Οι πρεσβευτές των δύο πλευρών εξηγούν τις θέσεις τους.
(Φωτό) Οι συγγενείς ενός από τα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών με φωτογραφίες και σφιγμένα πρόσωπα στην κηδεία του.
Εκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα και να.... αποτραπεί μια χερσαία επίθεση, απευθύνει ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στην Αθήνα Σαμίρ Αμπού Γκαζάλε. Από την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός πρέσβης Αριε Μέκελ υποστηρίζει την επίτευξη εκεχειρίας όμως τονίζει ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για χερσαία επέμβαση αν αποτύχει η διπλωματική οδός.
«Επαινούμε την Αίγυπτο για την μεσολαβητική της προσπάθεια ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς», είπε ο κ. Μέκελ την Τρίτη μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Μας ενδιαφέρει να βρεθεί μια διπλωματική λύση αρκεί να έχουμε εγγυήσεις ότι δεν θα ξαναρχίσει σύντομα η εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ». Προσθέτει όμως ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει εφέδρους και «είναι έτοιμη να τους χρησιμοποιήσει».
Ο ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει κάποια προθεσμία για την επίτευξη εκεχειρίας αλλά ότι το Ισραήλ «επιθυμεί να λυθεί το ζήτημα εντός λίγων ημερών».
Στην απέναντι πλευρά, ο παλαιστίνιος πρέσβης τονίζει ότι «μια πιθανή χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού θα αποτελέσει πραγματική τραγωδία» και θυμίζει τους 1.500 νεκρούς αμάχους Παλαιστίνιους του προηγούμενου πολέμου στη Γάζα πριν από τέσσερα χρόνια. «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να υποχρεώσει την κυβέρνηση Νετανιάχου να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο έγκλημα. Η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, δυστυχώς».
Σύμφωνα με τον κ. Μέκελ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε στο τηλέφωνο αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες _ μεταξύ των οποίων τον έλληνα ομόλογό του Α. Σαμαρά το Σάββατο το απόγευμα _ για να ζητήσει την υποστήριξή τους και βρήκε θετική ανταπόκριση.
Απαντώντας στην ερώτηση γιατί το Ισραήλ επέλεξε την παρούσα συγκυρία για να ανοίξει το μέτωπο στη Γάζα, ο κ. Μέκελ λέει ότι «η ζωή στο νότιο Ισραήλ είχε γίνει αφόρητη από τις πολλές ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα και διαταράσσουν την καθημερινή ζωή περίπου ενός εκατομμυρίου Ισραηλινών».
Ο κ. Γκαζάλε όμως κατηγορεί το Ισραήλ ότι «πιστεύει πως το Παλαιστινιακό μπορεί να λυθεί με τη στρατιωτική δύναμη. Αλλά ο λαός μας συνεχίζει και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Χωρίς ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή».
Χαρακτηρίζει «λυπηρό» το γεγονός ότι «την ώρα που ξεκληρίζονται ολόκληρες οικογένειες στη Γάζα, η διεθνής κοινότητα αρκείται σε φραστικές καταδίκες, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της». Και καταλήγει: «Εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα, κυρίως στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, να πάρουν θέση».