Με κατασκοπευτικό θρίλερ μοιάζει η «λίστα Λίχτενσταϊν», με τα ίχνη της διαδρομής της από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στις ελληνικές αρχές και στην αξιοποίησή της να χάνονται από γραφείο σε γραφείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία και η τύχη της να καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου.
Από το 2007 που έγινε γνωστή η ύπαρξη της λίστας αντιμετωπίσθηκε από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ με «πολιτική αφασία», που σήμερα και μετά τις εξελίξεις με τη λίστα Λαγκάρντ δημιουργεί υποψίες για τη συγκεκριμένη στάση και επιλογή. Ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο τσάρος της Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης απαξίωσαν τη σημασία της λίστας, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία για μια υπόθεση που οδήγησε τη Γερμανία στη μεγαλύτερη επιχείρηση πάταξης της φοροδιαφυγής το 2006.
Χρειάσθηκε να ξεσπάσει θόρυβος και να εκδηλωθούν πολιτικές πιέσεις για να «ξυπνήσουν» τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης Καραμανλή και να αναζητηθεί από τις ελληνικές αρχές η λίστα, που ήταν γνωστό ότι περιείχε και ονόματα Ελλήνων καταθετών.
Σιγή ασυρμάτου
Τον Φεβρουάριο του 2008 και ύστερα από σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του νυν αντιπροέδρου και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας για την αποστολή των ονομάτων των Ελλήνων καταθετών που υπήρχαν στη λίστα. Ακολούθησε μακρά περίοδος «σιγής ασυρμάτου».
H Ανγκελα Μέρκελ είχε ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση της λίστας.
Τον Μάρτιο του 2010 κατατίθεται νέα ερώτηση στη Βουλή, στον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου από τον τότε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και νυν πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Οικονομικών, η λίστα βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών αρχών και μάλιστα έχει αρχίσει η αξιοποίησή της.
Στη συνέχεια ομίχλη κάλυψε την τύχη της λίστας μέχρι πρότινος, που ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε στη Βουλή ότι η λίστα έχει δοθεί για αξιοποίηση και έλεγχο στο ΣΔΟΕ.
Τον Φεβρουάριο του 2008 ο Γ. Δραγασάκης έφερε το θέμα στο Κοινοβούλιο. Η απάντηση που πήρε ήταν ότι η χώρα μας θα υποβάλει το σχετικό αίτημα στη Γερμανία. Πέντε χρόνια μετά τα αποτελέσματα αναμένονται…
Το βασικό ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί αφού οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είχαν στα χέρια τους τη λίστα δεν την αξιοποίησαν για το δημόσιο συμφέρον και γιατί δεν εκλήθησαν από την Εφορία οι Ελληνες να δικαιολογήσουν τα ποσά των καταθέσεων που είχαν στο Λίχτενσταϊν.
Και ενώ στην Ελλάδα οι αρμόδιες αρχές περί άλλα τύρβαζαν, η Γερμανία αξιοποίησε στο έπακρο το υλικό από τη λίστα για το χτύπημα της φοροδιαφυγής.
Η λίστα Λίχτενσταϊν η αλλιώς λίστα Κίμπερ περιήλθε στην κατοχή των γερμανικών αρχών από τον πρώην συνεργάτη της τράπεζας του Λίχτενσταϊν LGT, Χάινριχ Κίμπερ, ο οποίος πούλησε στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ένα CD με ονόματα Γερμανών φοροφυγάδων έναντι 4,6 εκατ. ευρώ.
Η λίστα χρησιμοποιήθηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για να ερευνηθούν οι καταθέσεις στην LGT τουλάχιστον 600 ατόμων, ενώ η δίωξη οικονομικού εγκλήματος πραγματοποίησε δεκάδες εφόδους σε επιχειρήσεις και τράπεζες στο Μόναχο, στο Αμβούργο και στη Φρανκφούρτη.
Παρότι η λίστα είχε έρθει στην κατοχή των γερμανικών αρχών το 2006, η υπόθεση έγινε γνωστή το 2008, όταν έγινε έφοδος στα γραφεία και την κατοικία του τότε επικεφαλής της Deutsche Post (γερμανικά ταχυδρομεία), Κλάους Τσουμβίνκελ, για τον οποίο υπήρχαν υπόνοιες ότι είχε αποκρύψει καταθέσεις ύψους ενός εκατ. ευρώ. Υπό την πίεση της κυβέρνησης ο Τσουμβίνκελ παραιτήθηκε και κατέβαλε πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου, ενώ οι επιδρομές συνεχίστηκαν στη UBS, την Dresdner Bank και την Berenberg Bank.
