Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ ψηφιοποιεί όλο το υλικό που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα της... Θεωρίας της Σχετικότητας. Στο φως η προσωπική αλληλογραφία με ερωμένες και θαυμαστές του, χειρόγραφα σημειωματάρια και ντοκουμέντα
Φωτογραφίες και έγγραφα από το αρχείο του πατέρα της Θεωρίας της Σχετικότητας που εκτίθενται στο τμήμα αρχείων του Αλμπερτ Αϊνστάιν στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ
Ελεύθερη πρόσβαση μέσω Διαδικτύου σε όλο το προσωπικό αρχείο του Αλμπερτ Αϊνστάιν, του ανθρώπου που έφερε τα πάνω κάτω στη Φυσική του 20ού αιώνα με την Ειδική και τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, έχουν πλέον οι χρήστες του Ιντερνετ, αφού οι άνθρωποι του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ αποφάσισαν να ψηφιοποιήσουν όλο το υλικό που έχουν στην κατοχή τους!
Στα αρχεία του πόρταλ, όπως έγινε γνωστό, περιλαμβάνονται η προσωπική αλληλογραφία του ιδιοφυούς νομπελίστα επιστήμονα, αλλά και τα χειρόγραφα επιστημονικά σημειωματάριά του, όπου βρίσκονται σημαντικά ντοκουμέντα, όπως η πρώτη εξήγηση της Θεωρίας της Σχετικότητας και η πρώτη καταγραφή της διάσημης εξίσωσης E=mc2 που συσχετίζει τη μάζα (m) με την ενέργεια (E) και την ταχύτητα του φωτός (c).
Συνολικά τα έγγραφα που θα ανέβουν στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ θα φτάνουν τα 80.000 και σε αυτά θα περιλαμβάνονται έγγραφα που μέχρι πρότινος ήταν άγνωστο σε πολλούς ότι υπάρχουν. Προς το παρόν διαθέσιμα είναι μόλις 2.000 έγγραφα από 14 σημειωματάρια του Αλμπερτ Αϊνστάιν που φτάνουν τις 7.000 σελίδες.
Τα 2.000 έγγραφα αυτά καλύπτουν τη ζωή του Αϊνστάιν μέχρι το 1921 και τα υπόλοιπα 78.000 αφορούν στα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του και θα αναρτηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.
Πέραν του χειρόγραφου με την εξήγηση και τη διατύπωση της εξίσωσης, οι άνθρωποι του προγράμματος ψηφιοποίησης του υλικού έχουν ανακοινώσει ότι θα αναρτήσουν και ένα αντίγραφο ελέγχου του Αϊνστάιν από όταν ήταν ακόμα παιδί και πήγαινε στο σχολείο, ούτως ώστε να διαλύσουν τον μύθο που τον θέλει να ήταν μέτριος έως και κακός μαθητής.
Καρτ ποστάλ
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης η αλληλογραφία του διάσημου φυσικού με άλλους επιστήμονες της εποχής του, με τις ερωμένες του και διάφορους θαυμαστές του, το προσκλητήριο του γάμου του, μια καρτ ποστάλ με παραλήπτη την άρρωστη μητέρα του, αλλά και οι επιστολές που έστελνε σε εφημερίδες σχολιάζοντας μια μεγάλη γκάμα θεμάτων επικαιρότητας που κυμαίνεται από τον πυρηνικό αφοπλισμό, μέχρι τα δικαιώματα των Αμερικανών αφρικανικής καταγωγής και τη διαμάχη μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών.
Μάλιστα σε μια επιστολή του σε αραβική εφημερίδα ο Αϊνστάιν, που χρονολογείται πριν από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους, αναφέρει ως λύση στη σύγκρουση Αράβων και Ισραηλινών τη δημιουργία ενός αραβοϊσραηλινού οκταμελούς μυστικού συμβουλίου, που θα συμμετέχουν σε αυτό ιατροί, δικαστές, κληρικοί και εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Το πρόγραμμα αυτό που αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής προς τον Αλμπερτ Αϊνστάιν, αλλά και στην επιστήμη είχε ξεκινήσει από το 2003, όμως η εξέλιξή του ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη και αργή.
Αυτό άλλαξε μετά τη χορηγία που έκανε το βρετανικό Ιδρυμα Πολόνσκι, αλλά και με τη συνεργασία του αμερικανικού Πανεπιστημίου Πρίνστον και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), που μεταξύ άλλων έχουν αναλάβει και τον σχολιασμό των εγγράφων.
Μιλώντας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, Μεναχέμ Μπεν Σασόν, δήλωσε: «Η γνώση δεν έχει να κάνει με την απόκρυψή της, αλλά με την κοινοποίησή της».
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Αϊνστάιν είχε συμβάλει στην ίδρυση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ το 1925 (τέσσερα μόλις χρόνια μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Φυσικής για την ερμηνεία του φωτοηλεκτρικού φαινομένου) και μετά τον θάνατό του το 1955 είχε κληροδοτήσει στο Πανεπιστήμιο όλο το προσωπικό του αρχείο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