Εκπρόσωποι της Ένωσης «Γονείς αγνοούμενων βρεφών», ζήτησαν την υιοθέτηση ειδικού νόμου (lex specialis) που θα αφορά μόνο τα εξαφανισμένα βρέφη και την καθιέρωση της βιντεοεπιτήρησης σε... όλα τα μαιευτήρια της Σερβίας
Η οργάνωση καταγγέλλει ότι στη χώρα έχει αναπτύξει δράση οργανωμένο δίκτυο κλοπής βρεφών, στο οποίο εμπλέκονται γιατροί, νοσοκόμες, καθαρίστριες, υπάλληλοι ληξιαρχείων και αστυνομικοί.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Βλάντιμιρ Τσατσάρεβιτς τόνισε στη διάρκεια συνάντησης με μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) ότι συζήτησε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Λεονάρντο Καστίγιο, στον οποίο εξέθεσε το πρόβλημα των μωρών που έχουν εξαφανιστεί από μαιευτήρια της χώρας.
Τα τελευταία 10 χρόνια κατατέθηκαν περισσότερες από 1.500 καταγγελίες, από τις οποίες καμία δεν έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και δεν υπήρξε ούτε ένας δικαστικός επίλογος. Όσον αφορά τα ιατρικά λάθη, έχουν ασκηθεί μόνον έξι ποινικές διώξεις, εξήγησε ο πρόεδρος της οργάνωσης.
Ο κ. Τσατσάρεβιτς, πατέρας εξαφανισμένου μωρού, ανήγγειλε τη δημιουργία ειδικών ομάδων, οι οποίες θα είναι έτοιμες όλο το 24ωρο, αν καλούνται από γονείς, να λαμβάνουν επιχρίσματα για ανάλυση DNA.
Οι αναλύσεις, όπως τόνισε, θα γίνονται σε εργαστήρια εκτός Σερβίας, επειδή η οργάνωση είχε κακή εμπειρία από τα εργαστήρια στο εσωτερικό.
«Κάναμε έξι φορές αναλύσεις σε ιδιωτικές κλινικές στη Σερβία και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά και όταν απευθυνθήκαμε σε εργαστήριο στη Βιέννη ήταν θετικά» είπε ο κ. Τσατσάρεβιτς.
Η οργάνωση έχει στοιχεία που αποδεικνύουν τη δράση του δικτύου, είπε, τονίζοντας ότι οι περισσότερες αρπαγές βρεφών συνέβησαν σε κλινικές των πόλεων Κρούσεβατς, Νόβι Σαντ και Βελιγράδι.
«Ζητώ τη στήριξη των δημοσιογράφων επειδή στη Σερβία κανένας δεν είναι προστατευμένος όσον αφορά την κλοπή βρεφών και απευθύνω έκκληση να μας βοηθήσετε» είπε ο κ. Τσατσάρεβιτς στους δημοσιογράφους που κάλυψαν τη συνάντηση στη Βουλή της Σερβίας.
«Εδώ στη Σερβία, ο πατέρας πληρώνει 8.000 δηνάρια για να παραστεί στον τοκετό και στις ΗΠΑ έχει δικαίωμα να είναι 24 ώρες με τη σύζυγό του. Λαμβάνει ειδικό βραχιόλι με τον ίδιο κωδικό που έχουν η σύζυγος και το μωρό και σε περίπτωση που το μωρό βρεθεί σε μέρος που δεν επιτρέπεται χτυπά συναγερμός, οι πόρτες κλείνουν αυτόματα και φθάνει η ασφάλεια του νοσοκομείου» τόνισε, προσθέτοντας ότι το ίδιο μπορεί να ισχύσει και στα μαιευτήρια της Σερβίας.
Η υπουργός Υγείας της Σερβίας και αντιπρόεδρος του SPS, Σλάβιτσα Τζούκιτς – Ντεγιάνοβιτς υπενθύμισε ότι το 2005 συστάθηκε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που είχε αποτέλεσμα την υιοθέτηση τροποποίησης του νόμου για την ασφάλιση υγείας και την υγειονομική περίθαλψη, η οποία έδωσε στους γονείς το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στα ιατρικά αρχεία και να δουν το μωρό τους, αν πεθάνει.
«Έχουν γίνει πολλά από το 2005, αλλά αυτό το έργο δεν απέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, επειδή μεγάλος αριθμός γονέων φοβάται ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί» είπε.
Όσον αφορά το έλεγχο με βίντεο πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν όρια και αυστηρά μέτρα λόγω προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Η υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το υπουργείο πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένη καταγγελία για μαιευτήριο, ώστε να μπορεί να αντιδράσει και ότι μέχρι τώρα δεν κατατέθηκε τέτοια καταγγελία.
«Αν κάτι συμβαίνει, το δίκτυο βρίσκεται στο μαιευτήριο και το ζήτημα είναι σε ποια φάση μπορεί να εντοπιστεί. Η επιτήρηση στα μαιευτήρια είναι πολύ σοβαρή και αν πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα που στρέφεται εναντίον των νεότερων κατοίκων μας, τότε είναι αναγκαία οργανωμένη απάντηση της κοινωνίας» υπογράμμισε η κ. Τζούκιτς – Ντεγιάνοβιτς.