Τουλάχιστον 25 άμαχοι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο συριακός στρατός σε μια αγορά λαχανικών και κοντά σε ένα νοσοκομείο σε ...συνοικία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο Χαλέπι, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, στρατιωτικά ελικόπτερα του καθεστώτος εξαπέλυσαν βαρέλια παραγεμισμένα με εκρηκτικά στη συνοικία Τάρικ αλ-Μπαμπ, στο ανατολικό τμήμα της πρώην οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της αεροπορικής επίθεσης εναντίον των τομέων που ελέγχουν οι εξεγερμένοι στην πόλη.
Δύο γυναίκες, δύο έφηβοι και ένας πολίτης-δημοσιογράφος είναι μεταξύ των νεκρών των επιδρομών αυτών στη συνοικία Τάρικ αλ-Μπαμπ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Παρατηρητηρίου.
“Ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί γιατί υπάρχουν δεκάδες τραυματίες”, ανέφερε η οργάνωση.
“Οι επιδρομές είχαν στόχο μια κατάμεστη αγορά όπου οι άνθρωποι αγόραζαν λαχανικά και ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, πράγμα που εξηγεί το μεγάλο αριθμό των νεκρών”, ανακοίνωσε η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης, ένα δίκτυο ακτιβιστών.
“Υπάρχουν πολλές κατεστραμμένες πολυκατοικίες, μία από τις οποίες κατέρρευσε”, πρόσθεσαν οι ακτιβιστές αυτοί.
Σε ένα βίντεο που ανέβηκε από τους αντάρτες, και η αυθεντικότητα του οποίου δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, βλέπει κανείς τις καταστροφές σε μια αγορά καθώς και καμένα αυτοκίνητα. “Κάποιος απέσυρε τις σορούς των παιδιών, ήταν εκεί με δύο γυναίκες και έναν άνδρα”, λέει ένας άνδρας δείχνοντας ό,τι έχει απομείνει από ένα σκελετό αυτοκινήτου.
“Γυναίκες χωρίς κεφάλια ήταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο, κάποιος έβαλε τις ανθρώπινες σορούς σε σακιά… Ο Θεός θα σε εκδικηθεί, τύραννε”, φωνάζει αναφερόμενος στον Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και τους ακτιβιστές, το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ διεξάγει εδώ και δύο εβδομάδες μια εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 400 ανθρώπους στις συνοικίες του Χαλεπιού που ελέγχονται από τους αντάρτες.
Η επίθεση αυτή, η οποία διεξάγεται με βαρέλια παραγεμισμένα με εκρηκτικά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, έχει καταδικαστεί από τις δυτικές χώρες και διεθνείς οργανισμούς, ενώ το καθεστώς υποστηρίζει πως στοχοθετεί “τρομοκράτες” που είναι εγκατεστημένοι ανάμεσα στους αμάχους.
Το Χαλέπι, ένα από τα κύρια μέτωπα της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα για περισσότερα από δυόμισι χρόνια, έχει διαιρεθεί από το καλοκαίρι του 2012 ανάμεσα σε τομείς που ελέγχουν οι αντάρτες και περιοχές που ελέγχει το καθεστώς.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το καθεστώς προσπαθεί να προωθηθεί στους τομείς των ανταρτών, που βρίσκονται στην πλειονότητά τους στο ανατολικό τμήμα της πόλης, καταφεύγοντας σε τακτικές που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για να καταλάβουν άλλες περιοχές.
“Το καθεστώς θέλει να ανακαταλάβει τις συνοικίες των ανταρτών μέσω αεροπορικών επιδρομών που τρομοκρατούν τον πληθυσμό και διασπείρουν τους εξεγερμένους”, δηλώνει ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.
“Στη συνέχεια, θα προσπαθήσει να πολιορκήσει τους τομείς αυτούς, ακόμη και αν προς το παρόν δεν έχει αρκετά στρατεύματα”, πρόσθεσε.
Σήμερα, το καθεστώς εξαπέλυσε επίσης βαρέλια με εκρηκτικά στα περίχωρα της φυλακής του Χαλεπιού, στη βόρεια περιφέρεια της πόλης. Η φυλακή πολιορκείται από τον Απρίλιο από τους τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ-Νόσρα και ομάδες ισλαμιστών ανταρτών που επιδιώκουν να πάρουν τον έλεγχο της φυλακής.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, αεροπλάνα και ελικόπτερα του καθεστώτος απογειώνονται από στρατιωτικά αεροδρόμια της επαρχίας του Χαλεπιού, κυρίως από το Νάιραμπ, ανατολικά της μητρόπολης.
Αν και επισήμως το καθεστώς δεν παραδέχεται ότι έχει καταφύγει σε αυτά τα βαρέλια με εκρηκτικά, πηγή ασφαλείας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η τεχνική αυτή κοστίζει λιγότερο απ’ ό,τι οι πύραυλοι.
Στη Μουανταμίγια αλ-Σαμ, ένα προάστιο νοτιοδυτικά της Δαμασκού που πολιορκείται και βομβαρδίζεται εδώ και ένα χρόνο, μαχητές δήλωσαν πως έχουν φθάσει “πολλά οχήματα που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια”.
Την Τετάρτη είχε επιτευχθεί εκεχειρία ανάμεσα στο στρατό και στους αντάρτες. Η εκεχειρία προέβλεπε ότι θα διοχετεύονταν τρόφιμα στην πόλη σε αντάλλαγμα για σήματα “καλής θέλησης” εκ μέρους των κατοίκων, που θα υλοποιούνταν με την ανάρτηση σημαιών του καθεστώτος πάνω στις δεξαμενές νερού.