Νέο πυρηνικό σταθμό στη «γειτονιά» μας στήνει η Βουλγαρία


Στην τελική ευθεία μπαίνει το ζήτημα της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο «Μπέλενε» της Βουλγαρίας, μια ...ανάσα από το αντίστοιχο εργοστάσιο που υπάρχει στο Κοζλοντούι, με το διεθνές ενδιαφέρον να έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Σύμφωνα με το ethnos, πριν δέκα μέρες έκλεισε η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του πρότζεκτ με πέντε ενεργειακούς κολοσσούς να είναι ανάμεσα στις εταιρίες που έχουν καταθέσει πρόταση. Οι εταιρείες αυτές είναι η κινεζική «China National Nuclear Corporation», η γαλλική «Framatome», η αμερικανική «General Electric», η κορεατική «Korea Hydro and Nuclear Power» και η ρωσική «Rosatom», η οποία έχει αναλάβει και την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Ακουγιού στην Τουρκία. Τη λίστα συμπληρώνουν άλλες δύο εταιρίες βουλγαρικών συμφερόντων.

Μπορίσοφ και Μεντβέντεφ συναντήθηκαν στο περιθώριο του πρώτου Οικονομικού Φόρουμ της Κασπίας που πραγματοποιήθηκε στο Τουρκμενιστάν. Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η δυνατότητα υλοποίησης του πρότζεκτ με τη συμμετοχή ρωσικών εταιριών αλλά υπό τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η βουλγαρική κυβέρνηση. Η υπουργός Ενέργειας της βουλγαρικής κυβέρνησης Τεμενούζκα Πέτκοβα έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως το όλο πρότζεκτ η βουλγαρική κυβέρνηση το τρέχει από την αρχή παρά την προμήθεια τα προηγούμενα χρόνια δύο ρωσικών αντιδραστήρων. «Δε μπορούμε να μιλάμε για ρωσικό σχέδιο γιατί το εργοτάξιο και οι αντιδραστήρες είναι βουλγαρικοί, οι άδειες επίσης. Οι δύο ρωσικοί αντιδραστήρες, που η Βουλγαρία αγόρασε, τεχνικά θα μπορούν να λειτουργούν με αμερικανικές τουρμπίνες», τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Πετκόβα.

Το σχέδιο για την κατασκευή σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Μπέλενε δεν είναι καινούργιο, αλλά έχει ιστορία σχεδόν… 40 χρόνων. Μέχρι τώρα έμενε απλώς στα χαρτιά και στις συζητήσεις, παρά το γεγονός πως το θέμα αναθερμαινόταν κατά καιρούς. Το πρότζεκτ τουλάχιστον μια φορά οδηγήθηκε σε ναυάγιο παρά τις προσπάθειες που είχαν γίνει. Αιτία ήταν πάντα το δυσβάσταχτο κόστος του, που φτάνει σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 10 δισ. δολάρια αλλά και το γεγονός πως ενδιαφέρον εκδήλωναν μόνο Ρωσικές εταιρίες…
Πηγή: ethnos

Αναγνώστες