Ο κάθε κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 624 ετών για τη χρήση θανατηφόρας βίας που οδήγησε στον θάνατο 52 κρατουμένων.
Συνολικά 111 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια... της εξέγερσης, σε μία από τις τότε μεγαλύτερες φυλακές της Νοτίου Αμερικής.
Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν το Σάββατο 25 αστυνομικοί στη Βραζιλία, για τη συμμετοχή τους στην βίαιη καταστολή εξέγερσης στη φυλακή Καραντίρου του Σάο Πάουλο το 1992, η οποία κατέληξε στο θάνατο 111 κρατουμένων.
Ο κάθε κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 624 ετών για τη χρήση θανατηφόρας βίας που οδήγησε στον θάνατο 52 κρατουμένων.
Η καταδίκη των 25 αστυνομικών αποτελεί το δεύτερο από τα συνολικά τέσσερα στάδια της πολύκροτης δίκης αναφορικά με την εξέγερση στην Καραντίρου. Το κάθε στάδιο συνδέεται με τα αιματηρά γεγονότα που έλαβαν χώρα σε διαφορετικούς ορόφους του σωφρονιστικού καταστήματος. Ακόμα 23 αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε ισόβια τον Απρίλιο, στο πλαίσιο του πρώτου σταδίου της δίκης.
Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν πως έδρασαν σε καθεστώς αυτοάμυνας, καθότι πολλοί κρατούμενοι ήταν οπλισμένοι. Αναμένεται να παραμείνουν ελεύθεροι έως την επιδίκαση της έφεσής τους, η οποία θα είναι δυνατή μονάχα μετά τη λήξη και του τέταρτου σταδίου της δίκης, πιθανότατα τον Ιανουάριο του 2014.
Παράλληλα, οι εννέα από τους 25 καταδικασθέντες που παραμένουν ενεργοί στην Αστυνομία θα αποταχθούν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η εξέγερση ξέσπασε στις 2 Οκτωβρίου του 1992, με αφορμή μία λογομαχία μεταξύ δύο κρατουμένων, η οποία όμως γρήγορα εξελίχθηκε σε σύγκρουση μεταξύ αντίπαλων συμμοριών. Την εποχή εκείνη, η Καραντίρου ήταν μία από τις μεγαλύτερες φυλακές στη Νότιο Αμερική, στεγάζοντας περίπου 10.000 κρατούμενους.
Η Καραντίρου τελικά έκλεισε το 2002, στον απόηχο μίας σειράς συγχρονισμένων εξεγέρσεων σε 27 φυλακές ανά την επαρχία του Σάο Πάουλο, όπου οι κρατούμενοι άρπαξαν χιλιάδες επισκέπτες ως ομήρους.