Ο Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γορδίγιο κατηγορεί τραπεζίτες και κυβέρνηση και κάνει λόγο για «κρίση-απάτη»
Ο δήμαρχος Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γορδίγιο χαρακτηρίζει τη Μαριναλέδα «κομμουνιστική ουτοπία» και αυτοπροσδιορίζεται ως ...... «αριστερός, αντικαπιταλιστής, ουτοπιστής, οικολόγος και ειρηνιστής»
Η Μαριναλέδα, μια πόλη 2.700 κατοίκων στην Ανδαλουσία, έχει καταφέρει το ακατόρθωτο: εμφανίζει ανεργία 0%, τη στιγμή που η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ και οι κάτοικοί της πληρώνουν στεγαστικά ύψους 15 ευρώ τον μήνα, ενώ οι υπόλοιποι Ισπανοί υφίστανται μαζικά εξώσεις από τα σπίτια τους γιατί χρωστούν στις τράπεζες. «Υπεύθυνος» είναι ο Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γορδίγιο, ο 60χρονος δήμαρχος της Μαριναλέδα, ο οποίος επανεκλέγεται πανηγυρικά από το 1979, και επικεφαλής ανδαλουσιανού συνδικάτου. Τον αποκαλούν «Ρομπέν των Δασών» επειδή πρόσφατα οδήγησε αγρότες σε σουπερμάρκετ για να «απαλλοτριώσουν» βασικά τρόφιμα, τα οποία μοίρασαν στους φτωχούς. Παρομοιάζουν τη Μαριναλέδα με το χωριό του Αστερίξ. Ο ευρωπαϊκός Τύπος περιγράφει τον Γορδίγιο ως τον «πιο επικίνδυνο αριστερό πολιτικό της Ισπανίας». Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη Μαριναλέδα «κομμουνιστική ουτοπία» και αυτοπροσδιορίζεται ως «αριστερός, αντικαπιταλιστής, ουτοπιστής, οικολόγος και ειρηνιστής». Λέει ότι είναι «κομμουνιστής ή κομμουνιταριστής, όπως ο Χριστός, ο Γκάντι, ο Μαρξ, ο Λένιν και ο Τσε», αλλά τονίζει ότι δεν ανήκε ποτέ στο Ισπανικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
Τι ελπίζετε να πετύχετε με τις «επιθέσεις» στα σουπερμάρκετ, τις συμβολικές καταλήψεις τραπεζών και τις πορείες;
«Ο πρώτος στόχος ήδη εκπληρώνεται και είναι να στρέψουμε την προσοχή στα θύματα από την κρίση-απάτη σ’ αυτούς που υφίστανται τις επιπτώσεις, ενώ οι υπεύθυνοι για την κρίση παραμένουν ελεύθεροι χωρίς να λογοδοτούν για τα εγκλήματά τους. Εχουμε κουραστεί να ακούμε συνέχεια για “ρίσκο χώρας”, ενώ εκείνοι που πλήττονται χειρότερα δεν βγαίνουν στα ΜΜΕ, δεν ακούμε γι’ αυτούς. Κανένας δεν γνωρίζει τι είναι αυτό το “ρίσκο χώρας” όμως, η κρίση έχει υπεύθυνους, με όνομα και επώνυμο, με DNA, και όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι• οι διεφθαρμένοι τραπεζίτες που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση και οι κυβερνώντες που τους το επέτρεψαν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να καταφέρουμε να γίνει δημοψήφισμα για τις περικοπές, διότι η κυβέρνηση του Ραχόι είναι μια παράνομη κυβέρνηση, δεδομένου ότι έφθασε στην εξουσία με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και εφαρμόζει ακριβώς το αντίθετο. Θέλουμε επίσης να προωθήσουμε μια νέα γενική απεργία για να καταγγείλουμε το καταστρεπτικό ποσοστό ανεργίας που καταδικάζει εκατομμύρια οικογένειες στη φτώχεια και αρκετές γενιές νέων στη μετανάστευση. Πρέπει να απαντήσουμε με μια γενική απεργία στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, στις περικοπές που δεν έχουν άλλο αποτέλεσμα από το να επιδεινώνουν την κρίση».
Τι απαντάτε στους επικριτές σας που σας κατηγορούν, για παράδειγμα, ότι επιδιώκετε τη δημοσιότητα;
«Τις δράσεις τις αναπτύσσει το συνδικάτο, κατορθώνοντας να μιλάει η κοινωνία για τα προβλήματα του απλού κόσμου και καταγγέλλοντας τους πραγματικούς υπεύθυνους για την κρίση. Είναι αξιοθρήνητο το ότι προσπαθούν να αμαυρώσουν την ειρηνική αυτή εκστρατεία που είναι υπό εξέλιξη συκοφαντώντας και κατηγορώντας τα μέλη του συνδικάτου ότι αποζητούν τη δημοσιότητα. Αλλά όταν καταφεύγουν σ’ αυτό σημαίνει ότι αδυνατούν να ασκήσουν κριτική με πολιτικά επιχειρήματα».
