Η εκταμίευση των δύο δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
«Η Ελλάδα διεξάγει συγχρόνως δύο δύσκολες διαπραγματεύσεις», δήλωσαν.... κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες, αναφερόμενες στην εκταμίευση της επόμενης δόσης των 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αλλά και να επιδιώξει να περισώσει ότι είναι δυνατόν από τα κονδύλια της περιόδου 2014-2020. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί, έως ένα βαθμό, να συνδέσει τις δύο διαπραγματεύσεις.
Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να μετατρέψει το «μειονέκτημα» σε «πλεονέκτημα», προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι τα κοινοτικά κονδύλια θα βελτιώσουν το δείκτη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλλουν θετικά στην προσπάθεια για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. «Εμμένουμε στο γεγονός ότι η Ελλάδα πλήττεται έντονα από την κρίση. Είναι αδιανόητο να λαμβάνονται υπόψη στατιστικά στοιχεία που δεν αντικατοπτρίζουν την ειδική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία».
Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι βάσει των προτάσεων Ρομπάι, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 11,2 δισ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και από το Ταμείο Συνοχής. Επιπλέον, τα κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη θα είναι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.
Σημείωσαν, ωστόσο, ότι το συνολικό ποσό που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια της επόμενης επταετίας εξαρτάται από τρεις παραμέτρους οι οποίοι παραμένουν ακόμη άγνωστοι: από το συνολικό ποσό των δαπανών για την ΕΕ, από το ποσό που θα διατεθεί για την πολιτική Συνοχής και από το αν θα επιτευχθεί συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.
Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν «δύσκολη» την επίτευξη συμφωνίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών είναι μεγάλες. Αναφέρουν δε ότι οι χώρες που είναι καθαροί συνεισφορείς του κοινοτικού προϋπολογισμού πιέζουν για περαιτέρω μείωση των συνολικών δαπανών, κατά 50 δισ. ευρώ και υπενθύμισαν ότι η πρόταση του Βαν Ρομπάι προβλέπει μείωση των δαπανών κατά 80 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στο πλαίσιο των προ της Συνόδου Κορυφής διμερών επαφών με τους ευρωπαίους ηγέτες, για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2014 – 2020. Στη συνάντηση παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σε λίγη ώρα με τους 14 πρωθυπουργούς της Συνοχής.