Ενας Ρεπουπλικάνος που ντρεπόταν να το δηλώσει δημόσια.
Ενας πολυεκατομμυριούχος, σκληρός παίκτης της Wall Street, στο όριο του θρύλου. Μα, πάνω από όλα το περίεργο, σχεδόν...
εκκεντρικό, όνειρό του να δωρίσει όλη την περιουσία του πριν πεθάνει.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο 87χρονος Ρόμπερτ Γουίλσον αποφάσισε να κόψει μόνος του το νήμα της ζωής του, δεν ήθελε να περιμένει άλλο. Επεσε από τον 16ο όροφο της πολυτελούς πολυκατοικίας στην οποία διέμενε. Το χλιδάτο Upper East Side ταράχτηκε από την είδηση, όπως και οι γείτονές του. Επιφανείς όλοι του διεθνούς jet set (ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, η Ντέμι Μουρ, η Γκλεν Κλόουζ, ο Μπόνο, ο Στιβ Μάρτιν, ο Μπρους Γουίλις, και ο Ντάστιν Χόφμαν). Το ίδιο συνέβη και στα ενδότερα της Wall Street, καθώς ο Γουίλσον είχε δημιουργήσει τον δικό του μύθο εκεί μέσα.
Ωστόσο, φαίνεται πως είχε σχεδιάσει τα πάντα. Κάτι που φαίνεται και από το σημείωμα που άφησε στοι διαμέρισμά του, αλλά κυρίως από την εκπλήρωση του αρχικού ονείρου του: όντως 800 εκατ. δολάρια, έφυγαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του και πήγαν σε ιδρύματα. Το έλεγε και το εννοούσε.
Πριν από λίγους μήνες ειχε υποστεί εγκεφαλικό, κάτι που ενδεχόμενα να κόστισε στον κυνηγό των hedge funds. Ο φίλος του, Στέφεν Βισκούσι, μιλώντας στην NY Post είπε πως «πάντα μας έλεγε πως δεν θέλει να υποφέρει από τον χρόνο. Το σχέδιό του ήταν να δώσει όλα του τα χρήματα. Μάλιστα πρόσφατα μου είχε πει ότι του είχαν μείνει μόνο 100 εκατ. δολάρια».
Αυτό το τελευταίο... φορτίο έφυγε -όπως και τα υπόλοιπα εκατομμύρια- με προορισμό την μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική ομάδα υπεράσπισης του Ταμείου Περιβαλλοντικής Αμυνας.
Ο πρόεδρος του Ταμείου, Φρεντ Κρουπ, εξήγησε την ενέργειά του Γουίλσον με τον πλέον προφανή τρόπο «ήταν ένας φιλάνθρωπος. Ο Μπομπ είχε πάθος να βλέπει να γίνονται πράγματα στον κόσμο. Ηταν μια διάνοια. Διάβαζε πολύ, είχε την ικανότητα να βλέπει καταστάσεις που θα συνέβαιναν στο μέλλον, είχε ταλέντο στις επενδύσεις και σίγουρα ήτανβ γνωστός για τη δοτικότητά του».
Το τελευταίο διάστημα ο Γουίλσον ενδιαφερόταν έντονα για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Θεωρούσε πως η οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να συμβαδίζει με το περιβάλλον, καθώς μόνο έτσι θα είναι βιώσιμη.
Το υπόλοιπο μέρος της περιουσίας του Γουίλσον, δόθηκε από τον ίδιο στη Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή της Νέας Υόρκης, το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων, το Nature Conservancy και το Wildlife Conservation Society. Μόνο αφού απαλλάχτηκε και από τα τελευταία 100 εκατ. δολάρια, αποφάσισε να κάνει το άλμα προς το κενό.
Οταν είχε ερωτηθεί από το Bloomberg News γιατί έδωσε χρήματα στη Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή είχε δώσει μια αφοπλιστική απάντηση: «τα καθολικά σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο και μάλλον ο Μπιλ Γκέιτς δεν έχει πολλά χρήματα για να τα σώσει».
iefimerida