Από τον Ιούλιο του 2014 και σε έξι μηνιαίες δόσεις θα αρχίσουν να πληρώνουν οι φορολογούμενοι τον νέο ενιαίο φόρο σε όλα τα ακίνητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη ...
φορολογία των ακινήτων, το οποίο κατατίθεται εκτός απροόπτου αύριο στη Βουλή θα προβλέπει την εξόφληση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε έξι μηνιαίες δόσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να «τρέχουν» απ τν ερχόμενο Ιούλιο.
Σημειώνεται ότι σήμερα το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ εξοφλείται σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, ο ΦΑΠ των ετών 2011-2012 σε επτά μηνιαίες δόσεις και ο ΦΑΠ του 2013 σε πέντε μηνιαίες δόσεις.
Το νέο σύστημα φορολογίας των ακινήτων, με βάση το τελευταίο σενάριο, προβλέπει την επιβολή ενός φόρου ανά ακίνητο και ενός συμπληρωματικού φόρου, όπως είναι σήμερα ο ΦΑΠ, αλλά με αύξηση του ατομικού αφορολογήτου για φυσικά πρόσωπα στα 300.000 από 200.000 ευρώ.
Ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους κ.λπ.). Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:
Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια.
Οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια.
Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα ή στο 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Ο συμπληρωματικός φόρος θα έχει τη λογική του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που ισχύει και σήμερα. Δηλαδή θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ. Επίσης οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας λίγο πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ.
Γ. Στουρνάρας
«Ο φόρος ακινήτων είναι ο δικαιότερος φόρος, ιδιαίτερα σε μία χώρα που έχει μεγάλη φοροδιαφυγή και τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή κατευθύνονται στα ακίνητα», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Mega, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ήταν τελευταία στον ΟΟΣΑ που δεν είχε στην ουσία φόρο ακινήτων και τώρα βρίσκεται στη μέση.
Για τις αντικειμενικές αξίες ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι θα αναπροσαρμοστούν το 2016 και τόνισε ότι δεν ήταν δυνατόν να αναπροσαρμοστούν τώρα, διότι θα έπρεπε να αυξηθούν στις λαϊκές γειτονιές και να μειωθούν στα βόρεια προάστια. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι αντικειμενικές χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των ακινήτων και δεν επιβάλλεται ο φόρος πάνω σ' αυτές.