Κριθαράκι στο μάτι: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Χαλάζιο ή κριθαράκι όπως το λέμε συνήθως, είναι ο έντονος ερεθισµός που παρουσιάζεται στα βλέφαρα, προκαλώντας  διόγκωση και ενόχληση. 

Η διόγκωση αυτό κοκκινίζει και θυμίζει ένα μικρό «μπαλάκι», αυτό που λέμε «κριθαράκι». Δεν είναι λίγες οι φορές...
που η διόγκωση αυτή μπορεί να προκαλεί πρακτικό πρόβλημα στην όραση.

Συνήθως το κριθαράκι δηµιουργείται µε βάση τη βλεφαρίτιδα η οποία είναι µία επίµονη φλεγµονή των βλεφάρων και δεν είναι µία ασθένεια ή µόλυνση, αλλά περισσότερο µία κακή λειτουργία των αδένων λαδιού.

Τι είναι το χαλάζιο;

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, χειρουργός – οφθαλμίατρος Αναστάσιος Καννελόπουλος, η εμφάνιση του χαλάζιου έχει σχέση με τον μηχανισμό παραγωγής λαδιού στο χείλος των βλεφάρων.

«Ο σκοπός παραγωγής του λαδιού που εκρέει στο χείλος των βλεφάρων είναι η ανάμιξή του µε το υγρό συστατικό των δακρύων, έτσι ώστε τα δάκρυα να λιπαίνουν την πολύ ευαίσθητη επιφάνεια του µατιού που έρχεται σε διαρκή τριβή µε τα βλέφαρα κατά το ανοιγοκλεισίµο των µατιών. Το λάδι παράγεται µέσα στο βλέφαρο από µικρούς αδένες οι οποίοι είναι οργανωµένοι κάθετα µέσα σε αυτό και εκρέουν σε µικρά ανοίγματα που βρίσκονται πίσω από τη συστοιχία των βλεφαρίδων. ∆ηλαδή λίγο πιο κοντά στο µάτι από ότι είναι η συστοιχία των βλεφαρίδων. Όταν η παραγωγή του λαδιού µέσα από αυτούς τους αδένες που λέγονται αδένες meibomian, δεν γίνεται φυσιολογικά αλλά γίνεται µε πιο παχύρευστο τρόπο ή εάν από µακιγιάζ ή από κάποια άλλη φλεγµονή κλείσει ένα από τα ανοίγματα αυτών των αδένων, τότε ο αδένας «φουσκώνει» και αυτό δηµιουργεί σηµαντική φλεγµονή», αναφέρει ο κ. Α. Κανελλόπουλος.

Σε µερικές περιπτώσεις  «σπάει» και απελευθερώνεται το περιεχόμενό του στον ιστό µέσα στο βλέφαρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα να δημιουργηθεί μια σηµαντική φλεγµονή, η οποία όµως, συνήθως είναι στείρα, δηλαδή δεν είναι φλεγµονή η οποία γίνεται µε βάση κάποια µόλυνση.

Κριθαράκι στο μάτι: Αντιμετώπιση – θεραπεία

Το κριθαράκι στο μάτι θεραπεύεται όπως η βλεφαρίτιδα, δηλαδή με ζεστές κομπρέσες, τεχνητά δάκρυα και αν δεν υποχωρεί με αυτούς τους τρόπους τότε θα πρέπει να συστήσει ο γιατρός κάποια αλοιφή με αντιβιοτικό και κορτιζόνη.
Η χρήση αυτής της αλοιφής θα πρέπει να γίνει μόνο μετά από σύσταση του γιατρού, γιατί η αλόγιστη χρήση φαρμάκων με κορτιζόνη στο μάτι, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα , ακόμα και γλαύκωμα και καταρράκτη.
Αν ακόμα επιμένει το κριθαράκι στο μάτι, τότε ο γιατρός θα συστήσει μία άλλη κατηγορία αντιβιοτικών, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που το κριθαράκι στο μάτι αντιμετωπίζεται χειρουργικά.
Πηγή: onmed.gr



Αναγνώστες