Ενα Ντουμπάι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας



Αρχισε στη Γεωργία η εκ θεμελίων ανέγερση μιας «πόλης του μέλλοντος»

Έτσι θα μοιάζει η Λάζικα μόλις ολοκληρωθεί το φιλόδοξο σχέδιο της γεωργιανής κυβέρνησης...
Αφ’ ότου έγινε πρόεδρος της Γεωργίας, το 2004, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι εμφανίζει τη μια μεγάλη ιδέα μετά την άλλη, Μεταξύ άλλων, διέλυσε τη διαβόητη για τη διαφθορά της τροχαία, άλλαξε τη δεύτερη γλώσσα της χώρας από τα ρωσικά στα αγγλικά, μετακίνησε το Κοινοβούλιο από την Τιφλίδα στο Κουτάισι, μια μικρή πόλη που απέχει τρεις ώρες δρόμο από την πρωτεύουσα, και τώρα σκοπεύει να ανεγείρει τη Λάζικα, μια ολόκληρη πόλη, εκεί που υπάρχει μόνο ένας βάλτος και η Μαύρη Θάλασσα.

Η Λάζικα είναι μια μεγαλειώδης πόλη του μέλλοντος η οποία χτίζεται εκ θεμελίων σύμφωνα με το κινεζικό πρότυπο της «στιγμιαίας πόλης». Ενα διαφημιστικό βίντεο που δημοσίευσαν οι αρχές (http://www.youtube.com/watch?v=lM1ltEbA9K8) δείχνει μια φουτουριστική πόλη γεμάτη ουρανοξύστες, η οποία παράλληλα διαθέτει και ένα υπερσύγχρονο λιμάνι.

Το πρώτο κτίριο της πόλης, το δημοτικό μέγαρο, έχει ήδη αρχίσει να χτίζεται, ενώ σύμφωνα με τις προσδοκίες του προέδρου της χώρας, σε μια δεκαετία η Λάζικα θα αποτελεί περιζήτητο εμπορικό σταθμό με μισό εκατομμύριο κατοίκους.

«Ο κύριος λόγος που αλλάζουμε τη χώρα μας τόσο γρήγορα είναι ότι είμαστε πολύ έξυπνοι και πολύ νέοι και θέλουμε να κάνουμε τα πάντα γρήγορα. Δεν έχουμε χρόνο, όπως στην Ευρώπη ή στην Αμερική, να σκεφτόμαστε ένα σχέδιο επί δέκα χρόνια και μετά να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Γκιόργκι Βασχάντζε, ο οποίος επιβλέπει την κατασκευή όλων των κυβερνητικών κτιρίων στη Γεωργία.

«Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο ‘άλμα’ αν είναι να μην παραμείνουμε φτωχοί για πάντα», δήλωσε παράλληλα ο πρόεδρος Σαακασβίλι.

Για να γίνει όμως αυτό το «άλμα» σίγουρα πρέπει να επιλυθούν κάποιες σημαντικές δυσκολίες, όπως το σαθρό βαλτώδες έδαφος επάνω στο οποίο μοιάζει σχεδόν αδύνατο να σταθούν με ασφάλεια πολυώροφοι ουρανοξύστες.

Ενα άλλο ζήτημα αφορά το πώς θα γεμίσει η Λάζικα με μισό εκατομμύριο κατοίκους, σε μια χώρα των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων , η οποία επιπλέον δεν εμφανίζει πληθυσμιακή αύξηση ούτε και τάσεις αστικοποίησης.

Παράλληλα εκκρεμεί η χρηματοδότηση αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου καθώς η κυβέρνηση της χώρας βεβαιώνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, όμως στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει καμία επίσημη προσφορά.

Αναγνώστες