Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να διεξαχθεί η συζήτηση που ξεκινά σήμερα στην γαλλική βουλή για το επίμαχο νομοσχέδιο με στόχο την καταπολέμηση της πορνείας που προβλέπει την επιβολή τσουχτερών προστίμων στους πελάτες και μέτρα κατά της εκπόρνευσης μέσω διαδικτύου.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο...
, όσοι συλλαμβάνονται να πληρώνουν για σεξουαλικές υπηρεσίες θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο που θα ξεκινά απο τα 1500 ευρώ και θα διπλασιάζεται για τους κατ' εξακολούθηση παραβάτες.
Η πορνεία είναι νόμιμη στην Γαλλία, όχι όμως η εξώθηση σε πορνεία και η προαγωγή. Ο αριθμός των ατόμων που εκδίδονται στην χώρα, εκτιμάται ότι κινείται μεταξύ 20.000 - 40.000 και ότι πρόκειται κατά κύριο λόγο για αλλοδαπούς. Το νούμερο αμφισβητείται ωστόσο από το γαλλικό συνδικάτο για τους εκδιδόμενους (Strass) το οποίο αποκαλύπτει ότι στην Γερμανία, ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται στις 400.000, είναι δηλαδή δεκαπλάσιος.
Οι επικριτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι η ποινικοποίηση των πελατών θα οδηγήσει τους εκδιδόμενους να κινούνται υπογείως.
Εκτός απο την Γαλλία και άλλες χώρες έχουν λάβει κατά καιρούς μέτρα για να περιορίσουν τον αγοραίο έρωτα. Η Σουηδία εισήγαγε ανάλογο νόμο το 1999 που είχε ως στόχο τους πελάτες και έκτοτε ο αριθμός όσων εκδίδονταν στο πεζοδρόμιο, έχει πέσει κατακόρυφα στις μεγάλες πόλεις.
Ωστόσο στις γειτονικές Νορβηγία και Δανία οι εκδιδόμενοι στο πεζοδρόμιο έχουν αυξηθεί.
Η Ολλανδία νομιμοποίησε την πορνεία το 2000 κάτι που οι επικριτές θεωρούν ότι αποτέλεσε «δώρο» για διακινητές και προαγωγούς.