6 πολεοδομικές αιτήσεις ως εξής: Μέχρι 10 ορόφους 1 αίτηση, από 11-15 ορόφους 2 αιτήσεις, από 16-20 ορόφους 2 αιτήσεις και από 21 ορόφους 1 αίτηση.
Πάφος και Λάρνακα, οι οποίες μπήκαν με αρκετή καθυστέρηση στο παιχνίδι σε σχέση με τη Λεμεσό, κονταροχτυπιούνται, με την πόλη του Ζήνωνα να έχει το προβάδισμα με συνολικά 27 αιτήσεις και την πόλη του Κινύρα με 26 πολεοδομικές αιτήσεις.
Οι αιτήσεις στη Λάρνακα είναι ως εξής: Μέχρι 10 ορόφους 12 αιτήσεις, από 11-15 ορόφους 11 αιτήσεις, από 16-20 ορόφους 14 αιτήσεις και από 21 ορόφους 2 αιτήσεις.
Οι αιτήσεις στην Πάφο είναι ως εξής: Μέχρι 10 ορόφους 10 αιτήσεις, από 11-15 ορόφους 8 αιτήσεις, από 16-20 ορόφους 7 αιτήσεις και από 21 ορόφους 1 αίτηση.
Να σημειωθεί ακόμη ότι με βάση τις πρόνοιες των τοπικών σχεδίων, ο διευθυντής του τμήματος πολεοδομίας και οικήσεως, για πολεοδομικές αιτήσεις που αφορούν οικοδομή με αριθμό ορόφων πέραν των 2 από τον επιτρεπόμενο με βάση την πολεοδομική ζώνη, πρέπει να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του, πριν η πολεοδομική αρχή (π.χ. δήμαρχος Πάφου, επαρχιακός λειτουργός Λάρνακας, κ.ο.κ.) χορηγήσει την άδεια.