Η κρυφή ατζέντα Σόιμπλε για το γερμανικό Μεσοπρόθεσμο

Μυστικό σχέδιο λιτότητας έχει στο συρτάρι του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει περικοπές για... να προετοιμαστεί η χώρα από μια εξασθένιση της οικονομίας και άλλες πιο αναπάντεχες συνέπειες από την ευρωπαϊκή κρίση.

Τούτο το σχέδιο προορίζεται αυτήν τη φορά όχι για κάποια δημοσιονομικά «αμαρτωλή» χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά για την ίδια τη Γερμανία, η οικονομία της οποίας δείχνει σήμερα να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Συγκεκριμένα, το 2012 υπολογίζεται ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε κατά 0,9%, ενώ, σύμφωνα με τον Ντίτερ Χουντ, επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης εργοδοτών της χώρας, και το 2013 θα κινηθεί στους ίδιους ρυθμούς. Οι μεγάλες εταιρείες νιώθουν αρκετή ασφάλεια, ενώ τα εναρμονισμένα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η Γερμανία είναι η μόνη χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου όπου το 2011 η ανεργία έπεσε κάτω και από τα -προ κρίσης- επίπεδα του 2007: από 8,4% στο 6%. Με άλλα λόγια, η ανεργία έπεσε κατά 30%, ενώ ο δείκτης της στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 50%, στις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Ελλάδα διπλασιάστηκε και στην Ιρλανδία τριπλασιάστηκε.

Προληπτικά

Το 2013 είναι χρονιά εκλογών και τόσο η κυβερνητική πλευρά όσο και η αντιπολίτευση υπόσχονται μεγαλύτερες παροχές για τους συνταξιούχους, τις οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους. Φαίνεται όμως πως όλοι λογαριάσανε χωρίς τον Σόιμπλε, ο οποίος σχεδιάζει περικοπές για να προετοιμαστεί η χώρα από μια εξασθένιση της οικονομίας και άλλες πιο αναπάντεχες συνέπειες από την ευρωπαϊκή κρίση. Σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζονται οι ειδικοί του επιτελείου του υπουργού Οικονομικών, η νέα κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα είναι σε θέση να αυξήσει τις δαπάνες, αλλά θα πρέπει δραστικά να τις μειώσει, ειδικά τις κοινωνικές δαπάνες, αυξάνοντας παράλληλα τη φορολογία. Αυτές είναι και οι προτάσεις των ειδικών, παρότι το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία δίνεται από τη δημόσια συζήτηση για το πώς μια αύξηση των δαπανών θα μπορούσε να μειώσει τη φτώχεια που πλήττει κυρίως τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους εργαζομένους – υπάρχουν περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι που αμείβονται με λιγότερα από 400 ευρώ τον μήνα.

Επιδόματα, βοηθήματα, επιδοτήσεις και ενισχύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ θα περικοπούν αν εφαρμοστεί το γερμανικό «Μεσοπρόθεσμο». Επίσης, ανάμεσα στις προτάσεις είναι η αύξηση του ΦΠΑ για τα εστιατόρια, τα βιβλία και τις συγκοινωνίες από τον χαμηλό συντελεστή 7% στον κανονικό που είναι 19%, με στόχο επιπλέον έσοδα 23 δισ. ευρώ ετησίως.

10 δισ. 
Περικοπές 10 δισ. προβλέπονται και στα χρήματα που δίνει το κράτος στο σύστημα Υγείας, το οποίο όσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής τόσο θα απαιτεί περισσότερους πόρους. Το σχέδιο θεωρεί λύση την εισαγωγή ενός «φόρου αλληλεγγύης για την Υγεία». Επιπλέον, σχεδιάζονται μέτρα προκειμένου να αποθαρρυνθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση. Σήμερα το όριο συνταξιοδότησης είναι τα 67 έτη και το «πέναλτι» για όποιον θέλει να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα είναι μείωση 3,6% των αποδοχών του για κάθε χρόνο που αποχωρεί πριν από τα 67. Τώρα το υπουργείο προβλέπει «πέναλτι» (6,7%).

Φοβάται νέο κύκλο ύφεσης στην ευρωζώνη
Τα μέτρα τρόμαξαν και τη Λαγκάρντ

Σύμφωνα με αναλυτές, παρά τα θετικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για την ανησυχία του Σόιμπλε. Η Γερμανία συνεισφέρει με τουλάχιστον 190 δισ. ευρώ στον Ευρωπαϊκο Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και αν ένα μέρος από τα δάνεια και τις εγγυήσεις της καταπέσουν, αυτό θα σημάνει μεγάλες απώλειες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τράπεζες που έχουν δεχθεί κρατικές ενισχύσεις. Κανείς δεν ξέρει αν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν τα κεφάλαια στο δημόσιο ταμείο. Την ίδια ώρα, μια κρίση σαν την πρόσφατη, που φούσκωσε το γερμανικό χρέος από το 65% στο 83%, όχι μόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο, παρόλο που ο Σόιμπλε ?που συνηθίζει να κάνει αντιφατικές δηλώσεις- είπε πρόσφατα στην εφημερίδα «Bild» ότι «τα χειρότερα πέρασαν».

Μήνυμα 
Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι ακόμα και το ταυτισμένο με τη λιτότητα ΔΝΤ τρόμαξε με τα σχέδια του Σόιμπλε. Το ρεπορτάζ του «Spiegel» προκάλεσε την αντίδραση της διευθύντριάς του, Κριστίν Λαγκάρντ. Φοβούμενη πως η Ευρώπη θα πέσει σε νέο και βαθύτερο κύκλο ύφεσης, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» η Λαγκάρντ κάλεσε τη Γερμανία να λάβει μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας με χαμηλότερο ρυθμό από τα άλλα κράτη, προκειμένου «να αντισταθμιστούν τα αρνητικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη που ανακύπτουν από τις περικοπές στα κράτη της κρίσης».

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ




Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αναγνώστες