Υπάρχουν άλλοι δήμαρχοι στην Ισπανία που αντιγράφουν όσα εφαρμόζετε στη Μαριναλέδα;
«Υπάρχουν δήμαρχοι που είναι μέλη του συνδικάτου και συμμετέχουν στις πορείες και στις δράσεις. Υπάρχουν επίσης και άλλοι εκλεγμένοι σε διάφορα αξιώματα που έχουν συμμετάσχει σε παρόμοιες δράσεις, όπως ένας βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς στην Εξτρεμαδούρα (σ.σ.: επαρχία της δυτικής Ισπανίας), ο οποίος συμμετείχε σε μια “ανάκτηση” βασικών τροφίμων από σουπερμάρκετ της Μέριδα(σ.σ.: πρωτεύουσα της Εξτρεμαδούρα)».
Ποιες κινήσεις σχεδιάζετε για το μέλλον;
«Το συνδικάτο θα συνεχίσει τις ειρηνικές δράσεις διαμαρτυρίας, τις καταλήψεις, τις πορείες και ό,τι άλλο χρειαστεί για να καταδικάσουμε τη σφοδρότητα με την οποία η κρίση-απάτη πλήττει τον λαό, ενώ οι διεφθαρμένοι τραπεζίτες που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση δεν πληρώνουν για τα εγκλήματά τους ούτε για όσα έκλεψαν. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τη συνέργεια των κυβερνώντων που παραδίδουν δισεκατομμύρια ευρώ στις αποκαλούμενες “αγορές” ενώ αφήνουν τον λαό στην ανεργία και στον δρόμο. Το συνδικάτο θα συνεχίσει τον αγώνα εναντίον αυτής της απάτης που ονομάζουν κρίση και εναντίον του καπιταλισμού».
Η Ελλάδα
«Σκανδαλώδης η ατιμωρησία των νεοναζί»
Επισκεφθήκατε πρόσφατα την Ελλάδα. Σε συνέντευξή σας σε ισπανικό μέσο διάβασα ότι είπατε πως στην Ελλάδα είδατε «πράγματα δαντικά» (σ.σ.: του Δάντη). Τι εντύπωση αποκομίσατε από το ταξίδι σας στη χώρα μας;
«Ελαβα μέρος σε μια διεθνή συνάντηση εθελοντικής εργασίας στην Ελλάδα και επωφελήθηκα από την επίσκεψη για να συμμετάσχω σε μια εκδήλωση με τους υπευθύνους διεθνών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα από τα πράγματα που μου έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση στην Ελλάδα ήταν η έλλειψη φαρμάκων πρώτης ανάγκης στα φαρμακεία ή το ότι παιδιά λιποθυμούσαν στα σχολεία επειδή δεν είχαν φάει πρωινό. Μου φαίνεται επίσης σκανδαλώδης η ατιμωρησία με την οποία ομάδες νεοναζί επιτίθενται σε μετανάστες στις γειτονιές της Αθήνας».
Κολχόζ
Δόση στεγαστικού 15 ευρώ τον μήνα
Οι δημοτικές αρχές της Μαριναλέδα έχουν χτίσει εκατοντάδες σπίτια 90 τετραγωνικών σε γη που έμενε ανεκμετάλλευτη και την οποία, ύστερα από δεκαετίες αγώνων, κατάφεραν να αποσπάσουν από μεγαλογαιοκτήμονες και τον στρατό. Ο δήμος αγοράζει μαζικά τα οικοδομικά υλικά και οι μελλοντικοί δικαιούχοι προσφέρουν εργασία που κοστολογείται 40 ευρώ ημερησίως. Στο τέλος προσθέτουν τα έξοδα, αφαιρούν το κόστος της προσφερθείσης εργασίας και διαιρούν το σύνολο διά του 15: το αποτέλεσμα, συνήθως λίγο πάνω από 100, δείχνει τα χρόνια στα οποία θα ξεπληρώνεται το σπίτι με 15 ευρώ τον μήνα – διάστημα στο οποίο ο δικαιούχος και οι κληρονόμοι του δεν μπορούν να πουλήσουν, να νοικιάσουν ή να βγάλουν χρήματα με άλλον τρόπο από το σπίτι.
Οι κάτοικοι της Μαριναλέδα έχουν ιδρύσει έναν αγροτικό συνεταιρισμό στον οποίο εργάζονται εξίμισι ώρες την ημέρα, από Δευτέρα ως Σάββατο. Εναλλάσσονται στις διάφορες εργασίες και κερδίζουν όλοι το ίδιο μεροκάματο: 47 ευρώ. Τα κέρδη δεν τα μοιράζονται μεταξύ τους, αλλά τα επενδύουν για να δημιουργήσουν και άλλες θέσεις εργασίας.
Η Μαριναλέδα δεν έχει αστυνομία. Ανάλογα με τους κατοίκους της θα έπρεπε να είχε ως επτά αστυνομικούς, αλλά το μεταξύ τους πνεύμα συνεργασίας καθιστά άχρηστη την αστυνόμευση. Αν και επικρατεί ανεξιθρησκία, στη Μαριναλέδα δεν υπάρχει παπάς. Οι κάτοικοί της δεν γιορτάζουν το Πάσχα αλλά την ειρήνη με ένα πενθήμερο πάρτι.