Επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του αρχηγού Στρατού Ξηράς και μετέπειτα αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν ο στρατηγός Μπεκίρ Καλιοντσού, μέχρι πρότινος επικεφαλής της ισχυρής Στρατοφυλακής, ο οποίος ωστόσο αποστρατεύτηκε.
Σημειώνεται πως το όνομά του ...φέρεται να έχει εμπλακεί στην υπόθεση Εργκενεκόν, με την απόφαση του δικαστηρίου να αναμένεται την Δευτέρα.
Τον διορισμό των νέων αρχηγών των τριών ‘Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε το Σάββατο η Τουρκία, λίγες ημέρες αφότου η Βουλή επικύρωσε τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του στρατού.
Συγκεκριμένα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, αρμόδιο για τις προαγωγές και αποστρατείες ανώτατων αξιωματικών, διόρισε το στρατηγό Χουλούσι Ακάρ ως νέο επικεφαλής του Στρατού Ξηράς.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ακάρ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα αρχηγού ΓΕΕΘΑ το 2015, αντικαθιστώντας την προηγούμενη επιλογή Ερντογάν για την εν λόγω θέση, τον στρατηγό Νετσντέτ Οζέλ. Ο Οζέλ ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2011, έπειτα από την αιφνιδιαστική παραίτηση της τότε στρατιωτικής ηγεσίας.
Επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του αρχηγού Στρατού Ξηράς και μετέπειτα αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν ο στρατηγός Μπεκίρ Καλιοντσού, μέχρι πρότινος επικεφαλής της ισχυρής Στρατοφυλακής (στρατιωτική δύναμη υπεύθυνη για την τήρηση της τάξης σε περιοχές που βρίσκονται έξω από την αρμοδιότητα της πολιτικής Αστυνομίας), ο οποίος ωστόσο αποστρατεύτηκε.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα ήταν αντίθετη στην επιλογή Καλιοντσού καθώς τον θεωρούσε επικριτή της κυβέρνησης Ερντογάν, ενώ παράλληλα το όνομά του φέρεται να έχει αναφερθεί σε καταθέσεις μαρτύρων για την πολύκροτη υπόθεση Εργκενεκόν. Η απόφαση του δικαστηρίου για το Εργκενεκόν αναμένεται την Δευτέρα.
Παράλληλα, το Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε τον διορισμό του αντιναυάρχου Μπουλέντ Μποστάνογλου ως διοικητή του Ναυτικού, και του αντιπτεράρχου Ακίν Οζτούρκ ως επικεφαλής της Αεροπορίας. Νέος αρχηγός της Στρατοφυλακής ανέλαβε ο στρατηγός Σερβέτ Γιορούκ.
Υπενθυμίζεται πως οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν τρία πραξικοπήματα μεταξύ του 1960 και του 1980, ενώ παράλληλα οδήγησαν στην πτώση της ισλαμικής κυβέρνησης το 1997.
Κατά την πρωθυπουργία του, ο κ. Ερντογάν έχει συρρικνώσει την επιρροή του στρατού στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, ενώ παράλληλα εκατοντάδες ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί έχουν συλληφθεί και οδηγηθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη φερόμενη εμπλοκή τους στα φερόμενα πραξικοπηματικά σχέδια Βαριοπούλα (Balyoz) και Εργκενεκόν.