Συνεχείς διακοπές και τριμερείς επαφές Γιούνκερ – Σόιμπλε – Λαγκάρντ, σε ιδιαίτερα έντονο τόνο, χαρακτήρισαν τη δωδεκάωρη προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, πριν διαπιστωθεί το αδιέξοδο τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης σχετικά με τη στήριξη της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, παρά τις προσπάθειές τους ....δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το «ναυάγιο», με τον δεύτερο λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης να συνοψίζει: «Η Ελλάδα έκανε όλα όσα έπρεπε να κάνει και ό,τι της έχει ζητηθεί. Τώρα εμείς είμαστε εκείνοι που πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει».
Το Eurogroup ξεκίνησε στις έξι το απόγευμα ώρα Ελλάδας με υψηλές προσδοκίες και συγκρατημένη αισιοδοξία για συνολική λύση.
Το θετικό αυτό στίγμα είχε δώσει δύο ώρες νωρίτερα ο κ. Γιούνκερ, προσερχόμενος στο κτίριο του Συμβουλίου «Ζούστους Λίπσιους».
Υστερα από τρεις ώρες συνεδρίαση, λίγο πριν από τις εννέα το βράδυ, διαπιστώνεται η πρώτη σοβαρή εμπλοκή στις συζητήσεις όταν τίθεται, στο πλαίσιο της συνδυασμένης λύσης για την Ελλάδα, το θέμα της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού για τη χώρα μας. Χώρες που δανείζονται σχετικά ακριβά, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αντιδρούν σε αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση για την Ελλάδα και ζητούν ανάλογη μεταχείριση. Ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ κρίνει απαραίτητο να διακόψει τη συνεδρίαση και να αρχίσει επαφές με τον Β. Σόιμπλε και την Κρ. Λαγκάρντ για την εξεύρεση λύσης.
Χωρίς να διαφαίνεται ορατή λύση, περίπου μία ώρα αργότερα, επαναλαμβάνονται οι διαβουλεύσεις εν Ολομελεία. Ωστόσο, ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ λογάριαζε χωρίς το «μπρα ντε φερ» Σόιμπλε – Λαγκάρντ, που έλαβε στη συνέχεια διαστάσεις προσωπικής κόντρας. Τα μεσάνυχτα αποφασίζεται νέα διακοπή της συνεδρίασης.
Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα ακολουθήσουν η Γερμανία -με τη στήριξη της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας- εξέφρασε έντονες διαφωνίες στο να εγκριθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2016 που υποστήριζε το ΔΝΤ. Ο κοινοτικός Βορράς αρνήθηκε ακόμη να δεσμευτεί σε ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους στο μέλλον.
Στη μετωπική αυτή σύγκρουση Γερμανίας – ΔΝΤ η κ. Λαγκάρντ, η οποία είναι «υπόλογη» απέναντι στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, απείλησε επανειλημμένα με αποχώρηση από τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι της Ουάσιγκτον για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους «εδώ και τώρα».
«Εχουμε χρόνο»
Ο κ. Σόιμπλε επέμενε ότι επί του παρόντος θα πρέπει να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2014 ύψους 14 δισ. ευρώ και η μόνιμη επωδός του ήταν πως «έχουμε χρόνο μπροστά μας για να δούμε την εξέλιξη υλοποίησης του προγράμματος και να αποφασίσουμε περαιτέρω παρεμβάσεις αν χρειαστεί».
Στο τραπέζι της Ολομέλειας, που συνεχίστηκε στις δύο το πρωί, η Γερμανία επαναφέρει δυναμικά την πρότασή της για τη δημιουργία προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων στο 30% της ονομαστικής τους αξίας.
Σε αυτό το σημείο διατυπώνονται ελπίδες για την εξεύρεση κοινού τόπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών ορισμένων χωρών που βρίσκονται εντός της συνεδρίασης απαντούν στα γραπτά μηνύματα δημοσιογράφων, δηλώνοντας ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».
Ωστόσο οι εκπρόσωποι Αυστρίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι δεν έχουν ρητές οδηγίες από τις πρωτεύουσές τους και ότι θα πρέπει να προηγηθεί το «πράσινο φως» από τους πρωθυπουργούς των χωρών τους. Η στάση αυτή αποτέλεσε την «ταφόπλακα» για οποιαδήποτε προοπτική εξεύρεσης συμφωνίας.
ΠΙΕΣΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ
Συμφωνία τώρα για εκταμίευση των 44 δισ.
O πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ-Γερμανίας, να υπάρξει συμβιβασμός και συνεπακόλουθα απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ.
Μετά τις αλλεπάλληλες πυροσβεστικές παρεμβάσεις του και αφού διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κοινός τόπος, ο κ. Γιούνκερ ζήτησε παρά τις διαφωνίες και τις όποιες ενστάσεις επί της βιωσιμότητας του χρέους να συμφωνήσουν «τώρα» ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση για να πάρει η Ελλάδα τη δόση. Ομως τόσο οι «σκληροί» του Βορρά όσο και η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ του είπαν «όχι».
Ακόμη όμως και λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων τον ανάγκασε να διακόψει τη συνεδρίαση, ο κ. Γιούνκερ πρότεινε η συνεδρίαση του Eurogroup να επαναληφθεί σήμερα Πέμπτη. Και αυτή η πρότασή του δεν πέρασε, καθώς επικράτησε η άποψη πως τα τεχνικά κλιμάκια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις προτάσεις για το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα του χρέους. Η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ – Ρεν – Λαγκάρντ ματαιώνεται και ο επικεφαλής της Ευρωζώνης αποχωρεί από το Ζ. Λίπσιους φανερά καταπονημένος, εκνευρισμένος, αλλά κυρίως απογοητευμένος για τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωζώνης για τον οποίο, όπως δηλώνει, δεν έχει πλέον «αυταπάτες». Οι «μονομάχοι» Σόιμπλε και Λαγκάρντ εγκαταλείπουν επίσης τον χώρο του Συμβουλίου επιχειρώντας να υποβαθμίσουν το αδιέξοδο και κάνοντας λόγο για «τεχνική πρόοδο» στις συζητήσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να συνεχιστούν.
12ΩΡΟ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ
Με προσδοκίες ξεκίνησε στις έξι το απόγευμα η συνεδρίαση του Euro-group. Oμως τρεισήμισι ώρες αργότερα προκύ-πτει εμπλοκή με τη μείωση των επιτοκίων και γίνεται η πρώτη διακοπή για διμερείς επαφές.
ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΝΤΡΑΣ
Με την επανέναρξη, δεν αργεί να κορυφωθεί η κόντρα Λαγκάρντ – Σόιμπλε. Η σφοδρότητά της αναγκάζει τον κ. Γιούνκερ λίγο μετά τα μεσάνυχτα να διακόψει εκ νέου με στόχο να αποφευχθεί αδιέξοδο.
ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
Η γερμανική πρόταση για τη «διαγραφή» χρέους μέσω της επαναγοράς ομολόγων δημιουργεί πρόσκαιρα προσδοκίες ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία και να κυλήσει ομαλά η συνεδρίαση.
Μαρία Φέχτερ υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας
Πρωτοστάτησε στο μπλοκ των «δορυφόρων» της Γερμανίας με την ενεργό συμβολή των ομολόγων της από την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Το επιχείρημα που έθεσε ήταν πως «δεν έχει ρητές οδηγίες από τον πρωθυπουργό της» και ως εκ τούτου δεν ήταν σε θέση να προσυπογράψει απόφαση.
Βαγγέλης Δεμίρης, Κώστας Τσαχάκης
Πηγή: ΕΘΝΟΣ