Οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να βλέπουν ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία, σε αντίθεση με την κρατούσα άποψη, που υποστηρίζει ότι η αίσθηση της όρασης δεν μπορεί να αναπτυχθεί αν τα μάτια δεν λειτουργούν στη διάρκεια μιας «κρίσιμης περιόδου» κατά τη βρεφική ηλικία...
Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας μελέτης, που πραγματοποίησαν ερευνητές του ΜΙΤ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS.
Οι ερευνητές εξέτασαν 11 παιδιά που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση για αφαίρεση καταρράκτη.
Συγκεκριμένα, δύο φορές μετά την επέμβαση, στους έξι και στους 12 μήνες εξέτασαν την ικανότητα των παιδιών να βλέπουν αντιθέσεις (κάτι που μας επιτρέπει να διακρίνουμε τα μαύρα γράμματα σε μια λευκή σελίδα) με τη βοήθεια ενός υπολογιστή.
Πέντε από τα 11 παιδιά δεν παρουσίαζαν καμία βελτίωση ένα χρόνο μετά την επέμβαση και ένα μάλιστα εμφάνισε επιδείνωση της όρασης, πιθανώς λόγω επιπλοκών της επέμβασης.
Τα υπόλοιπα πέντε παιδιά όμως πέτυχαν «αξιοσημείωτη» πρόοδο, και δύο από αυτά, ηλικίας 11 και 15 ετών, αύξησαν την ευαισθησία τους στο κοντράστ κατά 30 φορές.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ο ρυθμός βελτίωσης μπορεί να ξεπεράσει αυτόν που παρατηρείται σε φυσιολογικά αναπτυσσόμενα βρέφη, σημειώνοντας σχετικά με τα νέα ευρήματα:
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το ανθρώπινο οπτικό σύστημα μπορεί να διατηρεί την πλαστικότητά του πέρα από την κρίσιμη περίοδο ακόμα και μετά την πρώιμη και παρατεταμένη τυφλότητα».