Οι εφορίες της Γερμανίας ανέφεραν ότι συνολικά ελέγχθηκαν περίπου 900 περιπτώσεις, εκ των οποίων αρκετοί παραδόθηκαν μόνοι τους και κατέβαλαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα προκειμένου να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις.
Διπλωματικός πόλεμος
Η αγορά του CD δημιούργησε διπλωματική ένταση μεταξύ Γερμανίας και Λίχτενσταϊν. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ζήτησαν τη συνδρομή του Λίχτενσταϊν, χωρίς όμως ανταπόκριση.
Σημειωτέον ότι ανάλογη λίστα είχε αγοραστεί και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που προχώρησαν στη σύσταση ειδικής επιτροπής της Γερουσίας για τη διερεύνηση των περιπτώσεων φοροδιαφυγής.
Μάλιστα το Λίχτενσταϊν συνεργάστηκε επισήμως με την Ουάσιγκτον, παρέχοντας στην επιτροπή ορισμένα επιπρόσθετα στοιχεία.
Στο εσωτερικό της Γερμανίας υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις για τη νομιμότητα της χρήσης μιας λίστας η οποία είναι προϊόν κλοπής, και για κάποιο διάστημα η γερμανική κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Το 2010, όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απεφάνθη ότι η διεξαγωγή ερευνών βάσει των στοιχείων που περιείχε το CD δεν αντίκειται στη γερμανική νομοθεσία και το Σύνταγμα.
Πώς «καθαρίζουν» τα CD
Ειδικό κονδύλι για την αγορά CD με υλικό και στοιχεία για φοροδιαφυγή από Γερμανούς πολίτες προβλέπεται στον γερμανικό κρατικό προϋπολογισμό για όλα τα κρατίδια και μάλιστα το σχετικό κονδύλι ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ ανά κρατίδιο. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ο φορολογικός συντελεστής, που θα επιβληθεί σε κρυφά εισοδήματα στο εξωτερικό που θα εντοπισθούν από τους ελέγχους, κυμαίνεται από 21% μέχρι 42% ανάλογα με το ύψος, την πηγή προέλευσης του ποσού και την επαγγελματική ταυτότητα του πολίτη. Αν τα χρήματα που έχουν μεταφερθεί σε άλλες χώρες δεν έχουν δηλωθεί στο περιουσιολόγιο, όπως προβλέπει ο νόμος, τότε δημεύεται ολόκληρο το ποσό.
Ραβασάκι από Εφορία σε 25.500 πολίτες
Κρυφά εισοδήματα, που ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, από 25.500 φορολογουμένους με καταθέσεις στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 έχουν εντοπίσει οι αρχές από τον έλεγχο της λίστας με τους 54.000 καταθέτες και ήδη αποστέλλονται κλήσεις για εξηγήσεις και υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων με καταβολή του πρόσθετου φόρου.
Ο έλεγχος των υπηρεσιών έδειξε τεράστιες και σε πολλές περιπτώσεις κραυγαλέες διαφορές μεταξύ των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις φορολογικές δηλώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι φορολογούμενος με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 10.000 ευρώ φυγάδευσε στο εξωτερικό 500.000 ευρώ, ενώ άλλος με εισόδημα 25.000 ευρώ απέστειλε έμβασμα σε τράπεζα του εξωτερικού ύψους 1.000.000 ευρώ.
Επίσης από τα στοιχεία προκύπτει ότι φορολογούμενοι χαμηλού και μεσαίου οικονομικού προφίλ διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό ύψους 70.000.000 και 150.000.000 ευρώ.
Οι αποκλίσεις
«Οι αποκλίσεις μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων στην Εφορία εισοδημάτων είναι τεράστιες και σε πολλές περιπτώσεις προκλητικές, αφού η ψαλίδα φθάνει μέχρι και τα 2.500.000 ευρώ, έλεγε αρμόδιος παράγοντας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων, το συνολικό ποσό των καταθέσεων που μένει «ακάλυπτο» από τις φορολογικές δηλώσεις είναι πάνω από 8 δισ. ευρώ και με έναν πρόχειρο υπολογισμό από τη φορολόγησή τους το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει πάνω από 3 δισ. ευρώ.
