To Ιδρυμα του Αραφάτ, επιμένει ότι δηλητηριάστηκε

Ο Αλ Κίντουα, σημαντικός Παλαιστίνιος ηγέτης, κατηγόρησε πρόσφατα το Ισραήλ ότι τον δολοφόνησε το 2004

Επικρίνοντας έμμεσα το αίτημα της χήρας του Γιασέρ Αραφάτ για νέα εξέταση των λειψάνων του, το Ίδρυμα Αραφάτ...... διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει «ανάγκη νέων αποδείξεων» για τη δηλητηρίαση του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων.

«Αφότου δημιουργήθηκε, το Ίδρυμα στο γεγονός πως ο Γιάσερ Αραφάτ πέθανε από μη φυσικό θάνατο, αφού δολοφονήθηκε με δηλητήριο που δεν προσδιορίστηκε τότε. Δεν βλέπει την ανάγκη νέων αποδείξεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ίδρυμα, πρόεδρος του οποίου είναι ο ανιψιός του Γιάσερ Αραφάτ, Νάσερ αλ-Κίντουα.

Ο Αλ Κίντουα, σημαντικός Παλαιστίνιος ηγέτης, κατηγόρησε πρόσφατα το Ισραήλ ότι δολοφόνησε το 2004 τον Γιάσερ Αραφάτ χρησιμοποιώντας πολώνιο, ένα ραδιενεργό και άκρως τοξικό στοιχείο. 

Από την εξορία όπου ζει, η χήρα του Παλαιστίνιου ηγέτη Σούχα Αραφάτ ζήτησε πρόσφατα από τη γαλλική δικαιοσύνη να διερευνήσει την υπόθεση μιας πιθανής δηλητηρίασης.

Σύμφωνα με την Σούχα Αραφάτ, Γάλλοι δικαστές ξεκίνησαν τα «απαραίτητα διαβήματα» προκειμένου να μεταβούν στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης όπου έχει ταφεί ο Γιάσερ Αραφάτ. Δείγματα από το λείψανό του θα ληφθούν «πολύ σύντομα» από «ειδικούς της γαλλικής επιστημονικής αστυνομίας».

Στο μεταξύ, η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά τη διενέργεια διεθνούς έρευνας, στα πρότυπα της έρευνας για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι το 2005.

Έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Αραφάτ ζήτησαν από τον ΟΗΕ την Τετάρτη και οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών.

Η Σούχα Αραφάτ κάλεσε πάντως τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Παλαιστινιακή Αρχή να αναστείλουν τις πρωτοβουλίες τους προκειμένου να διευκολύνουν την εργασία των Γάλλων ερευνητών.

Ο θάνατος του Αραφάτ στις 11 Νοεμβρίου 2004 στο γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί επανήλθε φέτος στη δημοσιότητα μετά την προβολή ντοκιμαντέρ του Al Jazeera τον περασμένο Ιούλιο.

Το δορυφορικό δίκτυο του Κατάρ ανέφερε τότε ότι η ανάλυση βιολογικών δειγμάτων από προσωπικά αντικείμενα του Αραφάτ έδειξε μια «αφύσικη ποσότητα πολωνίου».

Αναγνώστες