9 «οιωνοί» που προειδοποιούν για την καρδιά σας

Για του λόγου το αληθές, σας παρουσιάζουμε 9 προειδοποιητικά σημάδια, που δεν πρέπει να αγνοείτε.


Πόνος στο στήθος

Πρόκειται ένα κλασικό σύμπτωμα, που προϊδεάζει για καρδιακό επεισόδιο. Ειδικά μάλιστα εάν συνοδεύεται από ναυτία, τάση για έμετο και εφίδρωση, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το παραβλέψετε.


Τι πρέπει να κάνετε: ...
Μην προσπαθήσετε να μετακινηθείτε, απλά καλέστε τον προσωπικό σας γιατρό και ενημερώστε τον ή εναλλακτικά καλέστε κατευθείαν ένα ασθενοφόρο. Έστω και εάν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, μη θεωρήσετε ότι ξεπεράσατε τον κίνδυνο. Μόνο ένας ειδικός μπορεί να κάνει αυτή τη διάγνωση.


Έντονη πίεση στο στήθος
Πολλοί παρομοιάζουν την έντονη πίεση στο στήθος, σαν να κάθεται πάνω τους ένας ελέφαντας. Άλλοι την αισθάνονται σαν έναν πολύ έντονο πόνο, που δυσκολεύει την αναπνοή. Όπως και αν το περιγράφετε, δεν είναι ώρα για να το ρισκάρετε.


Τι πρέπει να κάνετε: Αν η πίεση διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά, καλέστε ένα ασθενοφόρο. Αν σε αντίθετη περίπτωση, ο πόνος επανέρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά διαρκεί λίγο, καλέστε τον γιατρό σας και ζητήστε του οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε.




Πόνος στην πλάτη
Στην  περίπτωση που ο πόνος εντοπίζεται ψηλά στην πλάτη, ίσως πρόκειται για  κάποιον «τραβηγμένο» μυ. Ωστόσο, μπορεί να συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό,  όπως είναι η ρήξη αορτής.


Τι πρέπει να κάνετε: Εάν  ο πόνος ξεκινά ή συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της άσκησης και  προηγουμένως είχατε κάποιον τραυματισμό, επικοινωνήστε με τον προσωπικό  σας γιατρό, ειδικά μάλιστα εάν ο πόνος, μετατίθεται σε κάποιο άλλο μέρος  του σώματος (εκτός από το στήθος). Εάν ο πόνος επανέρχεται σε  ακαθόριστη χρονική στιγμή και διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά και  παράλληλα έχετε την αίσθηση ναυτίας, πρέπει να καλέσετε αμέσως  ασθενοφόρο.


Μούδιασμα στα χέρια
Πρόκειται για  ένα ακόμα συνηθισμένο σημάδι καρδιακού επεισοδίου. Η αίσθηση του  μουδιάσματος στα χέρια ξεκινά από το στήθος και «προχωρά» στο αριστερό  χέρι. Ενδεχομένως να αισθάνεστε το ίδιο μούδιασμα στο λαιμό, το δεξί  χέρι, τα δόντια και το στομάχι.


Τι πρέπει να κάνετε: Εάν  πρόκειται για ένα απλό μούδιασμα στο χέρι, επικοινωνήστε με τον  προσωπικό γιατρό. Στην περίπτωση όμως, που το μούδιασμα διαρκεί  περισσότερο από μισή ώρα, επηρεάζει και άλλα μέρη του σώματος και  συνοδεύεται από ζάλη και ναυτία καλέστε ασθενοφόρο.











Αδικαιολόγητη κόπωση
Εάν  αισθάνεστε κόπωση χωρίς καμία προφανή αιτία, ενώ κάνετε τις  συνηθισμένες δουλειές του σπιτιού, μπορεί να είστε στα «πρόθυρα» ενός  καρδιακού επεισοδίου. Το σύμπτωμα της κόπωσης παρατηρείται ωστόσο  περισσότερο στις γυναίκες παρά τους άντρες, όταν πρόκειται για καρδιακό  πρόβλημα.


Τι πρέπει να κάνετε: Κλείστε ένα ραντεβού  με τον καρδιολόγο σας, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Μπορεί βέβαια να  πρόκειται για κούραση λόγω γήρατος, άγχους ή ακόμα και έλλειψης ύπνου. Ο  γιατρός σας θα αποφανθεί, μετά από σειρά εξετάσεων, για το πόσο  σημαντικό είναι και ποια θεραπεία πρέπει να ακολουθήσετε.