Οι υπόχρεοι καλούνται με επιστολή να δικαιολογήσουν τα ποσά των καταθέσεων που είναι σε αναντιστοιχία με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους υποβάλλοντας ηλεκτρονικά συμπληρωματικές τροποποιητικές δηλώσεις για κάθε έτος που παρουσιάζεται η απόκλιση στα δηλωθέντα εισοδήματα. Οσοι δεν υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις, το ΣΔΟΕ θα τους ελέγξει εξονυχιστικά και θα τους επιβάλει πρόσθετο φόρο με συντελεστή μέχρι 45% επί της διαφοράς του δηλωθέντος εισοδήματος και του ποσού της κατάθεσης, καθώς και προσαυξήσεις ανάλογα με τον χρόνο γένεσης της υποχρέωσης καταβολής του φόρου.
Οι υποθέσεις διακίνησης «μαύρου χρήματος» θα σταλούν στη Δικαιοσύνη για την άσκηση ποινικών διώξεων, ενώ θα υπάρχει και δέσμευση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη πολλοί φορολογούμενοι, για να αποφύγουν τα χειρότερα, σπεύδουν να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις μέσω Διαδικτύου και ζητούν διακανονισμό με την Εφορία για την καταβολή του πρόσθετου φόρου και των προσαυξήσεων που αναλογούν στο αποκρυφθέν ποσό.
Πέραν των εμβασμάτων, έχουν καταρτιστεί λίστες με μεγαλοκαταθέτες σε ελληνικές τράπεζες. Από τη μέχρι στιγμής επεξεργασία των στοιχείων και τους ελέγχους προκύπτει ότι δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν παρκάρει στα γκισέ των τραπεζών άφθονο «μαύρο χρήμα» από κρυφές και παράνομες δραστηριότητες, για να σβήσουν τα ίχνη στην Εφορία και να αποφύγουν φόρους, ποινικές διώξεις και άλλες κυρώσεις.
Οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι πίσω από περιπτώσεις φορολογουμένων χωρίς καμία εμφανή επαγγελματική δραστηριότητα και με μεγάλα ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από άλλες πηγές (πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, κληρονομιές κ.ά.), κρύβονται κυκλώματα τοκογλυφίας και άλλες παράνομες οικονομικές δραστηριότητες.
Υπάρχουν ασύλληπτες από τον ανθρώπινο νου περιπτώσεις, έλεγε στέλεχος του ΣΔΟΕ φέροντας παράδειγμα φορολογούμενο που τα τελευταία τρία χρόνια εμφανίζεται ως άνεργος και έχει στην τράπεζα λογαριασμό 500.000 ευρώ και συνταξιούχος με την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ που πέρυσι απέστειλε έμβασμα 150.000 ευρώ σε τράπεζα της Αυστραλίας.
Τα κολπάκια
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μηχανεύονται διάφορα κόλπα και μεθόδους για να δικαιολογήσουν τη μεγάλη ψαλίδα μεταξύ καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων. Οπως πλασματικές δωρεές χρημάτων από συγγενικά πρόσωπα μέχρι «υπερτιμολογημένες» πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και χρυσές κληρονομιές. Φορολογούμενος που κλήθηκε από την Εφορία να δώσει εξηγήσεις, υποστήριξε ότι πούλησε οικόπεδο και εισέπραξε 400.000 ευρώ, αλλά από τον έλεγχο των συμβολαίων προέκυψε ότι η εμπορική αξία του οικοπέδου ήταν μόλις 30.000 ευρώ.
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις φορολογουμένων που αποδέχονται ότι έχουν παρανομήσει και μάλιστα έρχονται σε συμφωνία με τις ελεγκτικές αρχές καταβάλλοντας ποσά πρόσθετου φόρου ακόμα και άνω του εκατομμυρίου ευρώ.
Αυτό γίνεται κυρίως στις περιπτώσεις ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής που τα εμφάνιζαν ως επαγγελματικά, για να αποφύγουν τεκμήρια και ΦΠΑ.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε φακέλωμα τουλάχιστον 250.000 φυσικών προσώπων που από το έτος 2000 και μετά φυγάδευσαν στο εξωτερικό μέσω τραπεζικών εμβασμάτων ποσά άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας. Με «εμπιστευτικό» έγγραφο που απέστειλε στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ζητά λίστα με ποσά εμβασμάτων, κινήσεις λογαριασμών, ονόματα δικαιούχων, συνδικαιούχων, εντολέων διευθύνσεις, επαγγέλματα και φορολογικό ιστορικό.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
antonakos@pegasus.gr
Πηγή: ΕΘΝΟΣ