Πανσέληνος: Τα μυστηριώδη γεγονότα, οι μύθοι και οι αλήθειες

Η πεποίθηση ότι η πανσέληνος ασκεί μεγάλη επιρροή στη συμπεριφορά μας έχει σίγουρα μεγάλη απήχηση. Ωστόσο, πέρα από τις διαδόσεις και τους μύθους για ανθρώπους που σεληνιάζονται και λυκανθρώπους, η θεωρία αυτή ....έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών ερευνών ψυχολογίας.

Μάλιστα, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μία νέα έρευνα, η οποία έδειξε ότι άτομα τα οποία κοιμήθηκαν σε εργαστήριο, αξιολόγησαν τν ποιότητα του ύπνου τους ως 15% χειρότερη, όταν είχε πανσέληνο, αν και δεν μπορούσαν να δουν το φεγγάρι, ενώ κατά μέσο όρο τους πήρε πέντε επιπλέον λεπτά για να κοιμηθούν. 

Η μελέτη πήρε μεγάλη δημοσιότητα, ωστόσο επειδή συμμετείχαν μόνο 33 άτομα, οι ερευνητές ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τα συμπεράσματα.

Προκειμένου να ισχυροποιήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ψυχολόγοι ερευνητές James Rotton and Ivan Kelly, από το Πανεπιστήμιο Florida και το Πανεπιστήμιο Saskatchewan αξιολόγησαν και συνέκριναν με τη μέθοδο της μετα-ανάλυσης 37 αντίστοιχες μελέτες, σχετικά με την επίδραση της σελήνης, από το 1985 και μετά.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είχε καμία σχέση με τον αριθμό των εισαγωγών στα ψυχιατρεία, δολοφονιών, αυτοκινητικών, αυτοκτονιών και άλλων εγκλημάτων. 

Μάλιστα, όταν εξέτασαν ανεξάρτητα την κάθε μελέτη, εντόπισαν άλλα στοιχεία που εξηγούσαν τα «περίεργα» φαινόμενα, που υποτίθεται ότι προκαλούσε η πανσέληνος, όπως, για παράδειγμα, ότι συνέπιπτε με κάποια γιορτή ή μέσα σε σαββατοκύριακο.

Άλλη συγκριτική ανάλυση 20 ερευνών το 1992, κατέληξε επίσης στ συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε καμία σχέση ανάμεσα στις φάσεις της Σελήνης και τον αριθμό των αυτοκτονιών, που σημειώθηκαν εκείνο το διάστημα.

Ίσως έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες πολλές έρευνες σχετικά με το φαινόμενο της πανσελήνου, ωστόσο το γεγονός ότι τα επιστημονικά περιοδικά δημοσιεύουν μόνο όσες καταλήγουν σε κάποιο συμπέρασμα, τις έχει κρατήσει στην αφάνεια.

Τέλος, μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση, που ίσως έχει επιστημονική βάση, θέλει, την εποχή που ακόμη δεν υπήρχε φωτισμός στους δημόσιους χώρους, οι άστεγοι να καταλαμβάνονταν από μανία και κρίσεις, εξαιτίας της έλλειψης ύπνου που τους δημιουργούσε το έντονο φως του φεγγαριού. 


onmed.gr

Αναγνώστες