Πρόστιμο 170 εκατ. δολαρίων στο YouTube γιατί «κρατούσε» δεδομένα παιδιών


Η πλατφόρμα συνέλεγε δεδομένα παιδιών κάτω των 13, χωρίς την συγκατάθεση των γονιών τους ...
Πρόστιμο μαμούθ 170 εκατ. δολαρίων επιβλήθηκε στο YouTube, καθώς κρίθηκε ότι παραβίαζε ζητήματα ιδιωτικότητας παιδιών.



Η Google, στην οποία πλέον ανήκει το YouTube, συμφώνησε να πληρώσει το πρόστιμο σε έναν διακανονισμό με την Επιτροπή Ομοσπονδιακού Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ.

Η πλατφόρμα συστηματικά συνέλλεγε δεδομένα που αφορούσαν παιδιά κάτω των 13 ετών, χωρίς την συγκατάθεση των γονιών τους.

Υπολογίζεται πως από αυτήν την πρακτική, το YouTube αποκόμισε κέρδη εκατομμυρίων, ενώ το πρόστιμο είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβάλλει η Επιτροπή κατά της Google στα χρονικά.

Σε κάθε περίπτωση τα 170 εκατ. δολάρια είναι «ελάχιστο» ποσό, σε σχέση με τα πέντε δισ. δολάρια που η ίδια Επιτροπή υποχρέωσε το Facebook να πληρώσει, για παρόμοιους λόγους.

Στις ΗΠΑ τα παιδιά έως 13 ετών προστατεύονται από ειδική ομοσπονδιακή νομοθεσία που απαιτεί την συγκατάθεση των γονέων για την παραχώρηση δεδομένων σε διαδικτυακές πλατφόρμες.

«Το YouTube εκμεταλλευόταν την δημοφιλία του στα παιδιά, επιχειρώντας να κερδίσει πελάτες» είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και εξήγησε πως η πλατφόρμα δεν παραδέχθηκε την παράνομη πρακτική ούτε όταν τέθηκε υπό έρευνα, αρνούμενη να αποδεχθεί ότι οι πρακτικές της είχαν άμεσο στόχο τα παιδιά. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την παραβίαση της νομοθεσίας από το YouTube», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Αναγνώστες