Δύσπνοια κατά το περπάτημα
Η  δύσπνοια, όταν ασκείστε ή απλά περπατάτε είναι ένας συνηθισμένος  οιωνός, ότι κάτι δεν πάει καλά. Ειδικά μάλιστα, όταν συνοδεύεται από  πόνο στο στήθος ή πίεση, που «φεύγει» όταν σταματάτε, πρέπει να  μεριμνήσετε αμέσως. Επιπλέον, εαν η δύσπνοια συνεχίζεται, ενώ είστε  ξαπλωμένοι, τότε ίσως πρόκειται για κάποια μορφή καρδιακής ανεπάρκειας.



Τι πρέπει να κάνετε: Εάν  καθίσετε στο κρεβάτι χωρίς να είστε ξαπλωμένοι, μπορεί να αισθανθείτε  λίγο καλύτερα. Αν η δύσπνοια όμως επιμένει ή αν αισθάνεστε, ότι πρέπει  να αναπνέετε πολύ γρήγορα για διάστημα μεγαλύτερο της μισής ώρας,  καλέστε αμέσως ένα ασθενοφόρο.



Δυσπεψία
Η  δυσπεψία είναι ένα «ύπουλο» σύμπτωμα, στο οποίο οι περισσότεροι δε  δίνουν την δέουσα σημασία. Γίνεται ακόμα πιο «αποπροσανατολιστική»  βέβαια, όταν ρευτείτε και ανακουφιστείτε. Αλλά η αλήθεια είναι, ότι  αρκετές φορές μία απλή (για σας) δυσπεψία, μπορεί να κρύβει σοβαρά  σημάδια της στεφανιαίας νόσου.


Τι πρέπει να κάνετε: Αρχικά  μπορείτε να πάρετε ένα αντιόξινο φάρμακο και να περιμένετε. Αν η  δυσφορία δεν σας «εγκαταλείψει» μέσα σε διάστημα μισής ώρας, τότε  καλέστε τον γιατρό σας και ρωτήστε εάν θα πρέπει να επισκεφτείτε τα  επείγοντα του κοντινότερου νοσοκομείου.



Πρήξιμο
Το  πρήξιμο ή οίδημα, κατά τον επιστημονικό όρο, συμβαίνει όταν η καρδιά δεν αιματώνεται σωστά. Αν αισθάνεστε αδυναμία και εξουθένωση όταν περπατάτε ή έχετε πρησμένους αστραγάλους και αντιμετωπίζετε παράλληλα  δυσκολία στην αναπνοή όταν ξαπλώνετε, τότε έχετε συγκεντρώσει αρκετά  ύποπτα σημάδια. 


Τι πρέπει να κάνετε: Κλείστε αμέσως ένα ραντεβού με τον καρδιολόγο σας.




Αρρυθμία
Μία  αρρυθμία συμβαίνει, όταν ο χτύπος της καρδιάς δυσλειτουργεί, είτε αυτό  σημαίνει ότι είναι ασυνήθιστα πιο γρήγορος, πιο αργός ή σε γενικές  γραμμές ακανόνιστος. Στην ουσία δηλαδή οι αρρυθμίες είναι πρόβλημα του  καρδιακού ρυθμού και προκαλούνται όταν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα στην  καρδιά, που συντονίζουν τις συντεταγμένες των καρδιακών παλμών, δε  λειτουργούν σωστά.


Οι αρρυθμίες μπορεί να προκληθούν από  το άγχος, την πολύ καφεΐνη και άλλες καθημερινές συνήθειες, αλλά σε αυτή  τη μορφή συνήθως δεν είναι απειλητικές για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο,  η διαφορά μεταξύ μιας συνηθισμένης αρρυθμίας και μιας σοβαρής είναι,  ότι η δεύτερη συνοδεύεται από συμπτώματα όπως είναι η ζάλη και η τάση  λιποθυμίας.


Τι πρέπει να κάνετε: Ελέγξτε το σφυγμό  σας. Τοποθετήστε το δείκτη και το μέσο δάχτυλο από το ένα σας χέρι στον  καρπό του άλλου χεριού σας και μετρήστε τους σφυγμούς σας για 15  δευτερόλεπτα. Εάν ξεπερνούν τους 140 τότε καλέστε ασθενοφόρο.

Αναγνώστες